Ο  υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Λαϊκή Ενότητα Δημήτρης Σαραφιανός, ο οποίος έκανε και την παρουσίαση της ευρωδιακήρυξης της ΛΑΕ, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση κατά τη σημερινή παρουσίαση ευρωψηφοδελτίου για τις Ευρωκλογές, στην Αθήνα:

 

«Ενόψει των ευρωεκλογών οι κυρίαρχες δυνάμεις που έφεραν το λαό στην κατάσταση που είναι σήμερα αναπαράγουν μια σειρά ψευδοδιλλήματα.

Μας λένε ότι τα μνημόνια και η επιτροπεία τέλειωσαν, ότι επιστρέψαμε στην κανονικότητα.

Όπως όμως φάνηκε και με τη φαρσοκωμωδία της ψήφισης του νόμου για το ξήλωμα κάθε προστασίας στην πρώτη κατοικία, η επιτροπεία και τα μνημόνια είναι εδώ και θα μείνουν εδώ μέχρι το 2060. Η κανονικότητα που ευαγγελίζονται είναι η κανονικότητα των μισθών που δεν φτάνουν μέχρι το τέλος του μήνα, η κανονικότητα των συντάξεων πείνας, η κανονικότητα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η κανονικότητα των πλειστηριασμών και των εξώσεων.

Μας λένε ότι πρέπει να συσπειρωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του σκότους και της ακροδεξιάς.

Οι δυνάμεις αυτές αποτελούν πράγματι θανάσιμο κίνδυνο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Όμως αυτοί που εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας στο όνομα της αριστεράς -εξευτελίζοντάς το-, αυτοί που χτίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες, αυτοί που διαγκωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα προσφέρει περισσότερες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, είναι αυτοί που νομιμοποιούν την ακροδεξιά πολιτική

Το δίλημμα των ευρωεκλογών δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης. Δεν είναι ποιος από τους πόλους του μνημονιακού δικομματισμού θα ενισχυθεί περισσότερο. Είναι το αν θα ενισχυθούν πανευρωπαϊκά και στη χώρα μας οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς για να αποτελέσουν την αιχμή μιας κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης. Μιας αντιπολίτευσης γεννημένης μέσα στα κοινωνικά κινήματα, που θα εξαπολύσει την αναγκαία αντεπίθεση για να ξαναπάρουμε τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις, τον ιδρώτα και το μέλλον που μας κλέψανε.

Υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος που θα συνδυάζει μια πολιτική ρήξης και ανατροπής απέναντι στον ευρωμονόδρομο ταυτόχρονα με μια πολιτική ανατροπής της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού

Γιατί είναι η λογική του ευρωμονόδρομου που έχει ενισχύσει την ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη. Είναι οι συμβάσεις, οι οδηγίες, η πολιτική της ΕΕ και της ΟΝΕ που έχουν καταστήσει την λιτότητα, το νεοφιλελευθερισμό, την επιτροπεία συνταγματικό κανόνα για όλες τις χώρες της Ενωσης. Αυτή η ΕΕ δεν μεταρρυθμίζεται. Ανατρέπεται.

Ελπιδοφόρα κινήματα και δυνάμεις που αμφισβητούν τον ευρωμονόδρομο αναπτύσσονται σήμερα. Το κίνημα των κίτρινων γιλέκων, οι δυνάμεις της Πρωτοβουλίας Τώρα οι Λαοί, η Ανυπότακτη Γαλλία γεννούν νεες δυνατότητες για να χτίσουμε ένα πύργο αντίστασης απέναντι στη λιτότητα, απέναντι στην τεράστια μεταφορά πλούτου από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στο κεφάλαιο, απέναντι στην κατάργηση της λαϊκής κυριαρχίας, του δικαιώματος των λαών να αποφασίζουν μόνοι τους για την τύχη τους.

H ΛΑΕ και επ’ ευκαιρία της διακήρυξής της για τις ευρωεκλογές απευθύνει ένα ειλικρινές κάλεσμα συνεργασίας και συμπόρευσης στις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και τους αγωνιστές του δημοκρατικού αντιμνημονιακού κινήματος, για να χτίσουμε ένα μέτωπο ανατροπής, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν, οι συνταξιούχοι να μπορούν να απολαμβάνουν τους κόπους μιας ζωής, η νεολαία να μπορεί να παραμείνει στη χώρα, να σπουδάσει, να εργασθεί, να παλέψει για μια καλύτερη ζωή, για ένα μέλλον που της αξίζει.»