Ο Παν. Λαφαζάνης, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του Γιάννη Δραγασάκη για τις τράπεζες, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ο Γιάννης Δραγασάκης και η κυβέρνηση Τσίπρα δεν δικαιούνται να ομιλούν ως τρίτοι παρατηρητές για τα χάλια των τραπεζών και τους μεγάλους κινδύνους που τα συνοδεύουν.

Η κυβέρνηση Τσίπρα και ειδικότερο ο Γιάννης Δραγασάκης και όλο το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο έχουν πελώριες πολιτικές και εγκληματικές ποινικές ευθύνες για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Έχουν πελώριες πολιτικές και εγκληματικές ποινικές ευθύνες για το αδιερεύνητο «φαγοπότι» των τριών ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών, που πλήρωσε με δεκάδες δις, με πόνο, δάκρυα και εξαθλίωση ο ελληνικός λαός.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, το οικονομικό επιτελείο και ο Γ. Δραγασάκης έχουν πελώριεςπολιτικές και εγκληματικές ποινικές ευθύνες ειδικότερα για το μέγα σκάνδαλο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης, με το οποίο το ελληνικό δημόσιο απώλεσε 40 δις. ευρώ σε μια νύκτα και για το οποίο η ΛΑ.Ε έχει καταθέσει απόλυτα τεκμηριωμένη μήνυση, την οποία δυστυχώς η Δικαιοσύνη κρατάει αμήχανα στο ψυγείο.

Με πελώριες πολιτικές και εγκληματικές ποινικές ευθύνες της κυβέρνησης και του οικονομικού της επιτελείου οι καταρρακωμένες τράπεζες όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά και πνίγουν καθημερινά την οικονομία και πίνουν το αίμα του ελληνικού λαού.

Η μόνη υπαρκτή δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών είναι να αποσπούνληστρικές προμήθειες, να διεκπεραιώνουν τις αθρόες κατασχέσεις του δημοσίου, να πωλούν τα κόκκινα δάνεια, που συνεχώς αυξάνονται, σε κερδοσκοπικά fund και κυρίως να αρπάζουν κάθε βδομάδα με αδιαφανείς και σκοτεινούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σωρό ακινήτων και πρώτες κατοικίες από κατεστραμμένους οικονομικά πολίτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι δέσμια, μαζί με όλο το πολιτικό κατεστημένο, του τραπεζικού χρηματιστικού κεφαλαίου και επομένως ανίκανη να προχωρήσει στην εξυγίανση των τραπεζών για την ανάπτυξη της οικονομίας και την προστασία του ελληνικού λαού.

Αυτήν την ώρα διεκδικούμε ευρεία διαγραφή ιδιωτικών χρεών, ως θεμελιώδες συστατικό για την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Διεκδικούμε να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών και λαϊκής περιουσίας.

Διεκδικούμερευστότητα με δημοκρατικό κοινωνικό έλεγχο και χαμηλάεπιτόκια για παραγωγικές δραστηριότητες και πρώτα απ’ όλα ένα ευρύ παραγωγικό πρόγραμμαδημοσίων επενδύσεων.

Σήμερα όσο ποτέ η χώρα χρειάζεται μια βαθιά δημοκρατική προοδευτική ανατροπή, η οποία σε πρώτο πλάνο θα έχει την εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος στο πλαίσιο ενός εναλλακτικού αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού της οικονομίας και της χώρας.

Δυστυχώς, όμως, αντί στην χώρα να κυριαρχούν τα πραγματικά προβλήματα, στην πολιτική ζωή, στην Βουλή και σε ένα παρακμιακό κατεστημένο πολιτικό σκηνικό του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου και τηςυποτέλειας, δεσπόζουν οι εκβιασμοί της «γκαζόζας», οι θεατρινισμοί, οι πολιτικές εξαγορές, οι αποσκιρτήσεις για την καρέκλα και η βαθιά σήψη.

Οι πολίτες χρειάζονται σήμερα να αντισταθούν στον αποπροσανατολισμό και τον εκμαυλισμό της πολιτικής, της κοινωνίας και της χώρας με ένα μεγάλο ενωτικό προοδευτικό αντιμνημονιακό – ανατρεπτικό μέτωπο ελπίδας και προοπτικής.

Το Γραφείο Τύπου

1/2/2019