Γιάννης Τόλιος: Οι μαχητικές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων απέτρεψαν προσωρινά τη νέα περικοπή των συντάξεων. Ωστόσο οι δεσμεύσεις για «ματωμένα πλεονάσματα» πάνω από 3,5% του ΑΕΠ, διαιωνίζουν το καθεστώς της «Λιτότητας και Επιτροπείας».

Με αφορμή την αποδοχή από το Eurogroup, της μη περικοπής των συντάξεων («προσωπικής διαφοράς»), ο Γ.Τόλιος, μέλος ΠΓ και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της ΛΑΕ, δήλωσε ότι «οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης συσκοτίζουν την πραγματικότητα και σε καμιά περίπτωση δεν σηματοδοτούν αλλαγή πολιτικής. Η μη περικοπή των συντάξεων, αφορά αποκλειστικά τους παλιούς συνταξιούχους και όχι τους νέους, οι οποίοι με βάση το Νόμο Κατρούγκαλου (2016), έχουν ήδη περικοπές στη σύνταξη. Από την άλλη το μέτρο είναι προφανώς προσωρινό (λόγω εκλογών), δεδομένου ότι η δέσμευση εξασφάλισης «ματωμένων πλεονασμάτων» (πάνω από 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2,2% ως το 2060 !!), συνδέεται αναπόφευκτα με την περικοπή άλλων σημαντικών δαπανών (κοινωνικών και αναπτυξιακών), καθώς και του αφορολόγητου κατά 40% από το 2020. Άρα η ανακοίνωση μη περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», δεν είναι εντελώς …αναίμακτη.!!

Για την αποτροπή της παραπέρα φτωχοποίησης των συνταξιούχων, απαιτείται εκτός από μη περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», η κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και άμεση επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης ως αφετηρία ουσιαστικής βελτίωσης του εισοδήματος των συνταξιούχων, καθώς και η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 €, ως αφετηρία βελτίωσης της αγοραστικής δύναμης των χαμηλόμισθων, ιδιαίτερα των νέων.

Ωστόσο για ελπιδοφόρα προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση, παραγωγικής ανόρθωσης, μείωσης της ανεργίας και ουσιαστικής βελτίωσης της ζωής των εργαζόμενων και συνταξιούχων, χρειάζεται συνολική ανατροπή της πολιτικής «Λιτότητας και Επιτροπείας». Αυτήν την επιλογή, αργά ή γρήγορα θα επιβάλλει ο ελληνικός λαός και για αυτήν αγωνίζεται με συνέπεια η «Λαϊκή Ενότητα», στηρίζοντας τις αγωνιστικές αντιστάσεις των εργαζόμενων, της νεολαίας και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, μεταξύ αυτών και των συνταξιούχων.

Το Γραφείο Τύπου

16.11.18