Δελτίο Τύπου

 

Δ. Στρατούλης : Επιτέλους να μπει ένα τέλος στις απάνθρωπες μειώσεις των συντάξεων

 Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, μέλος Π.Γ της ΛΑ.Ε και πρώην Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, στο ραδιόφωνο του REAL fm (Άκης Παυλόπουλος, Ελισάβετ Σαλαμάρα)

 

 Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος Π.Γ της ΛΑ.Ε και πρώην Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του REAL fm (Άκης Παυλόπουλος, Ελισάβετ Σαλαμάρα) μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής :

 

“Οι νέες ψηφισμένες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μειώσεις των συντάξεων από1/1/2019, τις οποίες μάλιστα έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει σε περίπτωση εκλογής του και ο πρόεδρος της Ν.Δ Κ. Μητσοτάκης, οδηγούν σε οικονομική εξαθλίωση όχι μόνο τους συνταξιούχους αλλά την πλειοψηφία του λαού. Κι αυτό, γιατί είναι επίσημα διαπιστωμένο ότι το 50% των λαϊκών νοικοκυριών στη χώρα μας συντηρείται από τις ήδη πετσοκομμένες επί 8 χρόνια συντάξεις του παππού και της γιαγιάς, επειδή συνήθως τα παιδιά και τα εγγόνια είναι άνεργα. Όπως έχουν έλθει τα πράγματα πλέον, όποια κυβέρνηση κόβει συντάξεις είναι σαν να κόβει ανθρώπινες ζωές.

Περίπου 1.500.000 παλιοί συνταξιούχοι υπολογίζεται πως θα θιγούν από 1/1/2019 από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με βάση το νόμο 4387/2016 και την περικοπή μεγάλου τμήματος της προσωπικής διαφοράς τους, αλλά και την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων επί των συντάξεών τους.

Σύμφωνα με τη διάταξη του νόμου που έχει ψηφιστεί από τη σημερινή κυβέρνηση, η προσωπική διαφορά αυτή θα περικόπτεται τόσο, ώστε το σύνολο της σύνταξης να μη μειώνεται πάνω από 18%. Ωστόσο οι μειώσεις δεν θα είναι 18%, αλλά φτάνουν στο 25%, γιατί δεν θα περικόπτεται μόνο η προσωπική διαφορά των επανυπολογισμένων  κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.

Συνολικά συνταξιούχοι θα χάσουν 2 συντάξεις το χρόνο μόνο από κύριες συντάξεις, άλλοι από επικουρικές συντάξεις και άλλοι και από τις δύο, δηλαδή 2 κύριες συντάξεις και 2 επικουρικές συντάξεις το χρόνο. Δηλαδή θα τους περικοπούν από 45 μέχρι 350 ευρώ το μήνα.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα θιχτούν όλοι οι συνταξιούχοι (2.650.000). Πρώτα απ΄ όλα άπαντες από 1/1/2020 – και ενδεχομένως από 1/1/2019 – θα χάσουν 650 ευρώ ετησίως, δηλαδή άλλη μία σύνταξη, από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Επίσης μέχρι το 2019 θα καταργηθεί λόγω 3ου μνημονίου το ΕΚΑΣ και για τους 240.000 που απέμειναν να το παίρνουν μετά τις πρώτες περικοπές του 2016 και 2017. Από αυτό το ακραία αντικοινωνικό μνημονιακό μέτρο θα θιχτούν οι πιο χαμηλοσυνταξιούχοι με συντάξεις 300 μέχρι 664 ευρώ το μήνα.

Επίσης από 1/1/2019 θα ισχύουν παράλληλα με τις νέες μειώσεις συντάξεων που θα αφαιρούν από τις τσέπες των συνταξιούχων 1,8 δις ετησίως και όλες οι μειώσεις που θεσπίστηκαν από το Νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016), που ανέρχονται κι αυτές για τους συνταξιούχους σε επιπλέον 1,8 δισ ετησίως. Οι μειώσεις αυτές με σημαντικότερη αυτή της οριστικής κατάργησης του ΕΚΑΣ αφορούν 12 μεγάλες κατηγορίες, που καλύπτουν το σύνολο των παλιών και νέων συνταξιούχων.

Επομένως, οι μειώσεις των συντάξεων αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων και όχι το 1/3 που ισχυρίζεται η Υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση.

Συμφωνώ με την εκτίμηση του έγκριτου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββα Ρομπόλη ότι με τις νέες μειώσεις των συντάξεων από το 2019, μαζί με την συνεχιζόμενη ελαστικοποίηση της εργασίας και μαζί με τη μείωση της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης στην κοινωνική ασφάλιση από 18 δισ. να πηγαίνει στα 12 δισ. ευρώ, ο ένας στους δύο συνταξιούχους θα παίρνει μετά το 2021 μηνιαία μία σύνταξη στα 550 ευρώ καθαρά και, εάν προστεθεί και το θέμα της μείωσης από 1/1/2020 του αφορολογήτου στο μισό σε αυτές τις κατηγορίες εισοδήματος, θα φτάσουμε σε συντάξεις γύρω στα 480 ευρώ το μήνα.

Η ένταση της επίθεσης, που δέχονται οι συνταξιούχοι είναι πρωτοφανής ο μόνος δρόμος που τους απομένει για να αποκρούσουν τις νέες μειώσεις των συντάξεων είναι ο δρόμος της ενότητας και του αγώνα. Οι πανσυνταξιουχικές κινητοποιήσεις στις 15 Μαΐου είναι μία πρώτη καλή ευκαιρία να κατέβουν στους δρόμους και να δείξουν την δύναμή τους.”

 

Αθήνα 09/05/2018

Το Γραφείο Τύπου