ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Κυβερνητικό έγκλημα ο τραγικός θάνατος του μικρού προσφυγόπουλου στη Θήβα.»

 

Ένα προσφυγόπουλο μόλις 3,5 χρόνων πνίγηκε σε βόθρο λυμάτων σε καταυλισμό προσφύγων στη Θήβα. Κατά τραγική ειρωνεία, ο φρικτός θάνατός του συνέβη την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων και έρχεται να προστεθεί στις εκατόμβες των παιδιών και ενηλίκων προσφύγων που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Ο θάνατος του νηπίου προσφυγόπουλου σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απλώς «τραγικό ατύχημα» ή «τραγικό περιστατικό». Όπως δεν ήταν «ατυχήματα» και οι άλλοι θάνατοι παιδιών και ενηλίκων σε διάφορα προσφυγικά στρατόπεδα της χώρας, από έλλειψη στοιχειωδών υποδομών για μια ασφαλή και ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων.

Είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών για την αποτροπή των προσφυγικών ροών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ, οι οποίες εξοντώνουν με διάφορους τρόπους τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων που υπέθαλψαν. Και έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την δήθεν «ανθρωπιστική» ρητορεία της ελληνικής κυβέρνησης, που από τη μια μιλά στο όνομα μιας θολής υπεράσπισης των προσφυγικών δικαιωμάτων και από την άλλη καταδικάζει τους πρόσφυγες σε απελάσεις, γκετοποίηση, κοινωνικό αποκλεισμό και συνθήκες εξαθλίωσης.

Για μια ακόμη φορά, ο θάνατος του μικρού προσφυγόπουλου έρχεται να μάς θέσει επιτακτικά την ανάγκη της πάλης ενάντια στα κλειστά σύνορα, στον κοινωνικό αποκλεισμό και την γκετοποίηση των προσφύγων. Και να μας υπενθυμίσει ότι ο αγώνας για την απελευθέρωση από την εξαθλίωση στην οποία καταδικάζεται η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, είναι κοινός για ντόπιους και πρόσφυγες.

 

Επιτροπή Δικαιωμάτων Λαϊκής Ενότητας

21/06/2018