Να καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι, που προβλέπουν τις μειώσεις συντάξεων.

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ και πρώην Υπουργός Κοινωνικής ασφάλισης σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, στο Γιώργο Αυτιά, και σε διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ανάφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

  1. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η ηγεσία της ΝΔ αντιπαρατίθενται πάνω στα ερείπια των συντάξεων, που προκάλεσαν οι κυβερνήσεις τους με 26 μειώσεις τους στα χρόνια των μνημονίων, οδηγώντας μέχρι τώρα τα εισοδήματα των συνταξιούχων από συντάξεις σε μειώσεις μέχρι και 50%

  2. Η κυβέρνηση παρακαλά τους δανειστές να δεχτούν όχι την κατάργηση των μειώσεων των συντάξεων από 1-1-2019, που ή ίδια προσυμφώνησε μαζί τους και ψήφισε τρεις φορές, αλλά μόνο την αναστολή για ένα εξάμηνο ή για ένα το πολύ χρόνο ενός μέρους αυτών των μειώσεων και μόνο για τους παλιούς συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει έτσι κι αλλιώς το 2019 στις άλλες μειώσεις, όπως στη συρρίκνωση μέχρι οριστικής κατάργησης του ΕΚΑΣ και στην κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, ενώ οι νέοι συνταξιούχοι μετά το νόμο Κατρούγκαλου έφυγαν και θα φεύγουν με μειωμένες συντάξεις μέχρι και 30%, ενώ οι συντάξεις χηρείας έχουν οδηγηθεί στο κρεβάτι του ν Προκρούστη.

  1. Οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να επαφίενται στις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ενδεχόμενη εξάμηνη ή ετήσια αναστολή της μείωσης των συντάξεων, που βέβαια ούτε αυτή λύνει το πρόβλημα, επειδή αυτές οι μειώσεις θα γίνουν μετά το πέρας της αναστολής και προφανώς μετά τις εκλογές.

Ούτε να πιστεύουν στα φτηνά κόλπα της ηγεσίας της ΝΔ, που εξαγγέλλει ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου, για να κάνει, όμως, τις ίδιες μειώσεις συντάξεων με άλλο τρόπο, με την εφαρμογή του τριφασικού συστήματος Πινοσέτ στη Χιλή, που οδήγησε στη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων από το 70% των μισθών στο 35%.

Πρόκειται για ένα καλοστημένο σχέδιο εμπαιγμού και εξαπάτησης των συνταξιούχων από την κυβέρνηση και τη ΝΔ με στόχο την υφαρπαγή των ψήφων τους.

  1. Η αλήθεια, την οποία δεν λένε στους συνταξιούχους ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ούτε η ηγεσία της ΝΔ είναι ότι ο μόνος τρόπος για να μην ισχύσουν οριστικά και αμετάκλητα οι προαποφασισμένες μειώσεις των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων από 1-1-2019 και μετά, αλλά και οι τρέχουσες μειώσεις των νέων συνταξιούχων, είναι η ακύρωση των σχετικών άρθρων των τριών νόμων που τις προβλέπουν και συγκεκριμένα των νόμων 4387/2016 (Κατρούγκαλου), 4472/2017 (Αχτσιόγλου) και 4549/2018, με τον οποίο εγκρίθηκε το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής 2019 – 2022.

  2. Θεωρώ πολιτικά απαράδεκτο η κυβέρνηση να έχει στείλει στους δανειστές δύο εκδοχές του κρατικού προϋπολογισμού του 2019, μία με μειώσεις και μία χωρίς μειώσεις των συντάξεων και να αφήνει σε αυτούς, δηλαδή στην κυρία Μέρκελ, να αποφασίσουν για την τύχη των συνταξιούχων. Η λαϊκή και εθνική κυριαρχία είναι πρωταρχικό και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας και λαού και αυτό το ταπεινωτικό, να αποφασίζουν άλλοι για μας, πρέπει να σταματήσει.

  3. Οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στην πολιτική παγίδα, να έχουν να επιλέξουν στις ερχόμενες εκλογές, ποιος εκ των κυρίων Τσίπρα και Μητσοτάκη θα τους μειώσει μετεκλογικά τις συντάξεις ή να περιμένουν στους καναπέδες τους την απόφαση που θα πάρει τελικά για τις συντάξεις τους η Μέρκελ.

Οι συνταξιούχοι για να αποτρέψουν τη νέα «κατεδάφιση» των συντάξεων και της ζωής τους πρέπει να βγουν από τα σπίτια τους στους δρόμους. Να ενωθούν και να ξεσηκωθούν για την ακύρωση των νέων μειώσεων στις συντάξεις τους, για την αποκατάσταση των λεηλατημένων από τα μνημόνια συντάξεών τους, αλλά και για την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος και όλου του πολιτικού κατεστημένου που τις ψηφίζει, τις προωθεί και τις στηρίζει.

  1. Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, όσον αφορά τις συντάξεις, αγωνίζεται αυτή την περίοδο για να σταματήσουν οριστικά και αμετάκλητα οι μειώσεις συντάξεων και για τους παλιούς και για τους νέους συνταξιούχους. Για να γίνει σταδιακή αποκατάσταση των μνημονιακών απωλειών στις συντάξεις, ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον, για την επαναφορά του δημόσιου – καθολικού – αναδιανεμητικού, αλληλέγγυου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Προϋπόθεση για αυτά είναι η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και των πολιτικών δυνάμεων που τις εφαρμόζουν με την ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων και τη συνεργασία των αριστερών, αντιμνημονιακών, δημοκρατικών δυνάμεων, για την οποία η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ εργάζεται με σταθερότητα και συνέπεια.

Αθήνα 7-10-2018

Το Γραφείο τύπου