Γιάννης Τόλιος: «Να μην καταργηθεί το ΙΓΜΕ, αλλά να ενισχυθεί ο ρόλος του, στην έρευνα του ορυκτού πλούτου, την προστασία του περιβάλλοντος και στην αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας»

Ο Γιάννης Τόλιος, μέλος ΠΓ της ΛΑΕ και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, με αφορμή την κατάθεση «κατεπείγοντος» ΝΣ κατάργησης του ΙΓΜΕ που επανιδρύθηκε επί υπουργίας Π.Λαφαζάνη, δήλωσε ότι: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ + «Προθύμων», με την πολιτική της οδήγησε το ΙΓΜΕ σε αδιέξοδο και τώρα βάζει το τελευταίο καρφί στο «φέρετρο» του.! Η κατάθεση ΝΣ με μορφή «κατεπείγοντος», προχωράει στη κατάργηση του ΙΓΜΕ και ίδρυση στη θέση του ΕΑΓΜΕ, μια δημόσια υπηρεσία ελεγκτικού-γνωμοδοτικού χαρακτήρα, με πολύ λίγο προσωπικό, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο στην ασυδοσία δράσης των εγχώριων και ξένων μεταλλευτικών επιχειρήσεων, για τη ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Ταυτόχρονα προβαίνει σε μια προκλητική αντεργατική ενέργεια, αφενός «νομιμοποιώντας» την κλοπή 3,5 εκατ. € που αφορούν αναδρομικές αμοιβές των εργαζόμενων, με βάση τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων και νομοθετικές ρυθμίσεις, αφ’ ετέρου καταπατώντας όλα τα εργασιακά δικαιώματα του μεταφερόμενου προσωπικού (ΣΣΕ, Κανονισμοί, κά).!!

Η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι ασφαλώς τυχαία, αλλά αποτελεί στοιχείο της πολιτικής «Λιτότητας και Επιτροπείας», που εφαρμόζεται σχεδόν δέκα χρόνια τώρα, από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ+Προθύμων και συνεχίζεται με το νέο «άτυπο» Μνημόνιο το 2019-22, με τη μείωση κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών, με ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ΔΕΚΟ, ξεπούλημα δημόσιας περιουσία και υποδομών, υποβάθμισης κοινωνικών και ερευνητικών υποδομών (όπως το ΙΓΜΕ), συνεχούς φορολεηλασίας, κά, για ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και την επίτευξη «αιματηρών πλεονασμάτων» χάριν των δανειστών.

Η «Λαϊκή Ενότητα» είναι κάθετα αντίθετη στην κατάργηση του ΙΓΜΕ. Όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν, το ΙΓΜΕ χρειάζεται στήριξη και αναβάθμιση του ρόλου του, ώστε να γίνει ένας από τους μοχλούς παραγωγικής ανόρθωσης της οικονομίας, με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και αξιοποίησης του ερευνητικού δυναμικού στην επίλυση κρίσιμων γεωτεχνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων, αντί την αναζήτηση «της τύχης του» σε άλλες χώρες. Η ΛΑΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζόμενων του ΙΓΜΕ και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το απαράδεκτο ΝΣ ουσιαστικής διάλυσης του.

Το Γραφείο Τύπου

4/3/2019