ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παν. Λαφαζάνης : Η κυβέρνηση, μετά την τρίτη, οδεύει και σε τέταρτη τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση σκάνδαλο

Παν. Λαφαζάνης : Θα ζητήσω συνάντηση με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένια Δημητρίου για τη πορεία της μήνυσης μας για το μέγα σκάνδαλο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Παν. Λαφαζάνης : Ανάγκη η ευρεία σεισάχθεια (διαγραφή) ιδιωτικών χρεών

Ο Παν. Λαφαζάνης με αφορμή την σύσκεψη κυβέρνησης – τραπεζιτών για τα «κόκκινα» δάνεια προέβη στην ακόλουθη δήλωση :

«Η κυβέρνηση Τσίπρα – Δραγασάκη – Τσακαλώτου – Φλαμπουράρη φέρνει τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν καταντήσει μεγάλη συμφορά για την οικονομία, την κοινωνία και το μέλλον της χώρας

           Ως   Πολιτική Γραμματεία της ΛΑ.Ε. έχουμε, σχεδόν δύο χρόνια τώρα, καταθέσει τεκμηριωμένη μήνυση προς όλους τους υπευθύνους, για το μέγα σκάνδαλο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζημίωσε και μάλιστα χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα για το τραπεζικό σύστημα, την χώρα με πάνω από 40 δις. σε μία νύχτα.

Και ενώ η μήνυση αυτή, προφανώς με άνωθεν κυβερνητικές παρεμβάσεις, έχει μπει στο ψυγείο και δεν προχωράει η διερεύνηση της, η  κυβέρνηση είναι έτοιμη τώρα να φεσώσει ξανά την χώρα και τον λαό και να προχωρήσει και σε τέταρτη συφοριασμένη ανακεφαλαιοποίηση .

Ο χαρακτήρας των ρυθμίσεων για τα «κόκκινα» δάνεια που προωθούν κυβέρνηση, τραπεζίτες και θεσμοί, ανεξαρτήτως των επιμέρους καταλήξεων που θα έχουν οι συζητήσεις τους, είναι απολύτως αδιέξοδος και δεν πρόκειται να λύσει το εκρηκτικό πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ θα προκαλέσει νέες συμφορές στην κοινωνία και την οικονομία.

Το πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια δεν διαθέτει καθόλου εισοδήματα ή τα εισοδήματα τους είναι τόσο πενιχρά ώστε δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή οποιονδήποτε δόσεων.

Αυτήν την ώρα εκείνο που έχει απόλυτη ανάγκη ο τόπος είναι μια ευρεία «σεισάχθεια» (διαγραφή) των ιδιωτικών χρεών των μικρομεσαίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ως τη μόνη διέξοδο για να ανασάνει η κοινωνία και να επανεκκινήσει η οικονομία.

Μια τέτοια σεισάχθεια, όμως, για να προχωρήσει, απαιτεί μια ριζικά διαφορετική οικονομική πολιτική και πορεία στην χώρα.

 Τέλος, τονίζω ότι ως ΛΑ.Ε θα ζητήσουμε συνάντηση με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κ. Ξένια Δημητρίου, για να της θέσουμε το ζήτημα της απαράδεκτης κωλυσιεργίας της Δικαιοσύνης στην διερεύνηση της μήνυσης μας για την Τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.»

Για το Γραφείο Τύπου

11/2/2019