Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει και καλεί στην συγκέντρωση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην πορεία προς την Υπηρεσία Ασύλου, που διοργανώνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης προς τον Τουργκούτ Καγιά,  την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018, στις 11πμ
Την ημέρα αυτή πραγματοποιείται η συνέντευξη  Τουργκούτ Καγιά με την Υπηρεσία Ασύλου, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα ασύλου που έχει υποβάλει ο Τούρκος πολιτικός κρατούμενος, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος στις ελληνικές φυλακές και πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και πάνω από 40 μέρες, μετά την πρωτοφανή και απαράδεκτη απόφαση του Αρείου Πάγου να τον εκδώσει στο καθεστώς Ερντογάν.
Ο Τουργκούτ Καγιά, αριστερός δημοσιογράφος σε εφημερίδα που υποστηρίζει τα δικαιώματα των Κούρδων, έχει ενεργή πολιτική δράση από τα νεανικά του χρόνια, για την οποία έχει υποστεί πολλές διώξεις και φυλακίσεις. Εκζητείται από το καθεστώς Ερντογάν για να εκτίσει ποινή που του έχει επιβληθεί με τον «αντιτρομοκρατικό» νόμο, με τον οποίο οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν οδηγούνται στις φυλακές.
 Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έχει πλήρη αρμοδιότητα να αποφασίσει τη μη έκδοσή του Καγιά και να διατάξει την άμεση απελευθέρωσή του. Δεν μπορεί να παραιτείται από αυτήν την πολιτική αρμοδιότητά του, ούτε να κρύβεται πίσω από τις επιτροπές ασύλου.
Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει άμεσα πολιτική απόφαση υπέρ της μη έκδοσης του Τουργκούτ Καγιά και να σταματήσει να τον κρατά σε κατάσταση πολιτικής ομηρίας ως ενδεχόμενο χαρτί «συναλλαγής» με το τουρκικό κράτος, αδιαφορώντας για την επιδείνωση της υγείας του.
 

Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑ.Ε.