Πολλά στελέχη, 5 Υπουργοί, δεκάδες βουλευτές και χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρήσαμε από αυτόν και την κυβέρνηση μετά την μετατροπή από την ηγεσία του του περήφανου ΟΧΙ του λαού στο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015 σε ταπεινωτικό ΝΑΙ, και την ψήφιση από αυτόν μαζί με ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, του 3ου μνημονίου, που εμείς καταψηφίσαμε. Εν συνεχεία συγκροτήσαμε μαζί με άλλες αριστερές και αντιμνημονιακές δυνάμεις τη ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Οι εξελίξεις, που ακολούθησαν, μας δικαίωσαν με δραματικό τρόπο.

Του Δημήτρη Στρατούλη, στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) και πρώην υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που προέκυψε μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη 2015, εφαρμόζοντας το 3ο μνημόνιο, συνέχισε τη σκληρή λιτότητα, που ξεκίνησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και τη φτωχοποίηση του λαού.

Την ίδια περίοδο εξαιτίας της λιτότητας και της κατεδάφισης εργασιακών σχέσεων και μισθών ωφελήθηκαν και αύξησαν την κερδοφορία τους ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταστράφηκαν και η παραγωγική βάση της χώρας συρρικνώθηκε.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κοροϊδεύει τον εαυτό της και το λαό ότι δήθεν βγήκαμε από τα μνημόνια, ενώ έχει αναλάβει δεσμεύσεις στους δανειστές για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5 % μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, δηλαδή για συνέχιση των πολιτικών λιτότητας, για επέκταση των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και για ολοκληρωτικό ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων, δικτύων και υποδομών. Το μνημονιακό νομοθετικό καθεστώς των 714 εφαρμοστικών νόμων και των δεκάδων χιλιάδων Υπουργικών Αποφάσεων και εγκυκλίων παραμένει αλώβητο. Το δημόσιο χρέος δεν διαγράφηκε ούτε κατά ένα ευρώ, ενώ μεταφέρθηκαν στα παιδιά και τα εγγόνια μας μεγαλύτερα βάρη αποπληρωμής του.

Η Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά σ’ ένα νέο μνημόνιο χωρίς ημερομηνία λήξης και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση από τους πιστωτές, όπως στα προηγούμενα, με μια πολύ αυστηρή εποπτεία, και από τους δανειστές και από τις «αγορές».

Το εκλογικό «δίλημμα» ότι οι πολίτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ μόνο «Τσίπρα – Μητσοτάκη», που δήθεν εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς πολιτικούς πόλους, είναι κάλπικο. Κι αυτό, γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κινούνται στο ίδιο πλαίσιο νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, λόγω των δεσμεύσεών τους προς τους δανειστές, για την «πάση θυσία» παραμονή στην ευρωζώνη και την αποπληρωμή ενός τεράστιου, μη βιώσιμου και επαχθούς δημοσίου χρέους. Στην εξωτερική πολιτική συμφωνούν στην μετατροπή της Ελλάδας σε ευρωατλαντικό οικόπεδο.

Επομένως, οι παρακμιακές κοκορομαχίες τους και οι ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές τους δεν έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο. Γίνονται για τον εκλογικό εγκλωβισμό του λαού σε πολιτικές λιτότητας και επιτροπείας.

Η ΛΑΕ στα τριάμισι χρόνια της δράσης της απέδειξε ότι είναι πρωτοπόρα αριστερή, αντιμνημονιακή δύναμη ενότητας, συνέπειας, σταθερότητας, ειλικρίνειας ανιδιοτέλειας, και αγωνιστικότητας.

Ισχυρή ΛΑΕ στο λαό, στους αγώνες, στη Βουλή και Ευρωβουλή είναι η καλλίτερη εγγύηση, για πραγματική αντιπολίτευση, για ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος, για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα για εναλλακτική στη λιτότητα και στην ταπεινωτική επιτροπεία προοδευτική φιλολαϊκή λύση.

Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα», Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019