Π. Λαφαζάνης στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας: Ζητάμε να μας δοθεί η δικογραφία σε βάρος μου και να διεκπεραιωθεί άμεσα

 

Ο Γραμματέας του ΠΣ της ΛΑ.Ε. Παναγιώτης Λαφαζάνης, συνοδευόμενος από τα στελέχη της ΛΑ.Ε. Δημήτρη Στρατούλη (μέλος ΠΓ), Δημήτρη Σαραφιανό (δικηγόρο και μέλος της ΠΓ), Σαράντο Θεοδωρόπουλο και Άρη Κωνσταντάκη (δικηγόρους) μετέβη στα Δικαστήρια της Ευελπίδων την Τρίτη 12/06 και συναντήθηκε με τον Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο.

Ο Παναγ. Λαφαζάνης και οι νομικοί παραστάτες του, αφού κατήγγειλαν τον πρωτοφανή αυταρχισμό και την πρωτοφανή αυθαιρεσία της κυβέρνησης, ζήτησαν από τον κ. Ζαγοραίο να τους δοθεί άμεσα προς ενημέρωση τους η δικογραφία που έχει σταλεί στην εισαγγελία από την Κρατική Ασφάλεια και η οποία έχει διαρρεύσει παράνομα στον τύπο, με κατηγορίες σε βάρος του επικεφαλής της ΛΑ.Ε και άλλων αγωνιστών για την συμμετοχή τους στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών.

Όπως ζήτησαν, επίσης, να διεκπεραιωθεί άμεσα η υπόθεση και να μην καθυστερήσει, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια, ώστε οι φερόμενοι ως κατήγοροι, να καθίσουν στο σκαμνί ως κατηγορούμενοι.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Ζαγοραίο ο Π. Λαφαζάνης έκανε στα παριστάμενα ΜΜΕ της εξής δήλωση:

«Κατ’ αρχάς να σας καλημερίσω.

Έχουμε έρθει εδώ από τις 10 η ώρα και είχαμε μία συνάντηση, ,προγραμματισμένη συνάντηση, με τον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών τον κ. Ζαγοραίο.

Στον κ. Ζαγοραίο είπα ευθέως ότι είναι ανεπίτρεπτο να συντάσσονται δικογραφίες από οποιοδήποτε όργανο και πολύ περισσότερο από την κρατική ασφάλεια και αυτές οι δικογραφίες να διαρρέουν. Και μάλιστα όταν αφορούν επικεφαλής θεσμικού κόμματος. Αυτό συνέβη με δικογραφία εις βάρος μου η όποια διέρρευσε στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ζήτησα από την κρατική ασφάλεια να μου δώσουν πάραυτα την δικογραφία. «Δεν είναι δυνατόν να διαρρέετε», τους λέω, «δικογραφίες και να μην μου δίνετε εμένα το πλήρες κείμενο. Να γνωρίζω γιατί κατηγορούμαι και με ποια επιχειρήματα.» Διότι αυτά που δημοσιεύτηκαν είναι αστεία πράγματα και αθλιότητες και δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει γίνει πια μη-δημοκρατία.

Προς έκπληξη μου, η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, μου είπε στην αρχή ότι δεν γνωρίζει ότι έχει συνταχθεί δικογραφία σε βάρος μου.

Τους λέω: «Δηλαδή το λέτε επισήμως αυτό κι επομένως διαψεύδετε το δημοσίευμα των “Νέων”»;

Μου λένε: «Καθίστε να ψάξουμε…»

Αφού ψάξανε, άκουσον – άκουσον, βρήκαν ότι υπήρχε δικογραφία και η οποία είχε σταλεί στην εισαγγελία από τις 16/05 και μου δώσανε και τον Αριθμό Πρωτοκόλλου.

Τους είπα ότι είναι απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο, αδιανόητο να έχει συνταχθεί δικογραφία σε βάρος – για πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική ιστορία, για καθαρά πολιτική δίωξη – ενός αρχηγού και να μην ξέρει η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, ότι έχει συντάξει την δικογραφία.

Προφανώς ξέρετε τι έχει συμβεί;

Η δικογραφία δεν συνετάχθη από την Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας – αυτή απλώς έβαλε την υπογραφή. Η δικογραφία συνετάχθη στα «άδυτα» του Μαξίμου, με επικεφαλής τον κ. Τόσκα. Εκεί ελήφθη η απόφαση και  απευθύνθηκαν οι κατηγορίες σε βάρος μου. Κι από εκεί και πέρα, ήρθε στην εισαγγελία.

Είπα στον κ. Ζαγοραίο ότι θέλουμε την δικογραφία, να την πάρουμε στα χέρια μας. Δεν είναι δυνατόν να κατηγορούνται άνθρωποι δημοσίως και να μην ξέρουν αν ευσταθούν αυτές οι κατηγορίες από την άποψη ότι περιέχονται στην δικογραφία, ή εν πάση περιπτώσει να ξέρουμε τι γίνεται.

Μας είπε ότι νομικά, δεσμεύεται και δεν μπορεί να δώσει την δικογραφία στα χέρια μας. Δεν μπορεί να μας την δώσει.

Αυτό που μας είπε και εμείς του το ζητήσαμε με επιμονή, είναι να προχωρήσει τάχιστα αυτή η υπόθεση της δικογραφίας αυτής λόγω του άμεσου πολιτικού της ενδιαφέροντος. Ότι δεν μπορεί να την έχει και να την διατηρεί στο αρχείο επί μήνες και να περιμένει πότε και αν θα την αναθέσει και να κρατάει σε ομηρία πολιτικά πρόσωπα και αγωνιστές του κινήματος κατά των πλειστηριασμών.

Εκεί μας διαβεβαίωσε ότι τάχιστα θα προχωρήσει στην περαιτέρω εξέταση της δικογραφίας αυτής και θα μας ενημερώσει ή σήμερα αν προλάβει, ή αύριο το πρωί για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Αυτά είπα με τον κ. Ζαγοραίο και θέλω να σας πω επίσης ότι του τόνισα, ότι είναι ανεπίτρεπτο να συντάσσονται δικογραφίες, οι οποίες διαρρέουν. Και μάλιστα όταν αφορούν επικεφαλής πολιτικού κόμματος, όπως συνέβη με τη δικογραφία εις βάρος μου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα». Τέτοιου είδους πρακτικές χρησιμοποιεί το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία σε βάρος πολιτικών αντιπάλων του, όπως για παράδειγμα τον Ντεμιρτάς που δίνει την εκλογική μάχη ως υποψήφιος πρόεδρος της δημοκρατίας της Τουρκίας μέσα από τις  φυλακές Ανδριανούπολης, δίπλα από τους δύο στρατιωτικούς μας που είναι έγκλειστοι εκεί και όμηροι.

Δημοσιογράφος: «Ποιες είναι συγκεκριμένα οι κατηγορίες

Λαφαζάνης: «Οι κατηγορίες που ήταν στην δικογραφία όπως δημοσιεύθηκε στα «Νέα» αφορούν «Διατάραξη ειρήνης», «Αντίσταση κατά της αρχής», «Φθορά ξένης περιουσίας» κι άλλα αδικήματα.  Αυτά είναι τα αδικήματα που καταγράφονται εκεί. Βέβαια το πλήρες κείμενο της δικογραφίας δεν το έχουμε δει κι έτσι μόνο».

Εν συνεχεία ο Σαράντος Θεοδωρόπουλος εκ μέρους των συνηγόρων του Π. Λαφαζάνη έκανε την εξής δήλωση:

«Ζητήσαμε την τάχιστη διεκπεραίωση της υπόθεσης, προκειμένου να λάβουμε γνώση των κατηγοριών, γιατί η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, επί του προκειμένου σ’ αυτές κατά των πλειστηριασμών είναι αυτονόητο συνταγματικό, δημοκρατικό δικαίωμα κάθε πολίτη, πόσο μάλλον επικεφαλής πολιτικού κόμματος, όπως ο κύριος Π. Λαφαζάνης.»

 

Το γραφείο τύπου

12/06/2018