ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  • Ν. Χουντής: «Η Κομισιόν να αντιδράσει άμεσα στις δηλώσεις Ερντογάν για ενδεχόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»
  • Ερώτηση σε Κομισιόν

Ερώτηση προς την Κομισιόν, με την οποία της ζητάει να αντιδράσει άμεσα στις απαράδεκτες δηλώσεις Ερντογάν, που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κατέθεσε στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής.

Στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος «σε προεκλογικές ομιλίες του, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», σημειώνει ότι, όπως «εκτιμά μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου,οι δηλώσεις αυτές γίνονται προς άγραν ψήφων, προκειμένου να κερδίσει την εύνοια υπερεθνικιστών και ισλαμιστών,στρέφονται κατά του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι πιθανό να πραγματοποιήσει την “υπόσχεσή” του».

Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο Νίκος Χουντής, αφού τονίζει ότι πολύ πρόσφατα (13.03.2019), κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ετήσιας έκθεσης για την Τουρκία, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε Απόφαση, η οποία μεταξύ άλλων δηλώνει ότι, «αντιτίθεται σε κάθε ακραία άποψη που προωθεί την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ιστορικο-θρησκευτικού μνημείου της Αγίας Σοφίας, καθώς και στη μετατροπή του σε τζαμί», καλεί την Κομισιόν να παρέμβει άμεσα και να αντιδράσει στις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, που «υπόσχεται» τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη αναφορά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αγία Σοφία, έγινε μετά από τροπολογία του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ, Νίκου Χουντή.

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή, έχει ως εξής:

Θέμα:  Δηλώσεις Ερντογάν για ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Σε προεκλογικές ομιλίες του, ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ΡετζέπΤαγίπΕρντογάν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

 Μεγάλη μερίδα του Ευρωπαϊκού τύπου εκτιμά, ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται προς άγραν ψήφων, προκειμένου να κερδίσει την εύνοια υπερεθνικιστών και ισλαμιστών, ότι στρέφονται κατά τού αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος  και  ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι πιθανό να πραγματοποιήσει την «υπόσχεση» του.

 Με δεδομένο την πολύ πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της ετήσιας Έκθεσης για την Τουρκία,  που τονίζει ότι: «αντιτίθεται, σε κάθεακραίαάποψη που προωθεί́ την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ιστορικο-θρησκευτικού μνημείου της ΑγίαςΣοφίας, καθώς και στη μετατροπή́ του σε τζαμί́»,

Ερωτάται η Επιτροπή:

Προτίθεται να παρέμβει και άμεσα να αντιταχθεί στις συγκεκριμένες απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου;

 

Το Γραφείο Τύπου                                                                                        27.03.2019