ΔΗΛΩΣΗ

Ο υπεύθυνος του Τμήματος Ελληνισμού της Διασποράς της Λαϊκής Ενότητας, Βασίλης Πριμικήρης, για την πρόθεση της αλβανικής κυβέρνησης για αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή της Χειμάρρας, έκανε το Σάββατο (30/03) την εξής δήλωση:

«Όχι στο ξεκλήρισμα του ελληνισμού της Αλβανίας»

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την πρόσφατη απόφαση της Αλβανικής κυβέρνησης να προχωρήσει αυθαίρετα στην δήμευση των ιδιωτικών περιουσιών των Ελλήνων στην Χειμάρρα.

Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία.

Η αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει την στάση της στο θέμα αυτό.

Παρακολουθούμε αυτή την υπόθεση που αφορά τον ελληνισμό στην Αλβανία και παράλληλα παλεύουμε για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γειτονική χώρα. Πιστεύουμε ότι όλος ο Ελληνικός λαός θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Ελληνικής ομογένειας της Αλβανίας. Οι επιλογές του Εν. Ράμα και της κυβέρνησής του είναι απαράδεκτες και δεν βοηθούν στην καλή και ειρηνική συμβίωση μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Αλβανίας, αντίθετα δίνουν τροφή σε μισαλλόδοξες δυνάμεις.

Η ΛΑΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να στηριχθεί η ομογένεια μας στην Αλβανία και να μην περάσουν τα σχέδια ξεκληρίσματός της.»

Αθήνα 30/3/2019