ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ

ΤΙΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ

 

Την ώρα που η κυβέρνηση και η κα Αχτσιόγλου μοιράζουν ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, έρχεται η ζοφερή πραγματικότητα να τους διαψεύσει, με την πρόσφατη πρόταση δουλοπαροικιακής «κοπής», της Τράπεζας Πειραιώς προς στους εργαζόμενους σ΄ αυτήν, για «δωρεάν» παροχή εργασίας, με την εφαρμογή «εθελοντικής» άδειας άνευ αποδοχών, και «εθελοντικής» μερικής απασχόλησης κάθε μήνα.

Οι προτάσεις αυτές, διάλυσης ουσιαστικά των όποιων εργασιακών κανόνων απέμειναν, μετά τη βάρβαρη «επέλαση» των μνημονιακών νόμων, με πιθανή προοπτική να εξαπλωθούν και στις άλλες τράπεζες, έρχονται σε συνέχεια και άλλων αντεργατικών μεθοδεύσεων της Τρ. Πειραιώς, όπως οι «εθελούσιες» έξοδοι υπό την απειλή μακρινής από τον τόπο κατοικίας μετάθεσης, το «πρόγραμμα εφάπαξ» κτλ.

Είναι προφανής η προσπάθεια της Τρ. Πειραιώς, όπως και των άλλων Τραπεζών, να βελτιώσουν τους δείκτες τους, σε βάρος κυρίως των εργαζομένων σ΄ αυτές, αλλά και των λαϊκών στρωμάτων των οποίων την περιουσία βγάζουν στο «σφυρί», προσπάθειες που θα εντείνονται, όσο η προοπτική τους συνεχίζει να είναι επισφαλής, όπως φάνηκε και τη «Μαύρη Τετάρτη», η οποία κατακρήμνισε για άλλη μια φορά τη χρηματιστηριακή τους αξία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και ο αρμόδιος Υπ. Κ. Φλαμπουράρης «ποιούν τη νήσσα» για τη λειτουργία των Τραπεζών, όταν είναι γνωστό ότι αυτές παρατυπούν, βρίθουν επισφαλών χρηματοδοτήσεων, κυρίως προς μεγαλοεπιχειρηματίες, κόμματα, αλλά και προς τα στελέχη τους, παρέχουν προκλητικές αμοιβές και παροχές προς τα στελέχη τους κτλ., αφού «φόρτωσαν» στις πλάτες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις τους.

Είναι γνωστό άλλωστε, το πόρισμα των Ελεγκτικών Κλιμακίων της Τράπεζας της Ελλάδος, στο οποίο η Τράπεζα Πειραιώς εγκαλείται, επειδή πούλησε το 2014 πακέτο «κόκκινων» δανείων, αξίας 1,2 δις ευρώ, έναντι 300 εκατ. σε όμιλο του εφοπλιστή Λογοθέτη, στον οποίο προηγουμένως δάνεισε 200 εκατ. προκειμένου να το αγοράσει, και στη συνέχεια η ίδια τη Τράπεζα Πειραιώς, επαναγόρασε το ίδιο πακέτο από την εταιρεία του κ. Λογοθέτη, για 500 εκατ. ευρώ!!

Από τα δάνεια αυτά, το 1,1 δισ. αφορούσε εφοπλιστές (οι οποίοι τα ξαναγόρασαν με έκπτωση 50%!!), τα 80 εκατ. εταιρείες που ασχολούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ τα 30 εκατ. ήταν προσωπικά δάνεια 10 εμπλεκομένων στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, που συνιστούσαν προφανώς την «αμοιβή» τους για τη συναλλαγή αυτή, οι οποίοι σταδιακά, λόγω της αποκάλυψης του σκανδάλου, παραιτήθηκαν, παίρνοντας και τις νόμιμες αποζημιώσεις!!!!!

Η Λαϊκή Ενότητα Α΄ Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει την Τρ. Πειραιώς, για τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της – δηλώνοντας ότι βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων για την απόκρουσή τους –  και για τους αθρόους πλειστηριασμούς των λαϊκών κατοικιών και περιουσιών στους οποίους προβαίνει.

Καλεί την κυβέρνηση και την αρμόδια Υπουργό Εργασίας κα Αχτσιόγλου, αντί να συνεντευξιάζονται με γενικόλογες τοποθετήσεις, και προεκλογικές ανέξοδες υποσχέσεις, να παρέμβουν άμεσα, ήδη από χθες, για να αποτρέψουν τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της, που μόνον σε καθεστώς δουλοπαροικίας συναντώνται!

Η Λαϊκή Ενότητα, δηλώνει για μια ακόμη φορά, ότι  αγωνίζεται για τράπεζες υπό δημόσια ιδιοκτησία, με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο, θέση η οποία καθημερινά, δικαιώνεται όλο και περισσότερο.

Το Γραφείο Τύπου

Θεσσαλονίκη 31 Οκτώβρη 2018