ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πυρκαγιά στη Ν. Μανωλάδα: Χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής

 

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Νέα Μανωλάδα  Ηλείας δεν ήταν στην πραγματικότητα «ατύχημα» ούτε ξέσπασε σαν «κεραυνός εν αιθρία». Είναι το αποτέλεσμα των απερίγραπτα άθλιων συνθηκών ζωής και εκμετάλλευσης, κάτω από τις οποίες ζουν οι μετανάστες εργάτες γης στην περιοχή. Συνθήκες που παρέμειναν αμετάβλητες και με τη σημερινή κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της.

Προφανώς οι εργάτες γης χρειάζονται αυτή τη στιγμή άμεση βοήθεια. Για να ανακτήσουν τα έγγραφα και τα πιστοποιητικά τους που κάηκαν, για να τραφούν και να κοιμηθούν. Ωστόσο, η βοήθεια που τους υποσχέθηκε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, είναι «ασπιρίνη» για τον καρκίνο.

 

Η ΛΑ.Ε. απαιτεί ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους μετανάστες εργάτες της Μανωλάδας, που πρέπει να αποζημιωθούν για το γεγονός ότι έχασαν τους κόπους τους, λόγω των συνθηκών εργασίας που τους επέβαλαν οι εργοδότες τους,  αλλά και με ευθύνη της Επιθεώρησης Εργασίας, που επέτρεψε την διατήρηση των άθλιων συνθηκών υπό τις οποίες παρείχαν εργασία.

 

Πάνω από όλα,  πέρα από μια υποκριτική, επικοινωνιακή και εκ των υστέρων «φιλανθρωπία», η κα Αχτσιόγλου οφείλει να επιβάλλει άμεσα την δραστική αλλαγή των συνθηκών παροχής εργασίας και διαβίωσής τους και να υποχρεώσει την τοπική εργοδοσία να συμμορφωθεί.

 

Ευθύνες έχουν και οι υποταγμένες γραφειοκρατικές ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, για τις οποίες οι μετανάστες εργάτες της Μανωλάδας παρέμειναν, όπως άλλωστε και πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων, «αόρατοι». Οι εργάτες γης της Μανωλάδας είναι από τα πιο καταπιεσμένα και στυγνά εκμεταλλευόμενα τμήματα της εργατικής τάξης της χώρας μας. Ο αγώνας για την ένταξή τους στο συνολικό συνδικαλιστικό κίνημα και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους είναι αναπόσπαστο τμήμα της πάλης της εργατικής τάξης της χώρας μας για την απελευθέρωσή της από την άγρια μνημονιακή εξαθλίωση και την εργοδοτική ασυδοσία. Μία μάχη που οφείλουμε να δώσουμε, λυσσαλέα, όλοι μαζί.

 

Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑ.Ε.

 

8/6/2018