Πριν απ’ όλα: ο κύριος Τόσκας [ξεδιάντροπος ως πολιτικός· δεν τον ξέρω ως άνθρωπο] εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του, αυτήν του υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Παρομοίως ο κύριος Καμμένος, ο κύριος Πολάκης και άλλοι…

Στον αντίποδα της κυβερνητικής αδιαφορίας η Λαϊκή Ενότητα εξαίρει την αυταπάρνηση των ιατρονοσηλευτών και διασωστών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι ηρωικές προσπάθειες των οποίων έσωσαν τη ζωή πολλών εγκαυματιών. Να σκεφτεί κανείς ότι όλο αυτό το πραγματικά ηρωικό προσωπικό «εργάζεται με απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες, χωρίς ρεπό, με μπλοκάκια, με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου -κι ας ξέρουν οι πολλοί ότι θα απολυθούν».

Απευθυνόμενο στην κυβέρνηση το Τμήμα Υγείας και Πρόνοιας του κόμματος τονίζει: «Αυτοί με την αυτοθυσία τους ανέδειξαν τι θα πει Δημόσιο Σύστημα Υγείας στις κρίσιμες στιγμές, που ενώ σήμερα εσείς τους χειροκροτάτε, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, σε άλλες στιγμές τους λοιδορείτε προκειμένου να τους επιβάλλετε εργασιακές σχέσεις γαλέρας».Τι άλλο επισημαίνεται; Ιδού: «Κανένας ιδιωτικός τομέας υγείας δεν ανέλαβε καμία ευθύνη τις κρίσιμες ώρες, γιατί το κέρδος γι’ αυτούς είναι πάνω από τις ζωές των εγκαυματιών».

Επίσης: «Καθημερινά στο λεκανοπέδιο της Αττικής 30-40 ασθενείς αναζητούν κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενώ έχετε βάλει λουκέτο σε 150 κρεβάτια ΜΕΘ λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και προσωπικού μεταξύ αυτών και του Λάτσειου Κέντρου Εγκαυμάτων στο Νοσοκομείο Ελευσίνας».

Προτείνει δε στην κυβέρνηση: «Σταθείτε με ευαισθησία και σεβασμό στους νεκρούς και τραυματίες της φονικής πυρκαγιάς και χρηματοδοτήστε επαρκώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το μόνο που μπορεί να αντεπεξέλθει στις υγειονομικές ανάγκες της χώρας μας. Κάνετε άμεσα προσλήψεις με μονιμό ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με αξιοπρεπείς αμοιβές. Κάθε άλλη λύση θα είναι στάχτη από το Μάτι… στα μάτια του κόσμου».

Και τούτο [εξηγεί λίγο ώς πολύ τη θέση του]: «Κραυγές απόγνωσης ακούστηκαν από τους εγκαυματίες για μία θέση σε κρεβάτι Μονάδας Εντατικής Θεραπείας την κρίσιμη ώρα. Εγκαυματίες βρέθηκαν διασωληνωμένοι σε νοσοκομείο εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και χωρίς πλαστικό χειρουργό».

Τι να απαντήσει η κυβέρνηση; Τα γνωστά: μνημόνια, περικοπές, τι να κάνουμε, υπομονή λίγες μέρες και βγαίνουμε από την κρίση -οι ίδιες και οι ίδιες βερμπαλιστικές ανοησίες… Εχει δίκιο λοιπόν η Λαϊκή Ενότητα: «Με την πρόσφατη εθνική τραγωδία αναδείχτηκαν τα τραγικά αποτελέσματα της υποβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που οδήγησε η μνημονιακή πολιτική των κυβερνήσεων στον τομέα της υγείας». Ποιος Ξανθός να απαντήσει, ποιος Πολάκης, ποιος πρωθυπουργός -σε άλλες [ανέξοδες] περιπτώσεις λαλίστατοι και οι τρεις τους βεβαίως.

Μάλλον όχι. Θα απαντήσουν. Θα πουν ότι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, κόντρα στα συμφέροντα των ισχυρών και άλλα παραμύθια. Δεν το έχουν σε τίποτε το αναποδογύρισμα της πραγματικότητας και, πρέπει να το παραδεχτούμε, είναι μάστορες στο εξωραΐζειν την πραγματικότητα. [Δεν ξέρω ώς πότε.]

Εξ όλων αυτών εντυπωσιάζει [δεν ξέρω αν ισχύει ολοσχερώς] ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν ανέλαβε καμία ευθύνη. Δεν είναι Έλληνες όσοι εργάζονται στον τομέα τούτον, εννοώ δεν είναι άνθρωποι; Κάποιος πρέπει να δώσει εξηγήσεις, δεν γίνεται διαφορετικά. Έχουν αίμα στις φλέβες τους όλοι τούτοι; Τόσο πολύ έχει διαβρωθεί ο ορθολογισμός [ο ιδιωτικός τομέας] ώστε να γίνεται αποκρουστικός και αντιανθρώπινος; Για ακόμη μία φορά: δεν πάμε καλά!