Ανακοίνωση του τμήματος παιδείας της ΛΑ.Ε για τα μουσικά σχολεία

Η ελαστικοποίηση του θεσμικού και λειτουργικού πλαισίου των Μουσικών Γυμνασίων και Λυκείων δεν έχει άλλο στόχο παρά την προώθηση της λιτότητας και των περικοπών σε ακόμη έναν τομέα της εκπαίδευσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ακολουθεί αυτόν τον δρόμο προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους. Σχετικοποιώντας το πλαίσιο, δημιουργείται το περιθώριο για περικοπές και εξοικονόμηση κατά βούληση, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι μορφωτικές και παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών και των μαθητριών.

Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση μόνο κατ΄ επίφαση ενδιαφέρεται για την προαγωγή της δημόσιας μουσικής και καλλιτεχνικής παιδείας. Αντί να την διευρύνει την συρρικνώνει. Για παράδειγμα, καταργείται η διάταξη που προβλέπει ρητά την υλικοτεχνική στήριξη (εξοπλισμό και μουσικά όργανα) που χρειάζονται τα σχολεία αυτά για λειτουργήσουν, γίνονται πιο αφηρημένες οι διατάξεις που αφορούν στο αναγκαίο – σύμφωνα με το μέχρι τώρα αναλυτικό πρόγραμμα- εκπαιδευτικό προσωπικό, καταργούνται τα προαιρετικά προγράμματα μουσικής εκπαίδευσης σε δημοτικά σχολεία, οργανωμένα από τα αντίστοιχα Μουσικά Γυμνάσια των περιοχών τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν η ίδια κυβέρνηση που αφαίρεσε τη θεατρική αγωγή από την Ε’ και την ΣΤ’ δημοτικού, χωρίς προφανώς κάποιο παιδαγωγικό επιχείρημα, αλλά για την εξοικονόμηση πόρων.

Σε μια εποχή που ο πολιτισμός, θα έπρεπε να ενισχύεται και ως ανάχωμα απέναντι στον φασισμό, τον ρατσισμό, τον κυνισμό και τον ατομισμό που διαχέεται στην κοινωνία, η κυβέρνηση βάζει τη μουσική και την καλλιτεχνική παιδεία στο στόχαστρο. Αντί να ενισχύει τις δημόσιες δομές, τις συρρικνώνει, ωθώντας τους γονείς -όσους από αυτούς έχουν την οικονομική δυνατότητα- να αγοράζουν πολύ ακριβά την μουσική και καλλιτεχνική εκπαίδευση από την ιδιωτική αγορά.

Η Λαϊκή Ενότητα συμμερίζεται την ανησυχία των μαθητών και των μαθητριών, των γονιών και των εκπαιδευτικών και εκφράζει την διαμαρτυρία της για τις αιφνιδιαστικές κινήσεις του υπουργείου. Καλούμε το υπουργείο να αποσύρει τις επικίνδυνες αντιεκπαιδευτικές διατάξεις και δηλώνουμε ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες, και ότι θα αγωνιστούμε ενάντια σε μια ακόμη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η παροχή καλλιτεχνικής και μουσικής εκπαίδευσης δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα και αναγκαιότητα για την λαϊκή οικογένεια και την κοινωνία.