Η ΛΑ.Ε. καταγγέλλει τον αστυνομικό αυταρχισμό σε βάρος της Επιτροπής Αλληλεγγύης και την εξευτελιστική μεταχείριση της συζύγου του Τ.  Καγιά

Η ΛΑ.Ε. καταγγέλλει τα διαδοχικά κρούσματα αστυνομικού αυταρχισμού  σε βάρος της Επιτροπής Αλληλεγγύης, αλλά και της συζύγου του αριστερού Τούρκου πολιτικού κρατούμενου Τουργκούτ Καγιά, ο οποίος απειλείται με έκδοση στο αντιδημοκρατικό – αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας και πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 42 μέρες, καθώς ο Άρειος Πάγος έχει ήδη λάβει απόφαση υπέρ της έκδοσής του.  Καταγγέλλει επίσης την υποτιθέμενη «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που εξακολουθεί να τον διατηρεί σε καθεστώς ομηρίας, απεμπολώντας τις πολιτικές ευθύνες της.

Δυνάμεις των ΥΜΕΤ, μετά από εντολή της ΓΑΔΑ, απώθησαν σήμερα βίαια και επιχείρησαν να εμποδίσουν την πορεία των διαδηλωτών της Επιτροπής Αλληλεγγύης να προχωρήσει προς την Υπηρεσία Ασύλου, η οποία είχε ορίσει την 12/4/18 ως ημέρα λήψης συνέντευξης του Καγιά, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημά του να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.

Χθες, εξάλλου, η αστυνομική φρουρά στο νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου έχει μεταφερθεί ο Καγιά, απαίτησε από την σύζυγό του να γδυθεί εντελώς για να της γίνει σωματικός έλεγχος πριν την πραγματοποίηση επισκεπτηρίου στον άνδρα της. Η σύζυγος του Καγιά αρνήθηκε αυτήν την εξευτελιστική μεταχείριση, με αποτέλεσμα το επισκεπτήριο να ματαιωθεί.

Ο Τουργκούτ Καγιά αποτελεί την «επιτομή» του πολιτικού κρατούμενου, καθώς έχει υποστεί πολλαπλές διώξεις στη χώρα του για την ιδεολογία του και την πολιτική του δράση υπέρ των δικαιωμάτων των Κούρδων.  Ο υπουργός Δικαιοσύνης, που για μια ακόμη φορά αρνήθηκε κάθε συνάντηση του ίδιου ή, έστω,  αναπληρωτή του με την Επιτροπή Αλληλεγγύης,  παρότι οφείλει να πάρει πολιτική απόφαση μη έκδοσης του Καγιά, κρύβεται πίσω από την Υπηρεσία Ασύλου, χρησιμοποιώντας τον ως «χαρτί» αθέμιτων συναλλαγών κάτω από το τραπέζι με την τουρκική κυβέρνηση, ενόψει μάλιστα της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η συνέντευξη της υπηρεσίας Ασύλου με τον Καγιά αναβλήθηκε, καθώς οι γιατροί του νοσοκομείου Νίκαιας έκριναν ότι είναι εξαιρετικά καταβεβλημένος για να μεταφερθεί οπουδήποτε, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει κανένα βήμα για την μη έκδοση του Καγιά και η υγεία του να κινδυνεύει άμεσα.

Απαιτούμε την άμεση λήψη κυβερνητικής απόφασης για την μη έκδοση του Καγιά, την άμεση απελευθέρωσή του και την χορήγηση σε αυτόν πολιτικού ασύλου. Η κρατική τρομοκρατία και αυθαιρεσία δεν μας τρομάζουν.

Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑ.Ε.