ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Νίκη ΛΑΕ και Κινήματος. Ανεστάλησαν 12 πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας

 Παν. Λαφάζανης: «Η ΛΑ.Ε στους δρόμους διασφαλίζει επιτυχίες για την διάσωση σπιτιών από πλειστηριασμούς».

Η Λαϊκή Ενότητα, συνεχίζοντας τον αγώνα για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, έδωσε σήμερα Τετάρτη, 07/11/2018, δυναμική απάντηση στις χθεσινές ανακοινώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, ότι δεν θα παραταθεί για το 2019 ούτε καν η ελάχιστη προστασία που παρέχει στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες ο νόμος Κατσέλη, με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα σε συμβολαιογραφεία, που πραγματοποιούσαν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Οι αγωνιστικές αυτές κινητοποιήσεις είχαν για άλλη μία φορά συγκεκριμένα αποτελέσματα, αφού κάτω από την πολιτική τους πίεση ανεστάλησαν 12 πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, μεταξύ των οποίων ήταν και 7 πρώτες κατοικίες.

Η πρώτη αναστολή επιτεύχθηκε χθες, Τρίτη, 6/11, όταν με κινηματική και πολιτική παρέμβαση της ΛΑ.Ε και του Π. Λαφαζάνη η Τράπεζα Πειραιώς αναγκάστηκε να αναστείλει τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας συντρόφου μας με τετραμελή οικογένεια.

Στην Αθήνα, η σημερινή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 2 το μεσημέρι, έξω από το συμβολαιογραφικό γραφείο επί της Σταδίου 39, όπου είχε προγραμματιστεί μεταξύ άλλων πλειστηριασμός, που αφορούσε πρώτη κατοικία, 97 τ.μ, στο Γαύριο Άνδρου, με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα, με τιμή 1ης προσφοράς 153.000 ευρώ, για χρέος 50.000 ευρώ. Τελικά, κάτω από την πίεση της κινητοποίησης, και αυτός ο πλειστηριασμός ανεστάλη.

Στη συγκέντρωση στην Αθήνα συμμετείχαν μπλοκ της ΛΑ.Ε, με επικεφαλής τον Γραμματέα του Π.Σ της, Π. Λαφαζάνη και της «Ενωτικής πρωτοβουλίας κατά των πλειστηριασμών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΛΑΕ, αυτή την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί 721 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και πρώτες κατοικίες, ενώ το 70% του συνόλου τους αφορά ακίνητα αντικειμενικής αξίας πολύ κάτω των 300.000 ευρώ, παρά τα συνεχιζόμενα ψέματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δεν εκπλειστηριάζονται πρώτες κατοικίες, ούτε ακίνητα με αντικειμενική αξία κάτω από αυτό το όριο.

Η ΛΑ.Ε και το Κίνημα κατά των πλειστηριασμών και με τις σημερινές κινητοποιήσεις τους διαμήνυσαν στο μνημονιακό πολιτικό, οικονομικό και τραπεζικό κατεστημένο ότι κλιμακώνουν τους αγώνες τους ενάντια στην αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και τους τρομοκρατούν οι αστυνομικές και δικαστικές διώξεις κατά του Παν. Λαφαζάνη και άλλων αγωνιστών της ΛΑ.Ε και του Κινήματος κατά των πλειστηριασμών.

 

 

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη, Γραμματέα του Π.Σ της ΛΑ.Ε

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, ο Παν. Λαφαζάνης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ο αγώνας κατά των πλειστηριασμών συνεχίστηκε κι αυτήν την εβδομάδα. Χτες, όπως ξέρετε, ήμασταν στα κεντρικά της Τράπεζας Πειραιώς. Πήγαμε εκεί και διαμαρτυρηθήκαμε για τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, ενός παλιού συντρόφου μας και αγωνιστή με τετραμελή οικογένεια. Ο άνθρωπος «έπεσε έξω», δεν μπορεί να ικανοποιήσει το δάνειο και ζήτησε μία ρύθμιση.  Και μάλιστα είχε προτείνει ένα ποσό 150 ευρώ, που μπορεί να δίνει κάθε μήνα ενδεικτικά, για το δάνειο. Κάναμε μία συνεννόηση με την Τράπεζα Πειραιώς, ένα διάβημα διαμαρτυρίας και είχαμε – ευτυχώς – ένα θετικό αποτέλεσμα. Σήμερα μας είπανε ότι ανεστάλη ο πλειστηριασμός αυτός, πρώτης κατοικίας και ότι θα μπούνε σε διαπραγμάτευση με τον δανειολήπτη για να μπορέσουν να επιτύχουν μία λογική ρύθμιση, που να μπορεί να την εξυπηρετήσει. Το θεωρούμε αυτό, άλλη μία μεγάλη επιτυχία του κινήματος.

Εδώ είμαστε, στο συμβολαιογραφείο της Σταδίου, για άλλη μία πρώτη κατοικία, που είναι στην Άνδρο.  Καταφέραμε και εδώ, όπως και σε άλλες εννιά περιπτώσεις, να επιτευχθεί αναστολή πλειστηριασμών.

Συνεχίζουμε την μάχη. Ασφαλώς χρειάζονται πολλοί περισσότεροι στον αγώνα κι αυτή είναι η έκκληση που συνεχώς απευθύνουμε. Πυκνώστε τις γραμμές του κινήματος.  Αφήστε τους καναπέδες – με τους καναπέδες δεν βγαίνει τίποτα – και την γκρίνια. Μην περιμένετε μόνο τις εκλογές. Εδώ κρίνονται τα πάντα. Στον δρόμο, στον αγώνα, στην δραστηριοποίηση του καθένα μας.»

 

Ο Παναγ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις για το ν. Κατσέλη:

«Αν τελειώσουν τον Νόμο Κατσέλη, όπως  προδιαγράφει το τρίτο μνημόνιο και έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση, να ξέρετε ότι η τραγωδία θα είναι γενικευμένη σε όλη την Ελλάδα. Δίνουμε την μάχη, όχι μόνο για να παραμείνει ο Νόμος Κατσέλη, αλλά και για να βελτιωθεί και για να ενισχυθεί στην προστασία του δανειολήπτη.

Ακούμε επίσης ότι γίνονται κάποιες διαπραγματεύσεις για να περιορίσουν και αυτές ακόμα, τις διάτρητες προφυλάξεις που έχει ο Νόμος Κατσέλη για τους δανειολήπτες. Αν θα γίνει αυτό και πέσει το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας – όταν μπεις στον Νόμο Κατσέλη, γιατί όταν δεν είσαι στον Νόμο Κατσέλη δεν έχεις καμία προστασία για καμία πρώτη κατοικία. Αν πέσει, λοιπόν, το όριο προστασία της πρώτης κατοικίας για αυτούς που μπορούν να μπουν στον Νόμο Κατσέλη κάτω από τα 100 τ.μ. όπως λένε, τότε πάλι η τραγωδία θα είναι υπαρκτή για όλο τον κόσμο. Διότι κάτω από τις 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία, είναι τα περισσότερα σπίτια. Οι περισσότερες πρώτες κατοικίες. Επομένως είναι μία τρύπα στο νερό αυτό που θα γίνει. Τότε θα πρόκειται πάλι για ουσιαστική κατάργηση του Νόμου Κατσέλη, μόνο που τυπικά θα τον διατηρούν. Δίνουμε κι αυτήν την μάχη λοιπόν, να διατηρηθεί, να αναβαθμιστεί, να βελτιωθεί ο Νόμος Κατσέλη, να προστατευθεί πλήρως η πρώτη κατοικία, να προστατευθεί η λαϊκή περιουσία και να προχωρήσουμε σε μία γενικευμένη «Σεισάχθεια» για τα ιδιωτικά χρέη.»

Για το Γραφείο Τύπου

Αθήνα 7/11/2018