ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Επικίνδυνη κι αντίθετη με το περί δικαίου αίσθημα, η πρόταση για μετατροπή του κατηγορητηρίου του Επ. Κορκονέα.»

 

Επικίνδυνη και σε πλήρη αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα είναι η πρόταση του Εισαγγελέα του Μικτού Εφετείου Λαμίας για τη μετατροπή του κατηγορητηρίου σε βάρος του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, αντί ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Εξίσου απαράδεκτη είναι η πρόταση αθώωσης του Ειδικού φρουρού Βασίλη Σαραλιώτη, ο οποίος συνόδευε τον Κορκονέα στο περιπολικό.

Ο Εισαγγελέας, ο οποίος χαρακτήρισε «άτυχο της στιγμής» τον Γρηγορόπουλο «που δέχθηκε τη σφαίρα από εξοστρακισμό», κινήθηκε στην παράδοση του θύματος της αστυνομικής βίας «που βρέθηκε τυχαία στην πορεία της σφαίρας», ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να σπάσουν τα ισόβια που έχουν επιβληθεί στον Κορκονέα και να τον δούμε μετά από λίγο καιρό να κυκλοφορεί προκλητικά ελεύθερος και αμετανόητος  για την πράξη του

Η εισαγγελική αυτή πρόταση έχει στόχο να παγιώσει το καθεστώς πλήρους ασυδοσίας των αστυνομικών,  στέλνοντας τους το μήνυμα ότι μπορούν να  διαπράττουν ακόμα και δολοφονίες και να παραμένουν ατιμώρητοι ή να «πέφτουν στα μαλακά». Ιδιαίτερα σε μία περίοδο, που με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης η αστυνομική βία οξύνεται, ταυτόχρονα με την ένταση της καταστολής και τις συστηματικές διώξεις σε βάρος πολιτών που αντιστέκονται στην κοινωνική εξαθλίωση και στον  αυταρχισμό.

Για όλα τα μέλη και τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας, που το 2008 βρέθηκαν στο πλευρό της νεολαίας που εξεγέρθηκε για να απαιτήσει όχι μόνο την καταδίκη των δραστών αλλά και τον τερματισμό του κρατικού αυταρχισμού που διαπερνά όλα τα γεγονότα της κοινωνικής ζωής, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας παραμένει εσαεί ένοχος από πρόθεση για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Και απαιτούμε την ισόβια καταδίκη του.

Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑ.Ε.

28/02/2019