«Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τις κινητοποιήσεις των φορέων της Ζακύνθου, για επαρκή στελέχωση του Νοσοκομείου Ζακύνθου.»

 

Η Λαϊκή Ενότητα Ζακύνθου στηρίζει τις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, η Ένωση Νοσοκομιακών Γιατρών Ζακύνθου, ο Σύλλογος Δασκάλων και Καθηγητών, οι σύλλογοι γονέων, ο συλλόγος συνταξιούχων και το Εργατικό  κέντρο  Ζακύνθου, με στόχο την επαρκή στελέχωση του Νοσοκομείου και την επαναλειτουργία παιδιατρικής κλινικής και της μονάδας Εντατικής Θεαραπείας (ΜΕΘ).

Το νοσοκομείο Ζακύνθου, το νεότερο στην χώρα και ένα από τα πλέον σύγχρονα, έχει οδηγηθεί σε πλήρη υπολειτουργία, που είχε και σαν αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών, λόγω μη επαρκούς στελέχωσης των μονάδων του.

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει την Κυβέρνηση Τσίπρα, που με τις μνημονιακές πολιτικές έχει οδηγήσει στην υποχρηματοδότηση των δημοσίων νοσοκομείων  και δηλώνει ότι θα αγωνιστεί με κάθε μέσο για την επαρκή στελέχωση του νοσοκομείου και γενικότερα για την αναβάθμιση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.

Επισυνάπτουμε την δήλωση του Προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου, Νίκου Ποταμίτη:

Φουντώνει η κινητοποίηση του κόσμου για το Νοσοκομείο  Ζακύνθου

 Σε μαζική και απόλυτα διεκδικητική εξελίχθηκε η κινητοποίηση των σωματίων, φορέων και πολιτών την Πέμπτη το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Ζακύνθου , την  οποία ακολούθησε πορεία και τοποθέτηση  γιγαντοπανό στο κτίριο τη περιφερειακής ενότητας Ζακύνθου  .  Η συγκεκριμένη  κινητοποίηση  ήρθε  σαν αποτέλεσμα επανειλημμένων συσκέψεων και ανταλλαγής ενημέρωσης και προτάσεων μεταξύ του Συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου , της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, του συλλόγου δασκάλων και καθηγητών, συλλόγων γονέων, του συλλόγου συνταξιούχων και του Εργατικού κέντρου  Ζακύνθου . Στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι δήλωσαν  ότι είναι απαράδεκτο το νεότερο  στην χώρα  και σύγχρονο νοσοκομείο του νησιού   να έχει οδηγηθεί σε τόσο  σοβαρή υπολειτουργία,    και ότι είναι διατεθειμένοι να μην σταματήσουν τις κινητοποιήσεις στο δρόμο η με όποιο  άλλο τρόπο μπορούν μέχρι την   επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του ιδρύματος και ειδικότερα την επανεκκίνηση της λειτουργίας της παιδιατρικής κλινικής.

Η παιδιατρική ουσιαστικά έκλεισε. Η παιδιατρική όμως πρέπει να ξαναλειτουργήσει με άμεσους διορισμούς παιδιάτρων.  Η ΜΕΘ πρέπει επιτέλους να στελεχωθεί  και να εκκινήσει τη λειτουργία της.  Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού πρέπει , με επιπλέον στελέχωση, να ικανοποιήσει όλους τους νεφροπαθείς στο νησί.

Πρέπει να σταματήσουν οι αθρόες παραιτήσεις γιατρών μετά τη φτωχοποίηση και την υπερκόπωση στην οποία έχουν  περιέλθει, αλλά και την πρωτοφανή απαξίωση τους από τη διοικητική εξουσία του νοσοκομείου και της προϊστάμενης αρχής του.

    Η διοίκηση του Νοσοκομείου μπορεί   – αν θέλει – να εκκινήσει διαδικασία νέων προκηρύξεων  παιδιάτρων  και    εξειδικευμένων σε λειτουργία ΜΕΘ γιατρών και νοσηλευτών. Οι  παραπάνω  προκηρύξεις   πρέπει   να γίνουν με ειδικά  επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα,   αξιοποιώντας   τόσο το «δυσπρόσιτο και νησιωτικό» του χαρακτήρα του νησιού μας όσο και την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»  στην οποία βρισκόμαστε λόγω σεισμών,  ώστε οι γιατροί που θα προσληφθούν και που πιθανά θα προέρχονται εκτός Ζακύνθου να μείνουν και να εργαστούν στο νησί και αν κάποτε φύγουν να βρεθούν με αυξημένα προσόντα  για  τη διεκδίκηση της επόμενης  θέσης προτίμησής τους. 

   Η κυβέρνηση    καλείται  –  εγκαταλείποντας  τις  καταστροφικές μνημονιακές  πολιτικές  στην υγεία – να αποφασίσει για  μια γενναία και μόνιμη  αύξηση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου Ζακύνθου όχι μόνο για να λειτουργήσει επιτέλους η ΜΕΘ αλλά και ο μαστογράφος , η μέτρηση οστικής πυκνότητας και το παθολογοανατομικό εργαστήριο, αλλά  και  να υποστηριχθεί οικονομικά και στελεχικά η ζωτικής σημασίας λειτουργία τμημάτων και κλινικών .

Τώρα  η κοινωνία  απαιτεί  ότι δικαιούται  και ότι δεν θα της χαρίσουν αν δεν το διεκδικήσει . Αυτό   ….  κάποιοι …. το φοβούνται πολύ !

                                                                                                                    Ζάκυνθος  15/2/2019

Νίκος  Ποταμίτης

Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου

 

 

Επισυνάπτουμε το δημόσιο κάλεσμα των φορέων της Ζακύνθου:

 

Τώρα δεν είναι πια μόνοι τους οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο που φωνάζουν για στελέχωση και χρηματοδότηση
Αυτή τη φορά τον αγώνα για το Νοσοκομείο τον στηρίζουν πολλοί 
Όσοι είναι και αυτοί που δεν έχουν αλλού να ελπίζουν 
παρά σε μια σύγχρονη δημόσια δευτεροβάθμια οργανωμένη και αποτελεσματική δομή υγείας στο νησί,

ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατ/κού Κέντρου Ζακύνθου, με απόφαση του στην ανοιχτή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18/02/2019, σε συντονισμό με τους Συλλόγους του Δημοσίου, τους Συλλόγους των Επαγγελματιών και τους συλλόγους Γονέων προχωράει στα εξής:

  • Συλλογή υπογραφώνμε κείμενο των αιτημάτων μας, το οποίο θα επιδοθεί στον Υπουργό Υγείας και στα κόμματα τη Βουλής , πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.
  • Μηχανοκίνητο Συλλαλητήριοτο Σάββατο 2 Μαρτίουστην πόλη και στα χωριά της Ζακύνθου, με συγκέντρωση 11:00 π.μ. στο γήπεδο Ζακυνθίων Ολυμπιονικών.

Να μην κάνουμε βήμα πίσω από το αυτονόητο δικαίωμα μας στην υγεία.
Μόνο ο μαζικός , αποφασιστικός αγώνας στην κατεύθυνση της υπεράσπισης της απρόσκοπτης λειτουργίας του Νοσοκομείου ως δημόσιο και δωρεάν μπορεί να έχει αποτελέσματα απέναντι στην υποβάθμιση και απαξίωση που επέβαλλαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΜΕΘ ,
ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΕΙ ΕΠΑΡΚΩΣ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Κείμενο υπογραφών

Όσοι και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο, απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση της πλήρους και ασφαλούς λειτουργίας των κλινικών του Νοσοκομείου Ζακύνθου και της υπηρεσίας του ΕΚΑΒ που σήμερα ανεπαρκεί κυρίως σε προσωπικό.
Η επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία και τη ζωή του λαού της Ζακύνθου και των παιδιών του, η οποία έχει διαμορφωθεί από τις κυβερνήσεις που διαχρονικά περικόπτουν τα κονδύλια για την υγεία και τελευταία οδηγούν γιατρούς σε παραιτήσεις, πρέπει να σταματήσει.
Στις υπηρεσίες υγείας πρέπει να έχουν όλοι δικαίωμα και πρόσβαση. Δεν μπορεί να χάνονται ανθρώπινες ζωές και να μη δίνεται λύση, δεν πρέπει να παραμένουν παιδιά χωρίς νοσοκομειακή φροντίδα αλλά ούτε και να αντιμετωπίζεται το σοβαρό αυτό ζήτημα της λειτουργίας και στελέχωσης του Νοσοκομείου με ημίμετρα.
Θέλουμε δημόσια και δωρεάν υγεία σε ασφαλή και σύγχρονο Νοσοκομείο με ανεπτυγμένες , στελεχωμένες και αξιοπρεπώς χρηματοδοτημένες όλες τις υπηρεσίες ,τα τμήματά και τις κλινικές του.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΣΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΘ, ΣΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ