Αίφνης την Παρασκευή 4 Μαΐου ανακοινώθηκε η παραίτηση του κ. Λ. Φραγκιαδάκη από τη θέση του Δ/ντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας. Με τα δεδομένα να δείχνουν ότι πρόκειται για εξώθηση σε παραίτηση, την οποία το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος της ΕΤΕ επιδίωκε σταθερά εδώ και μήνες.

Για την ελληνική κοινωνία, το συναλλασσόμενο κοινό, τους δανειολήπτες, τους καταθέτες, τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΕΤΕ, η συζήτηση περί πρώην και επόμενων προσώπων στη διοίκηση της τράπεζας, δεν έχει καμία απολύτως αξία. Διότι τα πρόσωπα μπορεί να αλλάζουν, στο βωμό ίσως και παιχνιδιών ανάμεσα στα διάφορα κέντρα εξουσίας όπως η Ε.Ε., ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Η λειτουργία και ο προσανατολισμός, ωστόσο, της ΕΤΕ ουδόλως μεταβάλλεται. Γεγονός είναι ότι ο απερχόμενος Δ/νων Σύμβουλος της ΕΤΕ υπηρέτησε στην τελική του λεπτομέρεια το πλάνο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, το οποίο οδήγησε σε δραματική συρρίκνωσή της, σε σημαντική μείωση του προσωπικού της ΕΤΕ και των δικαιωμάτων του, ενώ ταυτόχρονα δεν έθεσε την τράπεζα σε αναπτυξιακή τροχιά. Όπως θα κάνει και ο επόμενος.

Γεγονός είναι ότι η επιβολή της εκποίησης των «ασημικών» της ΕΤΕ, όπως η ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική οικονομία και κοινωνία «Εθνική Ασφαλιστική», αποτέλεσε πρώτιστη προτεραιότητα του απερχόμενου Δ/ντος Συμβούλου, σε εκτέλεση των εντολών των θεσμών, του ΤΧΣ, της κυβέρνησης αλλά και άλλων θολών, ίσως και υπερατλαντικών, συμφερόντων. Καίτοι απέτυχε, την ίδια προτεραιότητα θα έχει και ο επόμενος.

Έστω κι αν οι λυσσώδεις εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων της ΕΤΕ τα τελευταία χρόνια, όπως και όλες οι ιδιωτικοποιήσεις, αποπνέουν οσμή σκανδάλων. Με κορυφαίο ίσως αυτό της «Πανγαία». Γεγονός είναι, ότι ο απερχόμενος Δ/νων Σύμβουλος οραματίστηκε και επιχείρησε την διαγραφή των υποχρεώσεων της ΕΤΕ στον Λογαριασμό Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ), οδηγώντας στην απόγνωση 16.000 συνταξιούχους και στην αβεβαιότητα πάνω από 4.000 εν ενεργεία ασφαλισμένους του.

Επιδίωξε, ταυτόχρονα, την περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων στην τράπεζα, στην οποία όμως ποτέ δεν σταμάτησαν οι προσλήψεις παχυλά αμειβόμενων στελεχών. Τα ίδια ακριβώς θα επιδιώξει και ο επόμενος. Γεγονός είναι, ότι υπό την καθοδήγηση του απερχόμενου Δ/ντα Συμβούλου, η ΕΤΕ υπήρξε επιθετική απέναντι στους μικροδανειολήπτες και ταυτόχρονα παρακλητική απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο. Συμμετέχει στον χορό των πλειστηριασμών, ενώ αρνείται πεισματικά να διαγράψει/ρυθμίσει δάνεια με κοινωνικούς όρους. Όπως ακριβώς θα συμβεί και υπό την καθοδήγηση του επόμενου.

Η κοινωνία που δοκιμάζεται από τα διαρκή πλέον μνημόνια και την λιτότητα, δεν έχει τίποτα να κερδίσει από μάνατζερ και διοικήσεις, που ως μόνο στόχο έχουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που τους στηρίζουν. Η δική μας επιδίωξη, ο δικός μας αγώνας ξεκινά από το αίτημα να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες και να λειτουργούν υπό κοινωνικό και εργατικό έλεγχο, μακριά από την μπότα της ΕΚΤ, με μόνο προσανατολισμό την εξυπηρέτηση ενός εναλλακτικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και την προστασία των κοινωνικών συμφερόντων, της λαϊκής αποταμίευσης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Οργάνωση Χρηματοπιστωτικού Τομέα ΛΑΕ

8/5/2018