ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΗ, ΣΤΙΣ 7.00΄Μ.Μ. ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

 Ο Τουργκούτ Καγιά, αριστερός δημοσιογράφος σε εφημερίδα που υποστηρίζει τα δικαιώματα των Κούρδων, αποτελεί την «επιτομή» του πολιτικού κρατούμενου, καθώς έχει υποστεί πολλαπλές διώξεις στη χώρα του για την ιδεολογία του και την πολιτική του δράση υπέρ των δικαιωμάτων των Κούρδων.

Εκζητείται από το καθεστώς Ερντογάν για να εκτίσει ποινή που του έχει επιβληθεί με τον «αντιτρομοκρατικό» νόμο, με τον οποίο οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν οδηγούνται στις φυλακές. Εδώ και 45 μέρες πραγματοποιεί απεργία πείνας, μετά την πρωτοφανή και απαράδεκτη απόφαση του Αρείου Πάγου να τον εκδώσει στο καθεστώς Ερντογάν.

Εκτός από την απόφαση αυτή, στις 12 Ιούλη, μέρα που θα έδινε συνέντευξη στην Υπηρεσία Ασύλου ο Τουργκούτ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «αξιοποιώντας» τις δυνάμεις της ΥΜΕΤ, απώθησε βίαια, και επιχείρησε να εμποδίσει την πορεία στήριξής του, από την Επιτροπή Αλληλεγγύης, στην Αθήνα.

Κι ακόμη χειρότερα, η αστυνομική φρουρά στο νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου έχει μεταφερθεί ο Καγιά, απαίτησε από τη σύζυγό του να γδυθεί εντελώς, προκειμένου να της γίνει σωματικός έλεγχος, πριν την πραγματοποίηση επισκεπτηρίου στο σύζυγό της, τον οποίο έλεγχο προφανώς αρνήθηκε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έχει πλήρη αρμοδιότητα να αποφασίσει τη μη έκδοσή του Καγιά, και να διατάξει την άμεση απελευθέρωσή του. Δε μπορεί να παραιτείται από αυτήν την πολιτική αρμοδιότητά του, ούτε να κρύβεται πίσω από τις επιτροπές ασύλου, χρησιμοποιώντας τον Καγιά ως «χαρτί» αθέμιτων συναλλαγών κάτω από το τραπέζι, με την τουρκική κυβέρνηση.

Η Λαϊκή Ενότητα απαιτεί την άμεση λήψη κυβερνητικής απόφασης για την μη έκδοση του Καγιά, την άμεση απελευθέρωσή του και τη χορήγηση σε αυτόν πολιτικού ασύλου.

Η Λαϊκή Ενότητα Α΄ Θεσσαλονίκης στηρίζει και καλεί στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Τουργκούτ Καγιά, που διοργανώνουν πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες της πόλης, την Τρίτη 17 Ιούλη, στις 7.00΄μ.μ. στο άγ. Βενιζέλου.

 

Το Γραφείο Τύπου

Θεσσαλονίκη 16 Ιούλη 2018