ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΛΑ.Ε. με την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασέ»

 

Με αφορμή την αποτρόπαια, αλλά και ρατσιστική δολοφονία 13χρονης Ρομά στην Άμφισσα από επιχειρηματία της περιοχής, αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε., αποτελούμενη από τον Στάθη Λεουτσάκο και Δημήτρη Σαραφιανό, μέλη της ΠΓ της ΛΑ.Ε. καθώς και από τα  μέλη του Π.Σ. και της Επιτροπής Δικαιωμάτων της ΛΑ.Ε., Τάσο Μαυρόπουλο και Μάνια Μπαρσέφσκι, επισκέφθηκε τα γραφεία της «Ελλάν Πασσέ» και συζήτησε για το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα των Ρομά στην Ελλάδα, με τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, Βασίλειο Πάντζο, με τον νομικό της σύμβουλο Ηλία Γιαννόπουλο και με άλλα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Η ενημέρωση που υπήρξε από τα στελέχη της Ελλάν Πασέ ήταν ότι η δολοφονία είχε σαφή ρατσιστικά χαρακτηριστικά και δεν ήταν αποτέλεσμα «αυτοάμυνας», καθώς ο δράστης μπήκε οπλισμένος με κυνηγετική καραμπίνα στον καταυλισμό των Ρομά, δηλαδή σε έναν χώρο  όπου υπήρχαν πολλά παιδιά,  πολλή ώρα μετά από λογομαχία που είχε με κάτοικο του καταυλισμού σχετικά με την ταχύτητα με την οποία οδηγούσε ο δράστης.

 

Στην συζήτηση που ακολούθησε  επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας ότι  «καμία λύση δεν μπορεί να υπάρξει για τα προβλήματα των Ρομά, χωρίς τους ίδιους τους Ρομά».

Η συζήτηση εστιάστηκε στην ανάγκη ισότιμης κοινωνικής ένταξης των Ρομά, που θα συνδέει με έναν ενιαίο τρόπο τα ζητήματα της απογκετοποίησης, της εκπαίδευσης, της υγείας και της εργασίας.  Τονίστηκε ότι η  γκετοποίηση των Ρομά τούς εξωθεί στο κοινωνικό περιθώριο και κατά συνέπεια και σε παραβατικότητα, εφόσον δεν έχουν άλλες εναλλακτικές επιβίωσης. Η προσωρινή ομαδική μετεγκατάσταση Ρομά, που σχεδιάζει η αρμόδια υπουργός Θεανώ Φωτίου,  πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί απόφαση που δεν συζητήθηκε με τους ίδιους τους Ρομά, δεν λύνει το πρόβλημα γιατί αναπαράγει την γκετοποίηση.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης και το πρόβλημα της εχθρικής στάσης πολλών δημάρχων απέναντι στους Ρομά, ενώ τονίστηκε η ανάγκη παρεμβάσεων στην τοπική κοινωνία.

Τέλος, για μια ακόμη φορά, τέθηκε το θέμα της υπέρμετρης αστυνομικής καταστολής σε βάρος των Ρομά, με ρατσιστικά κριτήρια.

Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα, ενώ διαπιστώθηκε ευρεία σύγκλιση απόψεων.  Η πλευρά της ΛΑ.Ε. εξέφρασε τα συλλυπητήρια της για τον θάνατο της 13χρονης και την ολόπλευρη αλληλεγγύη της στους Ρομά. Τόνισε ότι, για τη δράση της ΛΑ.Ε. η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, όπως και όλων των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, είναι υποχρέωση που απορρέει από των «πυρήνα» των αξιών της αριστεράς. Επισήμανε ακόμη ότι η ανακολουθία λόγων-έργων των ελληνικών κυβερνήσεων απορρέει από την χρησιμοποίηση των Ρομά ως εκλογικής «πελατείας», προσθέτοντας  ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ρομά για απογκετοποίηση και ισότιμη κοινωνική ένταξη εντάσσεται στο σύνολο των αγώνων που οφείλει να  δώσει η αριστερά και η κοινωνία.

 

Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των επαφών της ΛΑ.Ε. με την Ελλάν Πασέ, η διαρκής ενημέρωση και η έμπρακτη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

 

Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑ.Ε.

 

8/6/2018