ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μαζική και αγωνιστική η κινητοποίηση μπροστά στο Α.Τ. της Ομονοίας για το θάνατο του Νιγηριανού μετανάστη Εμπουκά

 

Μαζική και αγωνιστική ήταν η παρουσία στην κινητοποίηση και στην συνέντευξη τύπου μπροστά στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, την οποία συνδιοργάνωσαν αντιρατσιστικές/αντιφασιστικές οργανώσεις  και αφρικανικές μεταναστευτικές κοινότητες, για την καταδίκη των αστυνομικών μεθοδεύσεων συγκάλυψης του θανάτου του Νιγηριανού 34χρονου μετανάστη  Εμπουκά, πατέρα δύο μικρών παιδιών .

Ο Εμπουκά εξέπνευσε από πνευμονικό οίδημα μέσα στο διαβόητο αστυνομικό τμήμα, που έχει εξαιρετικά βεβαρυμμένο ιστορικό ρατσιστικής βίας, στο οποίο είχε προσαχθεί για εξακρίβωση στοιχείων, μία διαδικασία που κατέληξε στον θάνατό του.

Στην συνέντευξη μίλησαν  εκπρόσωποι του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας – Πειραιά και της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών, ενώ πήραν το λόγο και εκπρόσωποι πολιτικών συλλογικοτήτων. Στο σύνολό τους, απαίτησαν δικαιοσύνη και πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του Εμπουκά, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία επιχείρησε να παραπλανήσει την οικογένεια του, από την οποία για πολλές ώρες απέκρυψε το θάνατο του, παρότι είχε ήδη διενεργηθεί νεκροτομή και το πτώμα του είχε αποσταλεί στο νεκροθάλαμο νεκροταφείου, γεγονός που απέτρεψε τη δυνατότητα της οικογένειας να διορίσει τεχνικό σύμβουλο κατά τη διενέργεια της νεκροτομής. Κατήγγειλαν επίσης την πολιτική της κυβέρνησης, που ενθαρρύνει την αστυνομική και ρατσιστική βία.

Την κινητοποίηση και τη συνέντευξη τύπου στήριξε και η ΛΑ.Ε., με την παρουσία πολλών μελών και στελεχών της, όπως τα μέλη του Π.Σ. Στάθης Λεουτσάκος, Μάνια Μπαρζέφσκι κ.α. επίσης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Βύρωνα , Δάφνης Υμηττού και Πετρούπολης Τάσος Μαυρόπουλος , Δέσποινα Λαγδά, Νίκος Σακούτης.

Στην παρέμβασή της, η ΛΑ.Ε. ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έξω από το Α.Τ. της Ομόνοιας για ανάλογα περιστατικά. Ανέδειξε επίσης τις ευθύνες της κυβέρνησης για την συνέχιση της αστυνομικής ρατσιστικής βίας, που σηματοδοτείται, μεταξύ άλλων,  και με τον διορισμό της Κ. Παπακώστα ως υφυπουργού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η οποία έχει εκφράσει δημόσια ρατσιστικές θέσεις.  Τόνισε, ακόμα, την ανάγκη να τεθεί τέλος στην αστυνομική ασυδοσία, να σπάσει το απόστημα του Α.Τ. της Ομόνοιας και να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του Εμπουκά και του κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη που έχει πέσει θύμα ρατσιστικής βίας.

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

21/2/2019