ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παν. Λαφαζάνης: Δραστική μείωση του ΦΠΑ με τον ανώτερο συντελεστή του σε μονοψήφια επίπεδα στα νησιά και με προοπτική τη γενίκευση του σε όλη την Ελλάδα
Παν. Λαφαζάνης: Μέτρα για τον δραστικό περιορισμό του all inclusive και της εξαγοράς την ελληνικής ξενοδοχειακής βάσης από μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους.

Από σήμερα το πρωί, Παρασκευή 8/3 ο Παν Λαφαζάνης βρίσκεται στην Κώ για μεγάλη περιοδεία και επαφές με τοπικούς φορείς του νησιού.

Ο Παν. Λαφαζάνης έδωσε συνέντευξη τύπου και μίλησε στην Δημοτική τηλεόραση του νησιού.

Ο Παν Λαφαζάνης μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

“Νοσηροί κυβερνητικοί εγκέφαλοι μετά το έγκλημα των Πρεσπών θέλουν να επαναλάβουν το ίδιο εγκληματικό μοντέλο της εγκληματικής αυτής συμφωνίας στις ελληνοτουρκικές επεκτατικές βλέψεις στο Αιγαίο και τις εξίσου απαράδεκτες απαιτήσεις τους στην Θράκη.

Δυστυχώς κυβέρνηση και κατεστημένα κέντρα με τους σχεδιασμούς τους επιχειρούν να δώσουν το τελειωτικό πλήγμα στη χώρα και το μέλλον της”.

Ο Παν. Λαφαζάνης αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματά που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στο νησί αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και υπογράμμισε ότι:

“Η γενίκευση της μεθόδου του all inclusive και η εξαγορά των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από το πολυεθνικό τουριστικό κεφάλαιο αντιπροσωπεύουν ένα βαρύτατο πλήγμα στις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας, στα εισοδήματα των τοπικών κοινωνιών και στις εργασιακές σχέσεις στον τουριστικό χώρο οι οποίες έχουν μετατραπεί σε εργασιακή ζούγκλα.

Πρόταση και αγώνας της Λαϊκής Ενότητας είναι ο δραστικός, δραστικότατος περιορισμός του all exclusive και της λογικής των τουριστών με βραχιολάκι πράγμα που είναι και ρεαλιστικό και εφικτό για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας.

Ένας τέτοιος δραστικότατος περιορισμός θα αφήσει χώρο να ανασάνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα επιτρέψει να αναπτυχθούν οι τοπικές οικονομίες και να υπάρξει δικαιότερη κατανομή τρων εισοδημάτων από την τουριστική βιομηχανία”.

Σε άλλο σημείο στη συνέντευξη του ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε:

“Καθίσταται άμεση και ζωτική ανάγκη για τα νησιά να υπάρξει πολύ ουσιαστική μείωση του ΦΠΑ ο οποίος κινούμενος σε ύψη μέχρι 24% σήμερα πνίγει τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

Πρόταση και αιχμή των αγώνων της ΛΑ.Ε είναι να υπάρξει μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, με την οποία θα μειωθεί δραστικά ο ΦΠΑ και ειδικά για τα νησιά ο ανώτερος συντελεστής του δεν θα υπερβαίνει το μονοψήφιο αριθμό, με προοπτική να γενικευθεί μια τέτοια μείωσε των συντελεστών του ΦΠΑ σε όλη την Ελλάδα.

Η μείωση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ σε μονοψήφια επίπεδα αν και εφόσον συνοδευτεί με αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου και αυστηρές ποινές για την μη απόδοση του, θα αποφέρει τελικά μεγαλύτερα έσοδα για το δημόσιο ενώ θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη στα νησιά και στη χώρα μας και θα ενισχύσει τα φτωχότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας”.

Τέλος, ο Παν. Λαφαζάνης κατάγγειλε “την απίστευτη καθυστέρηση στην αποκατάσταση των ζημιών που επέφερε ο μεγάλος σεισμός πριν δύο χρόνια στην Κω. Είναι αδιανόητο δυο χρόνια μετά να μην υπάρχει καμιά προοπτική αποκατάστασης του λιμανιού της Κω και των ζημιών που έχουν υποστεί μνημεία και υποδομές στο νησί.

Είναι τραγικό επίσης ότι αντί να έχει εκπονηθεί σχέδιο γρήγορης αποκατάστασης με ευρωπαϊκά κονδύλια, τελικά οι όποιες υποσχέσεις για αποκαταστάσεις στο αόριστο μέλλον των ζημιών θα τις φορτωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες. Προφανώς κάποιο ετοιμάζουν πάρτι με μίζες στο όνομα μιας αποκατάστασης η οποία διαρκώς αναβάλλεται χωρίς ημερομηνία θετικής κατάληξης”

Από το Γραφείο Τύπου

8/3/2019