ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παν. Λαφαζάνης: Απαράδεκτη κατάργηση της μοριοδότησης των θαλασσαιμικών με το Νομοσχέδιο Γαβρόγλου

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 12/1, ο Παν. Λαφαζάνης, Γραμματέας του Π.Σ. της Λαϊκής Ενότητας, και Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας Α΄ Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν συνάντηση και με αντιπροσωπεία του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, οι οποίοι εκπροσωπούν περίπου 350 πάσχοντες από θαλασσαιμία, στη Βόρεια Ελλάδα.

Από την πλευρά των εκπροσώπων του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, τονίστηκε ότι, παρόλο που οι σχετικές μονάδες αιμοδοσίας σε Ιπποκράτειο, ΑΧΕΠΑ και Άγ, Παύλο της Θεσσαλονίκης είναι πολύ καλές,  υπάρχει αναγκαιότητα ενίσχυσής τους με προσωπικό, εξαιτίας των πολλών ετών όπου δεν έγιναν προσλήψεις, και του προβλήματος που υπάρχει με τους επικουρικούς γιατρούς που απολύονται. Στις μονάδες αιμοδοσίας, επίσης, χρειάζεται να ενισχυθεί ο εξοπλισμός τους με μηχανήματα, με αυτοκίνητα για τις εξωτερικές αιμοληψίες, που θα ενισχύσουν τις ποσότητες της τράπεζας αίματος κτλ. Εκφράστηκε επίσης προβληματισμός, για το πώς θα λειτουργήσουν οι μονάδες αιμοδοσίας όταν θα αναλάβει τη διαχείρισή τους το Ε.ΚΕ.Α.

Τέθηκε ειδικότερα το ζήτημα που προέκυψε με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για τις προσλήψεις στην εκπαίδευση, στον οποίο τα άτομα με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία και άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ μέχρι σήμερα προτάσσονταν στους πίνακες προσλήψεων εκπαιδευτικών, με την ανάλογη μοριοδότηση, εάν εφαρμοστεί το εν λόγω σχέδιο νόμου, αποκλείονται πλέον στην πράξη από την εκπαίδευση, με συνέπεια εκατοντάδες οι οποίοι μέχρι σήμερα εργάζονταν επί χρόνια ως αναπληρωματικοί, να βρεθούν ξαφνικά χωρίς δουλειά.

Ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τα αιτήματα των πασχόντων με θαλασσαιμία, τα οποία είναι δίκαια, και ότι δυστυχώς, η κοινωνική πολιτική και η ουσιαστική στήριξη αυτών των ευπαθών ομάδων, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και με τα μνημόνια, μέσω των οποίων, διαχρονικά οι μνημονιακές  κυβερνήσεις, και ο ΣΥΡΙΖΑ, «ξήλωσαν» σιγά-σιγά, ακόμη και αυτό το αδύναμο πλέγμα προστασίας που ίσχυε. Είναι απαράδεκτο το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, εξαιρετικά επιθετικό απέναντι στις ευπαθείς ομάδες, ανάλγητο, και δεν πρέπει να γίνει νόμος. Στην κατεύθυνση αυτή, θα αγωνιστεί η Λαϊκή Ενότητα.

Το Γραφείο Τύπου

15/1/2019