ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στις 28.1.19 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Λέσχης  φίλων της Κριμαίας στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, παρουσία του Δημάρχου Άρη Βασιλόπουλου.  Συμμετείχαν τα μέλη της Λέσχης που διαμένουν στην Αττική  και αποφάσισαν  να εκλέξουν μια συντονιστική επιτροπή αποτελούμενη από τους Κώστα Ήσυχο, Νάντια Βαλαβάνη, Γιάννη Ραχιώτη, Βασίλη Μακρίδη και Χρήστο Ραλλη .

Παραβρέθηκαν άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού, των κοινωνικών αγώνων, ιδιαίτερα των κινημάτων ειρήνης. 
Η διαδικασία οργανωτικής συγκρότησης της Λέσχης, θα επαναληφθεί στο τέλος Φεβρουαρίου στην Θεσσαλονίκη, ώστε η συντονιστική επιτροπή να συμπληρωθεί με εκπροσώπους  από την Βόρεια Ελλάδα. 
Αφού τα μέλη της Λέσχης συζήτησαν διεξοδικά τον τρόπο οργάνωσης και δράσης της, κατέληξαν στις παρακάτω αποφάσεις : 


* Εντατικοποίηση των προσπαθειών να ενημερωθεί η Ελληνική κοινή γνώμη για τις παράλογες , παράνομες , φιλοπόλεμες κυρώσεις σε βάρος της Κριμαίας ( στις οποίες κυρώσεις συμμετέχει και η Ελλάδα) όπου διαμένει ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων, ο οποίος θεσμικά αναγνωρίζεται ως επίσημη μειονότητα στην περιοχή. Δημιουργία ιστοσελίδας στα Ελληνικά και Ρώσσικα που θα ενημερώνει για την δράση της Λέσχης .
* Συμμετοχή πολιτιστικών , πανεπιστημιακών  φορέων όπως και προσωπικοτήτων που θα συνεισφέρουν με δημιουργία και φαντασία στην ενδυνάμωση των σχέσεων αλληλεγγύης, αδελφοσύνης και συνεργασίας με τους λαούς της Κριμαίας . 
* Δημοσιοποίηση της δρομολογούμενης αδελφοποίησης των Δήμων Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας με τον Δήμο Ευπατοριας της Κριμαίας . Πολλαπλασιασμός αυτής της προσπάθειας με άλλους δήμους , φορείς και συλλογικότητες με αντίστοιχες της Κριμαίας. 
* Αποτροπή στην εμπλοκή της Ελλάδας στα φιλοπόλεμα σχέδια του ΝΑΤΟ,  στις επιθετικές προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα στην μαύρη θάλασσα  αλλά και γενικότερα, καθώς και η συνεισφορά μας σε ένα μαζικό, ρωμαλέο, νεανικό κίνημα ειρήνης που θα σφυρηλατήσει τις συγγενικές σχέσεις του Ελληνικού λαού με τους Έλληνες και Ελληνόφωνους της Κριμαίας , συνολικά με όλους τους λαούς της Κριμαίας.
* Να βοηθήσουμε στο να οικοδομηθούν  γέφυρες συνεργασίας σε όλα τα πεδία της κοινωνικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής  και οικονομικής ζωής με την αποκλεισμένη  από την Δύση Κριμαία. 
* Να εγκαινιαστεί με όρους αμοιβαίου οφέλους για τους λαούς μας, στα πλαίσια της λαϊκής διπλωματίας, ενέργειες που θα υπερβαίνουν τα τείχη και τα εμπόδια που ορθώνονται από τις νέο – ψυχροπολεμικές πολιτικές του ΝΑΤΟ αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών, που κερδοσκοπούν στην λογική της διαίρεσης των λαών . 
* Οι παραπάνω ενέργειες  θα υπηρετούνται  από όλους εμάς με όρους συλλογικότητας, αλληλεγγύης και επιμονής που διακρίνει τους « στρατιώτες της ειρήνης και αλληλεγγύης των λαών» , τόσο αναγκαίο και επιβιβεβλημένο στην εποχή μας. 
Τέλος μια νότα ιδιαίτερα σημαντική και άκρως ουσιαστική. Στο τέλος της εκδήλωσής μας, διαβάστηκε ο χαιρετισμός του Μανώλη Γλέζου, τον οποίον και σας κοινοποιούμε.


“Αγαπητές φίλες και φίλοι, συναγωνιστές της τοπικής αυτοδιοίκησης , εκπρόσωποι των Ελληνικών και Ρωσικών  Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, 
Αγαπητοί « στρατιώτες της ειρηνης» , 

Λόγοι υγείας με εμπόδισαν στο να βρεθώ μαζί σας σημερα. Θεωρω αναγκαίο ενα σύντομο χαιρετισμό εκ μερους μου για να ενώσω την φωνη μου με την Ελληνικη λέσχη Φίλων της Κριμαιας για να αγωνιστούμε  για τον τερματισμο των παράλογων κυρώσεων σε βαρος της Κριμαιας και των πολιτών της. 

Η αναγνωρισμένη Ελληνική μειονότητα της Κριμαιας δικαιούται,  οπως όλοι οι πολίτες της, να μπορούν να απολαμβάνουν ολα εκείνα τα δικαιώματα  που οι σημερινές ηγεσίες ορισμένων  χωρών της Δυσης τους  τα στερούν.

 Εκεινοι που αναζητούν την αναζωπύρωση ενός νέου ψυχρου πολέμου που μόνο δεινά θα φέρει στην γειτονιά μας να γνωρίζουν οτι  εχουμε το δίκαιο και την ιστορία με το μέρος μας. Η Ειρήνη και η αδελφοσύνη των λαών θα νικήσει! ”