Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Ευχαριστώ θερμά εκ μέρους όλων μας και της ΛΑ.Ε για την παρουσία σας.

Επιτρέψτε μου να αρχίσω λίγο ανορθόδοξα.

Σε αυτήν την χώρα, είναι τραγικό αλλά δεν υπάρχουν ούτε νόμοι ούτε Σύνταγμα, ούτε εγγυήσεις ούτε δικαιοσύνη αλλά ούτε και ίχνος ουσιαστικής δημοκρατίας.

Τα μόνα που υπάρχουν και κυριαρχούν και μας καταδυναστεύουν είναι τα ατέλειωτα ψέματα του Τσίπρα, η βαθύτατη υποκρισία του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ληστεία των τραπεζών, η οποία γίνεται όλο και πιο άγρια και απάνθρωπη.

Χθες στην Αθήνα, πήγαν να βγάλουν στο σφυρί και να αρπάξουν το σπίτι ενός φίλου και συντρόφου μας, πρώην στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σπίτι αυτό, 80 τ.μ., ήταν πρώτη κατοικία και το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της οικογένειας, η οποία ταυτόχρονα σπουδάζει και δύο παιδιά.

Αν ο πλειστηριασμός δεν ολοκληρώθηκε, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο κίνημά μας.

Τις προάλλες, επίσης, κατάγγελνα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μαζί με έναν πολίτη, τον εκπλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας του.

Ο άνθρωπος αυτός με πόνο έλεγε ότι έχει δύο ανήλικα παιδιά, τεσσάρων και εφτά χρόνων, και ότι η γυναίκα του, που καθόταν δίπλα μας, καταφεύγει σε ψυχοφάρμακα για να επιβιώσει.

Πριν από λίγες μέρες, εκλιπαρούσα ματαίως μπροστά σε τράπεζα ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, από τους γνωστούς σημιτάνθρωπους, να δώσει λίγο χρόνο σε συμπολίτη μας που στεκόταν απέναντί του ώστε να βρει χρήματα να κρατήσει την πρώτη κατοικία του και να μην μείνουν τα τρία ανήλικα παιδιά του στον δρόμο.

Το τελευταίο διάστημα, επίσης, δέχομαι συνεχείς επισκέψεις πάμφτωχων συμπολιτών μας, εξαθλιωμένων ανδρών και γυναικών, πολλοί και πολλές με μικρά παιδιά, που τους έχουν κόψει ή πρόκειται να τους κόψουν το ηλεκτρικό ρεύμα και οι οποίοι μου ζητάνε να κάνουμε κάτι ως κίνημα για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Δυστυχώς, αυτή είναι η θλιβερή εικόνα και το κατάντημα της Ελλάδας του εικοστού πρώτου αιώνα.

Δυστυχώς, αυτή και ακόμα χειρότερη, θα είναι η «μεταμνημονιακή» Ελλάδα της επιτροπείας και της λιτότητας.

Αυτή η πραγματική εικόνα της πραγματικής Ελλάδας δεν πέρασε ούτε θα περάσει εδώ στην Διεθνή Έκθεση από τις εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ούτε ο πολιτικός ψεύτης Τσίπρας ούτε ο πολιτικός υποκριτής Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζουν το παραμικρό για τον φόνο.

Και οι δύο χέρι – χέρι ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο.

Και οι δύο χέρι-χέρι υποστηρίζουν με φανατισμό τους πλειστηριασμούς και τις τράπεζες.

Και οι δύο χέρι-χέρι σιωπούν για τις αθρόες αποκοπές ρεύματος που έχουν πάρει διαστάσεις τσουνάμι, για χάρη της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος της ΔΕΗ.

Τσίπρας και Μητσοτάκης μοιάζουν πολιτικά ως δύο σταγόνες νερού.

Είναι οι δύο όψεις του ίδιου στην κυριολεξία καταστροφικού για την χώρα νομίσματος: του νεοφιλελευθερισμού με επιστέγασμα το μεταμφιεσμένο μάρκο, που κοινώς το ονομάζουμε ευρώ.

Για αυτό και οι δύο δεν είπαν τίποτα για την αμερικανοκρατία στην ΔΕΘ και στην χώρα μας.

Την αμερικανοκρατία την οποία ο Τσίπρας, υπερβαίνοντας και την πλέον σκληρή δεξιά της μεταπολίτευσης, έχει αναγάγει περίπου σε νέο δόγμα και θρησκεία για την κυβέρνηση και την πολιτική του.

Λυπάμαι πάρα πολύ για το γεγονός ότι βγαίνοντας κανείς από την Έκθεση και κοιτάζοντας προς τη θάλασσα, βλέπει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το αντιαισθητικό θέαμα της ναυαρχίδας του 6ου αμερικάνικου στόλου.

Φυσικά, ούτε ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα ούτε η ΝΔ του Μητσοτάκη ενοχλούνται από το θέαμα αυτό.

Και οι δύο ξεχνάνε βέβαια τι σημαίνει 6ος αμερικάνικος στόλος για αυτήν την χώρα.

Ξεχνάνε ότι ο 6ος αμερικάνικος στόλος πρωταγωνίστησε στο πραξικόπημα στην Κύπρο και στην τούρκικη εισβολή στη μεγαλόνησο το 1974.

Ξεχνάνε ότι 6ος αμερικάνικος στόλος είναι ο στόλος των πολέμων και της τρομοκρατίας στην περιοχή μας.

Ο στόλος που στήριξε την παλιά χούντα και τώρα με τα χειροκροτήματά Τσίπρα και Μητσοτάκη στηρίζει στην χώρα μας τη νέα χούντα των τραπεζών, της υποτέλειας, της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας και της Ελλάδας αποικίας.

Οι ΗΠΑ δεν είναι απλώς τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Είναι δυστυχώς η επικυρίαρχη χώρα στην Έκθεση, η οποία επιδιώκει να κυριαρχήσει στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα, στα Βαλκάνια.

Κι ο Τζέφρι Πάιατ δεν είναι ο Αμερικάνος Πρεσβευτής στην Αθήνα αλλά ο σταθμάρχης των ΗΠΑ στην περιοχή μας και ο ύπατος αρμοστής της χώρας μας.

Έχουμε τον πολιτικά πιο ξεπουλημένο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης και ίσως όχι μόνο. Όπως έχουμε και τον πιο οσφυοκάμπτη και παραδομένο αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό είναι η μεγάλη τραγωδία για την χώρα μας και το μέλλον μας.

Το δικό μας σύνθημα και αίτημα είναι ούτε ΗΠΑ ούτε Γερμανία. Εθνική Ανεξαρτησία!

Κυρίες και κύριοι.

Αποτελεί πολύ μεγάλη απάτη να μας λέει ο Τσίπρας και οι κυβερνώντες ότι τελειώσαμε με τα μνημόνια.

Τα μνημόνια δεν τελειώνουν αν δεν αποφασίσει να τα τελειώσει ο ελληνικός λαός.

Η χώρα μπορεί να ολοκλήρωσε το τρίτο καταστροφικό μνημόνιο.

Το ολοκλήρωσε, όμως, μόνο και μόνο για να εφαρμόσει το τέταρτο μνημόνιο, που φρόντισε να ψηφίσει ο Τσίπρας πριν τις 20 Αυγούστου.

Το τι περιλαμβάνει το τέταρτο μνημόνιο όλοι το ξέρουμε.

Περιλαμβάνει, μεταξύ των πολλών άλλων, μια νέα άγρια περικοπή όχι μόνο των καινούριων αλλά και των παλιών συντάξεων, ό,τι έχει απομείνει από δαύτες.

Περιλαμβάνει, επίσης, και τη μείωση σχεδόν στο μισό του αφορολόγητου για όλους τους πολίτες, έτσι ώστε να φτάσουν στο σημείο να φορολογούνται μέχρι και τα επιδόματα ανεργίας.

Είναι τα μέτρα που ήθελε να καταργήσει όπως μας έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην Διεθνή Έκθεση, όμως, ως καλός υπάλληλος, μας ξεφούρνισε ότι δεν μπορεί να το κάνει αν δεν πάρει την άδεια από τους πιστωτές και το ευρωιερατείο.

Αυτή είναι η δήθεν ελευθερία κινήσεων για τον ίδιο και την κυβέρνησή του που απέκτησε, τάχα, στην μεταμνημονιακή εποχή.

Προσέξτε καλά αυτό που θα σας πω: η χώρα όχι μόνο βρίσκεται σε τέταρτο μνημόνιο, αλλά και αντιμετωπίζει δύο επιπρόσθετα δεινά.

Πρώτον, βρίσκεται μέσα σε ένα μνημόνιο χωρίς ημερομηνία λήξης και χωρίς να έχει καν χρηματοδότηση από τους πιστωτές, όπως τα προηγούμενα μνημόνια, εγκαταλελειμμένη στο έλεος πανύψηλων επιτοκίων δανεισμού και μεγάλων πλεονασμάτων για να εξοφλεί ένα υπέρογκο άδικο και μη βιώσιμο χρέος.

Και δεύτερον, βρίσκεται σε μνημόνιο χωρίς την τυπική παρουσία της τρόικα αλλά κατά τραγικό και «παράδοξο» τρόπο κάτω από μια πιο σκληρή, πιο αμείλικτη και διπλή κηδεμονία: την κηδεμονία και εποπτεία των πιστωτών από τη μία και το ανελέητο μικροσκόπιο των ληστρικών αγορών από την άλλη.

Αυτός ήταν ο λόγος που ο Αλ. Τσίπρας κάθιδρος, απολογούμενος και ανεπίτρεπτα βάναυσος με τους συνταξιούχους, δεν άφησε στην συνέντευξή του στην ΔΕΘ, κανένα περιθώριο για στοιχειώδη, έστω, μέτρα ανακούφισης της εξαθλιωμένης κοινωνίας.

Αυτός ήταν ο λόγος που ο Αλ. Τσίπρας, όμηρος των ίδιων των επιλογών του, αρκέστηκε στην Διεθνή Έκθεση σε παροχές, που μπορεί να θεωρηθούν κάτι πολύ λιγότερο από ασπιρίνες και ψίχουλα.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης από πανηγύρι, κατάντησε το μεγάλο Βατερλό για τον Τσίπρα και όσους είχαν αυταπάτες και ένα νέο βαρύτατο πλήγμα για την πατρίδα μας και τον λαό μας.

Κυρίες και κύριοι,

Η άλλη όψη της οικονομικής κατοχής και οικονομικής αποικιοποίησης της χώρας μας είναι η Ελλάδα πολιτικοστρατιωτικό οικόπεδο και προτεκτοράτο.

Είναι η Ελλάδα στην οποία κυριαρχεί ένα παραδομένο πολιτικό κατεστημένο υπαλληλικό, δορυφορικό και γονυκλινές στα δυτικά ιμπεριαλιστικά κέντρα και πρώτα απ’ όλα στις ΗΠΑ, την Γερμανική Ευρωπαϊκή Ένωση και εσχάτως στους σιωνιστές και τα γεράκια του Ισραήλ.

Κυρίες και κύριοι,

Η Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, η λεγόμενη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι το εξάμβλωμα μιας Ελλάδας που άγεται και φέρεται από τους αδίστακτους κηδεμόνες της. Είναι το εξάμβλωμα μιας Ελλάδας η οποία δεν έχει υπόσταση, δεν έχει οντότητα και δεν διαθέτει την βούληση και τον προσανατολισμό για να ηγηθεί μιας μεγάλης προσπάθειας για ένα νέο κλίμα χειραφέτησης, ελευθερίας, φιλίας, ειρήνης, αλληλεγγύης και συνανάπτυξης στα Βαλκάνια.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, κυρίες και κύριοι, προετοιμάστηκε συστηματικά εδώ και καιρό στα άδυτα της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου.

Σερβιρίστηκε μεθοδευμένα στους πολιτικούς κύκλους του ελληνικού κατεστημένου και επιβλήθηκε εκβιαστικά και άρον-άρον σε μια Ελλάδα με την πιο υποτελή κυβέρνηση και το πιο υποτελές πολιτικό προσωπικό που είχε ποτέ, τουλάχιστον, στην μεταπολίτευση.

Η Συμφωνία δεν είναι απόρροια μιας συνεννόησης και συναπόφασης λαών και ελεύθερων βουλήσεων πολιτών, αλλά αποτέλεσμα συνδιαλλαγών κάτω απ’ το τραπέζι ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και τους υπαλλήλους τους στις δυο χώρες, για να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Γερμανίας στις δύο χώρες και στα Βαλκάνια, παρά τις αντιθέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, διότι αυτή η Συμφωνία δεν θα συμβάλλει στο να ενισχυθεί η ασφάλεια και να καταπολεμηθούν οι αλυτρωτικές βλέψεις. Γιατί αυτή η Συμφωνία δεν θα εξυπηρετήσει την φιλία και την συνεργασία των δύο χωρών και λαών και τη συνεργασία στα Βαλκάνια. Γιατί δεν θα βοηθήσει να πέσουν στην περιοχή μας τείχη, προκαταλήψεις, εχθρότητες και αμοιβαίες καχυποψίες.

Το όραμά μας και η στόχευσή μας αφορά μια πολύ διαφορετική κατάσταση πραγμάτων στα Βαλκάνια απ’ αυτήν που προδιαγράφει η αμερικανογερμανική και Νατοϊκή Συμφωνία δύο υποτελών πρωθυπουργών στην Αθήνα και τα Σκόπια.

Αγωνιζόμαστε με οδηγό τις μεγάλες παρακαταθήκες του Ρήγα Φεραίου, για Βαλκάνια με ασφαλή και εγγυημένα σύνορα. Για Βαλκάνια της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης. Για Βαλκάνια απαλλαγμένα από το ΝΑΤΟ, από κηδεμόνες και από ιμπεριαλιστικές εξαρτήσεις. Απαλλαγμένα από κηδεμόνες που χρησιμοποιούν ως πιόνια τις χώρες και τους λαούς της περιοχής μας σε ατέλειωτες μεταξύ τους συγκρούσεις και διενέξεις, μόνο και μόνο για να αποκτούν τον έλεγχο και την ανελέητη εκμετάλλευση της περιοχής μας, καθηλώνοντάς την στη μιζέρια, τη φτώχεια, τα μίση και τους πολέμους.

Αυτό, άλλωστε, ζήσαμε πρόσφατα με τις βαρβαρότητες, τους πολέμους και τον κατακερματισμό της Γιουγκοσλαβίας, που επισφραγίστηκε με τον βρώμικο αμερικανατοϊκό πόλεμο για την καταστροφή της Σερβίας.

Κυρίες και κύριοι,

Απέναντι στην νέα κατοχή της χώρας μας. Απέναντι στην νέα αποικιοποίηση που βιώνουμε και απέναντι στην καταλήστευση του λαού μας και του εθνικού μας πλούτου, υπάρχει άλλος δρόμος.

Υπάρχει εναλλακτική λύση.

Αρκεί να αποβάλλουμε τον φόβο και την απογοήτευση.

Αρκεί να τολμήσουμε να αποτινάξουμε το σύγχρονο ραγιαδισμό και να κόψουμε τα αόρατα αλλά σκληρά δεσμά μας.

Στην θέση της σημερινής Ελλάδας της κατάπτωσης, της διαφθοράς και της παρακμής, χρειαζόμαστε όλοι/ες να φέρουμε στο προσκήνιο ένα νέο όραμα.

Το όραμα μιας Ελλάδας αρχών και αξιών.

Το όραμα μιας Ελλάδας εντιμότητας, σκληρής δουλειάς, αξιοπρέπειας, ανιδιοτέλειας, αλληλεγγύης και πολιτισμού.

Αυτή είναι η Ελλάδα που μας αξίζει και αξίζει πρώτα απ’ όλα, στη νέα γενιά, τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας.

Η ΛΑ.Ε έχει στον πολιτικό αγώνα της τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες γι’ αυτήν τη νέα Ελλάδα.

ΠΡΩΤΗ προτεραιότητά μας είναι να φέρουμε την Δημοκρατία, την πραγματική Δημοκρατία σε αυτήν την χώρα.

Γιατί στην σημερινή Ελλάδα της υποτέλειας και της λιτότητας, δεν υπάρχει δημοκρατία.

Γιατί στην σημερινή Ελλάδα, όπως φάνηκε και με το δημοψήφισμα που πραξικοπηματικά μετέτρεψαν το ΟΧΙ σε ΝΑΙ, η δημοκρατία έχει καταντήσει κουρελόχαρτο.

Πραγματική Δημοκρατία για μας σημαίνει Συντακτική Συνέλευση για ένα νέο Σύνταγμα.

Σημαίνει ανακλητότητα των αιρετών.

Σημαίνει άμεση λαϊκή συμμετοχή στις αποφάσεις.

Σημαίνει δημοψηφίσματα για τις σημαντικές επιλογές.

Σημαίνει θεσμοθετημένος δημοκρατικός κοινωνικός λαϊκός έλεγχος στο κράτος, στη Δικαιοσύνη, στις αρχές ασφαλείας, στις επιχειρήσεις.

ΔΕΥΤΕΡΗ μεγάλη προτεραιότητά μας είναι η απόκτηση επιτέλους και για πρώτη φορά, της εθνικής μας κυριαρχίας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας.

Τέρμα στην Ελλάδα προτεκτοράτο και κλωτσοσκούφι.

Τέρμα στον δοσιλογισμό, την εθελοδουλία και την υποτέλεια.

Τέρμα στα ατλαντικά δεσμά, την αμερικανοκρατία και την γερμανοκρατία.

Η επιλογή σήμερα μιας ανεξάρτητης Ελλάδας με πολυδιάστατες πολιτικές και οικονομικές διεθνείς σχέσεις, είναι πιο ρεαλιστική και πιο αναγκαία από ποτέ σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο πολυπολικός, πολυκεντρικός και σύνθετος.

Η ανεξάρτητη Ελλάδα δεν συνιστά ιδεολογική προτίμηση αλλά εδώ που έχουμε φτάσει, αποτελεί πρώτα απ’ όλα και κυρίως αίτημα για την ασφάλεια, την κυριαρχία και την προστασία των συνόρων μας, αίτημα κυρίως για την εθνική και κοινωνική μας επιβίωση.

ΤΡΙΤΗ προτεραιότητά μας είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, ανασύνταξη, ανάταξη και μετασχηματισμός της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Το όραμα μιας Ελλάδας που παράγει.

Το όραμα μιας Ελλάδας που δουλεύει σκληρά και υπεύθυνα.

Το όραμα μιας Ελλάδας με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς εκπαίδευσης.

Το όραμα μιας Ελλάδας που καινοτομεί και πρωτοπορεί, είναι το δικό μας όραμα για την χώρα.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση και ο παραγωγικός μετασχηματισμός δεν είναι για μας ένα λεκτικό σχήμα για επικοινωνιακές εκφωνήσεις, αλλά ένα πλήρες και επεξεργασμένο ΣΧΕΔΙΟ για παρεμβάσεις, στηρίξεις και μεγάλες επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας μας, ιδιαίτερα σε όσους η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

ΤΕΤΑΡΤΗ και μεγάλη προτεραιότητά μας είναι η Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Είναι τραγικό ότι μέσα στην Ελλάδα της κρίσης, οι ανισότητες όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά, αντίθετα, καλπάζουν προκλητικά και ξεδιάντροπα.

Είναι τραγικό για την χώρα ότι, λόγω της μεγάλης ανεργίας, της κοινωνικής αδικίας και εξαθλίωσης, γνωρίζει ταυτόχρονα δημογραφική συρρίκνωση και μεγάλη φυγή νέων, κυρίως των πιο μορφωμένων.

Θα έλεγα, μάλιστα, ότι όσο η κρίση παρατείνεται και βαθαίνει, τόσο πιο πολύ επωφελούνται, κερδίζουν και κερδοσκοπούν τα κέντρα του μεγάλου κεφαλαίου, της διαπλοκής, της κερδοσκοπίας και των πελατειακών δικτύων.

Το δικό μας όραμα είναι μια πολύ διαφορετική από την σημερινή οικονομία και κοινωνία.

Μια οικονομία και κοινωνία, στην οποία θα συμβαδίζει η υψηλή παραγωγικότητα και η ευθύνη, με τις κατοχυρωμένες ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις, τις αξιοπρεπείς αμοιβές, τον πλήρη σεβασμό των εργασιακών κατακτήσεων και των δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Κυρίες και κύριοι,

Οι τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες που θέτουμε για μια καινούργια δημοκρατική, ανεξάρτητη, παραγωγική και δίκαιη Ελλάδα, δεν αποτελούν ουτοπική εκφώνηση αλλά ριζοσπαστική μεν και δύσκολη αλλά ρεαλιστική πολιτική, που μπορεί να γίνει πράξη.

Δεν έχω τον χρόνο για πλήρη ανάπτυξη του εναλλακτικού μας προγράμματος.

Επιτρέψτε μου, όμως, να αναδείξω έστω με τίτλους τις μεγάλες αλλαγές και τις δικές μας ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούν το όραμά μας.

ΠΡΩΤΟΝ: Διεκδικούμε, με εργαλείο την διακοπή πληρωμών, την διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, κάτι το οποίο συνιστά όρο και προϋπόθεση για να ανασάνει η χώρα και να αποκτήσει τη δυνατότητα επιβίωσης και ανάπτυξης.

Συνιστά αθλιότητα το γεγονός ότι όλα τα εθελόδουλα, παραιτημένα και προδοτικά κατεστημένα σπεύδουν, πριν ακόμα και από τους πιστωτές, να χαρακτηρίσουν ως άλλοι Εφιάλτες, ουτοπία μία τέτοια διεκδίκηση.

Είναι ντροπή γι’ αυτήν την χώρα να προτιμά να παραμένει στον αιώνα τον άπαντα αθλιέστατη αποικία χρέους, παρά το ξεπουλημένο κατεστημένο της να τολμήσει να θέσει στο τραπέζι τη διαγραφή χρεών.

Το αίτημα της βαθιάς διαγραφής του χρέους, μαζί με το μέγα αίτημα των Γερμανικών επανορθώσεων και της επιστροφής του κατοχικού δανείου, αποτελούν όχι απλώς ρεαλισμό αλλά κάτι πολύ παραπάνω: την μόνη αναγκαία και αναπόφευκτη διέξοδο για την χώρα.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Για την Ελλάδα μεγαλύτερη, ίσως, γάγγραινα και από το δημόσιο χρέος, είναι το βουνό των ληξιπρόθεσμων ιδιωτικών χρεών που συνεχώς ψηλώνει.

Μιλάμε για ληξιπρόθεσμα ιδιωτικά χρέη προς τράπεζες, προς το δημόσιο, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προς τις ΔΕΚΟ, προς τις ιδιωτικές εταιρείες.

Ένα κύμα «δεν έχω – δεν έχω πληρώνω» εξαπλώνεται εκ των πραγματων όλη την χώρα από φτωχούς ανθρώπους και πτωχευμένες επιχειρήσεις.

Εμείς λέμε ότι αυτό το κύμα χρειάζεται να γίνει μεγάλο κίνημα. Ένα κίνημα που στην προμετωπίδα του να γράφει: «Δεν έχω – δεν πληρώνω» και να το ολοκληρώνει «Δεν έχω – δεν πληρώνω – αντιδρώ – αγωνίζομαι».

Και αυτός ο αγώνας πρέπει να έχει ως στόχο την ευρεία σεισάχθεια, δηλαδή διαγραφή – στο πρότυπο του αρχαίου Σόλωνα – των χρεών.

Σεισάχθεια άκρως απαραίτητη που είναι και εφικτή, όχι μόνο και τόσο για λόγους δικαιοσύνης αλλά πρώτα απ’ όλα για λόγους επανεκκίνησης και ανάταξης της οικονομίας.

ΤΡΙΤΟΝ: Υποστηρίζουμε με πάθος την εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των Τραπεζών και απαιτούμε να ξεκολλήσει αμέσως η μήνυση της ΛΑ.Ε και η έρευνα για το μέγα σκάνδαλο των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών.

Αυτή η εθνικοποίηση των τραπεζών είναι δυνατή στο πλαίσιο της ανάκτησης της εθνικής νομισματικής πολιτικής. Ανάκτηση που θα επιτρέψει και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την υποβοήθηση της ευρείας σεισάχθειας.

Αυτή η εθνικοποίηση, επίσης, των τραπεζών είναι απόλυτα αναγκαία για να μπορέσουν οι τράπεζες αντί να πνίγουν το κράτος αντλώντας απ’ αυτό δάνεια και αντί να στραγγαλίζουν την οικονομία και την κοινωνία, να καταστούν μεγάλοι μοχλοί για την ευνοϊκή χρηματοδότηση των επενδύσεων και για να παίξουν ένα νέο μεγάλο αναπτυξιακό, παραγωγικό, επενδυτικό και κοινωνικό ρόλο.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Θα προχωρήσουμε άμεσα στον οριστικό τερματισμό του σχεδιαζόμενου ξεπουλήματος των δημόσιων στρατηγικών επιχειρήσεων, των δικτύων και των υποδομών της χώρας.

Θα καταργήσουμε το ΤΑΙΠΕΔ και το λεγόμενο Υπερταμείο.

Θα ανακτήσουμε πλήρως τον εθνικό πλούτο της χώρας.

Επιδίωξή μας δεν είναι μόνο η τυπική επάνοδος αυτών των επιχειρήσεων στον δημόσιο και κοινωνικό τομέα.

Επιδίωξη μας είναι και η ανάκτηση όσων στρατηγικών τομέων έχουν ξεπουληθεί.

Επιδίωξή μας είναι και η σε βάθος ανασυγκρότηση όλων αυτών των επιχειρήσεων ώστε να παίξουν πλήρως τον αναπτυξιακό, παραγωγικό και κοινωνικό τους ρόλο, ως μοχλοί αναπτυξιακής, επενδυτικής και τεχνολογικής απογείωσης της χώρας.

ΠΕΜΠΤΟΝ: Υποστηρίζουμε μια μεγάλη δημοκρατική μετάρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, μια μεγάλη δημοκρατική ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση στην χώρα, που θα καταργήσει την φορολογική ασυλία του μεγάλου πλούτου, θα στηρίξει τα φτωχά και μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτής της μεταρρύθμισης, θα προχωρήσουμε, μεταξύ πολλών άλλων και ενδεικτικά:

  • Σε αφορολόγητο 12.000 χιλιάδες ευρώ.

  • Στην πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του με φόρο στην πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία.

  • Στην δραστική μείωση της φορολογίας για τους επαγγελματίες και τους αγρότες και στην ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

  • Στην αντιστροφή του βάρους άμεσων και έμμεσων φόρων με την μείωση του ποσοστού των έμμεσων φόρων στα φορολογικά έσοδα, οι οποίοι και πλήττουν περισσότερο τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα μειώσουμε δραστικότατα τους συντελεστές Φ.Π.Α. παντού, με προσανατολισμό να φθάσουμε τον ανώτατο συντελεστή του Φ.Π.Α. σε μονοψήφιο επίπεδο, με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ποινών και την αυτεπάγγελτη δίωξη σε περίπτωση μη απόδοσής του.

Είμαστε βέβαιοι ότι με μια τέτοια ριζοσπαστική αλλαγή, θα υποβοηθήσουμε σημαντικά την ανάπτυξη, την πάταξη της μη απόδοσής του, τα λαϊκά εισοδήματα και την λαϊκή κατανάλωση και επομένως δεν θα υπάρξει στο τελικό ισοζύγιο καμμιά μείωση των εσόδων του δημοσίου.

ΕΚΤΟΝ: Η ΛΑ.Ε διεκδικεί και θα προχωρήσει στην καταπολέμηση της εργασιακής ζούγκλας και την πλήρη επαναφορά των εργατικών κατακτήσεων που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και περιορίστηκαν ή καταργήθηκαν από τον μνημονιακό μεσαίωνα.

Μεταξύ των πολλών άλλων, η ΛΑ.Ε θα προχωρήσει στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα και χωρίς καμμιά ηλικιακή διάκριση και κυρίως, θα προωθήσουμε την πλήρη επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, παράλληλα με την πλήρη αποκατάσταση του απεργιακού δικαιώματος και την πλήρη απαγόρευση κάθε μορφής ανταπεργίας.

Ταυτόχρονα, θα περιορίσουμε δραστικότατα τις λεγόμενες ευέλικτες και επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, ενώ θα καταργήσουμε το απάνθρωπο δουλεμπορικό καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων και την εργασιακή ζούγκλα.

Η καθιέρωση ανθρώπινων και δημοκρατικών εργασιακών σχέσεων, εργασιακού ωραρίου, εργασιακών συνθηκών, εργασιακών απολαβών και η προστασία της εργασίας, δεν αποτελούν μόνο ένα μεγάλο θέμα αξιοπρέπειας του κόσμου της μισθωτής εργασίας αλλά και μεγάλες προωθητικές μηχανές για την παραγωγική και τεχνολογική ανάπτυξη, την ανάπτυξη της παραγωγικότητας και την ανόρθωση στην οικονομία μας.

ΕΒΔΟΜΟΝ: Θα αγωνισθούμε και θα προωθήσουμε την επαναφορά και την αναβάθμιση του δημόσιου, καθολικού, αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Θα σταματήσουμε άμεσα τις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ παροχών και σταδιακά θα επαναφέρουμε τις συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ θα ενισχύσουμε με νέους χρηματοδοτικούς πόρους, το ασφαλιστικό σύστημα που θα βασίζεται πάντα στην τριμερή χρηματοδότηση.

ΟΓΔΟΟΝ: Στο εναλλακτικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνουμε συνολικά μέτρα για την στήριξη του επαγγελματικού κόσμου των μικρομεσαίων και ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που συμπιέζονται, πνίγονται και κλείνουν από την επέλαση των πολυεθνικών μεγαθηρίων και των μεγάλων αλυσίδων.

Στην πολιτική μας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στην αγροτική οικονομία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, με επίκεντρο τους αυτόνομους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς στους τομείς αυτούς.

Σύντομα με επίσκεψή μας στη Λάρισα, θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τις θέσεις μας για την στήριξη και ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, για την στήριξη των παραγωγών και των εργαζομένων της.

Αυτό που εδώ θέλω να τονίσω είναι ότι χρειάζεται η χάραξη μιας εθνικής πολιτικής για την πρωτογενή παραγωγή με ένα ευρύ σχέδιο στήριξης και ανάπτυξης.

Αυτή η εθνική πολιτική θα περιέχει, μεταξύ άλλων, ριζοσπαστικά μέτρα πρώτα και κύρια για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Με φθηνό πετρέλαιο στα πρότερα επίπεδα.

Με ειδικές τιμές στο παραγωγικό ηλεκτρικό ρεύμα

Με μειωμένο Φ.Π.Α.

Με μειωμένες τιμές στα καλλιεργητικά εφόδια, μηχανήματα και φάρμακα.

Και με ένα πακέτο για την φορολογική και ασφαλιστική ανακούφιση των αγροτών και την ενίσχυση ενός νέου δημοκρατικού συνεταιριστικού κινήματος.

Τέλος, να υπογραμμίσω την ανάγκη επανασύστασης σε νέα βάση της Αγροτικής Τράπεζας ως ανασυγκροτημένης δημόσιας και κοινωνικής Τράπεζας για την αναδιοργάνωση σε νέα αγροτοδιατροφική βάση με προϊόντα ταυτότητας και ποιοτικών προδιαγραφών της νέας αγροτικής και πρωτογενούς μας παραγωγής.

ΕΝΑΤΟΝ: Κυρίες και κύριοι,

Τίποτα δεν δείχνει περισσότερο την παρακμή και τα αδιέξοδα της σημερινής Ελλάδας από την τραγική κατάσταση που κυριαρχεί σήμερα τόσο στην εκπαίδευση της χώρας όσο και στον τομέα της υγείας, της πρόνοιας και ειδικά των ΑΜΕΑ.

Στους τομείς αυτούς καλπάζουν οι ιδιωτικοποιήσεις, ενώ προχωρούν και εξυπηρετούνται όλο και περισσότερο όσοι/ες έχουν την δύναμη του χρήματος.

Ποτέ η παιδεία και η υγεία στην χώρα μας δεν ήταν τόσο βαθιά αποδιοργανωμένες, τόσο αποκρουστικά ταξικές για τους νέους όσους έχουν ανάγκη ιατρικής φροντίδας και τόσο αντεργατικές σε όσους/ες τις υπηρετούν.

Χωρίς ένα αληθινά δημόσιο, αναβαθμισμένο, με επαρκή χρηματοδότηση, δωρεάν, καθολικό, πλήρως στελεχωμένο με τακτικό προσωπικό, εκπαιδευτικό σύστημα και σύστημα υγείας, που θα λειτουργούν με αξιοκρατία και εντιμότητα, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση και πολύ περισσότερο να σταθεί όρθια στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

ΔΕΚΑΤΟΝ: Κυρίες και κύριοι,

Άφησα ΔΕΚΑΤΟ και τελευταίο σημείο στις προτάσεις μας για μια νέα προοδευτική πορεία εθνικής, πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανόρθωσης της χώρας μας, ένα πολύ κρίσιμο κόμπο, το πλέον κρίσιμο θα έλεγα.

Η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι, καταστράφηκε από τα μνημόνια και η καταστροφή που βιώνουμε δεν έχει τέλος όσο δεν αποφασίζουμε να βάλουμε εμείς τέλος στα μνημόνια, τους 750 μνημονιακούς νόμους, τις παρατεινόμενες επιτροπείες, την βαθιά εξάρτηση και την λιτότητα.

Η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι, κυριολεκτικά θυσιάστηκε εν ψυχρώ από τους πάτρωνες και τυράννους πιστωτές της αλλά και τους εγχώριους πολιτικούς υπαλλήλους τους, για να διασωθούν το ευρώ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες και για να μην παροξυνθεί η διεθνής καπιταλιστική κρίση.

Στο όνομα όλων αυτών, η Ελλάδα συνεχίζει να ξεζουμίζεται χωρίς όρια και χωρίς τέλος.

Εκτός και αν αποφασίσουμε να αντιδράσουμε με τόλμη, ριζοσπαστικότητα και ρεαλισμό.

Και το να αντιδράσουμε σημαίνει πρώτον, να αποτινάξουμε τα δεσμά της εξάρτησης τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Γερμανία.

Και δεύτερον, να αποφασίσουμε να απεμπλακούμε από το ευρώ, περνώντας στο εθνικό μας νόμισμα και στη βάση αυτή να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα, μακριά από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα, τα μνημόνια και τις επιτροπείες.

Ένα προοδευτικό πρόγραμμα σαν και αυτό, που πολύ αχνά μόλις έδωσα προηγουμένως το περίγραμμα.

Δεν μπορώ να επεκταθώ αλλά πολλοί από μας το ζήσαμε.

Ζήσαμε από πρώτο χέρι πως μέσα στην ευρωζώνη και τους κανόνες της, μια προοδευτική πορεία εθνικής κυριαρχίας και ανασυγκρότησης είναι αδύνατη και μοιάζει με σισσύφειο έργο.

Φυσικά, το εθνικό νόμισμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο για ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης με προοδευτικό προσανατολισμό.

Αυτό το πρόγραμμα, που είναι φυσικά και το ζητούμενο, στην πορεία εφαρμογής του δεν μπορεί παρά να μας οδηγήσει σε ρήξη και σε αποδέσμευση από τη νεοφιλελεύθερη, βαθιά αντιδραστική και ολοκληρωτική Ε.Ε, πολύ περισσότερο που το δικό μας στρατηγικό όραμα είναι το όραμα ενός νέου νικηφόρου σοσιαλισμού.

Του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα, ο οποίος τότε μόνο μπορεί να αποδειχθεί νικηφόρος και ιστορικά βιώσιμος, αν στην καρδιά του θα είναι βαθιά διαποτισμένος από την πιο προωθημένη δημοκρατία και την πιο βαθιά συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Αν τα μεγάλα και επίκαιρα είναι σήμερα τα αιτήματα και οράματα της Δημοκρατίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Κοινωνικής Δικαιοσύνης, απευθύνουμε και από αυτό το βήμα, το βήμα της ΔΕΘ, ειλικρινή και ανιδιοτελή έκκληση.

Έκκληση συνεργασίας και συμπόρευσης για ανατροπή.

Έκκληση προς όλες τις αριστερές, τις προοδευτικές, τις πατριωτικές, τις αντινεοφιλελεύθερες, αντιμνημονιακές και δημοκρατικές, αντισυστημικές δυνάμεις, να συνδιαμορφώσουμε χωρίς αποκλεισμούς, ηγεμονισμούς και πρωτοκαθεδρίες, σε ισότιμη και αμοιβαία επωφελή βάση και με σεβασμό στις διαφορετικότητες, ένα μεγάλο πολιτικό, κινηματικό και εκλογικό μέτωπο που μπορεί πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο αποτελεσματικά και ουσιαστικά να ανοίξει νικηφόρους δρόμους θετικής ανατροπής για το λαό μας και την χώρα μας.

Η ισχυρή ΛΑ.Ε στην κοινωνία, στα κινήματα και στην Βουλή, είναι σήμερα με την ενωτική πολιτική της και το εναλλακτικό της πρόγραμμα, η μεγαλύτερη εγγύηση για το ενωτικό μέτωπο.

Η μεγάλη εγγύηση για δυναμική αντιπολίτευση σήμερα, για ανατροπή και για υπεύθυνη ριζοσπαστική διακυβέρνηση αύριο, για την ανόρθωση της χώρας και του λαού.

Με την ευχή αυτό το μέτωπο και αυτή η ανατροπή να γίνει γρήγορα πραγματικότητα, θέλω να σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας και είμαι στη διάθεσή σας για τις ερωτήσεις σας.

Για το Γραφείο Τύπου

13/9/2018