Δελτίο Τύπου

Στα μέσα Απρίλη, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ελληνικής επικράτειας των προσφύγων που θα φθάνουν στο εξής σε έξι νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Παρά το αρνητικό γεγονός ότι η απόφαση του ΣτΕ άφηνε ακάλυπτους τους πρόσφυγες που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας, επρόκειτο για μια θετική εξέλιξη, ενάντια στην απάνθρωπη συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας, στην κατεύθυνση της σταδιακής άρσης του εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά σε άθλιες συνθήκες.

Όμως, δύο μόνο μέρες αργότερα, ο Δ. Βίτσας κατέθεσε νέο νομοσχέδιο στη Βουλή, επιχειρώντας να παρακάμψει την απόφαση του ΣτΕ. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι «οι αιτούντες άσυλο μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια ή στην περιοχή που τους ορίζεται» με απόφαση του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου. Με αυτό τον τρόπο, το νομοθέτημα αντιβαίνει στην απόφαση του ΣτΕ, επαναφέροντας τον γεωγραφικό περιορισμό των προσφύγων στα νησιά.

Επίσης, απαράδεκτη ρύθμιση αποτελεί η λεγόμενη «τελεσιδικία στον δεύτερο βαθμό», χωρίς μάλιστα να προβλέπεται δυνατότητα αναστολής, με άμεσο τον κίνδυνο να απελαθεί κάποιος τη στιγμή που θα απορριφθεί η αίτηση ασύλου του σε δεύτερο βαθμό στις Επιτροπές Ασύλου. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι τίθενται εκτός της διαδικασίας ασύλου αν δεν μπορέσουν να παραστούν στην προγραμματισμένη συνέντευξη ασύλου, έχασαν κάποια προθεσμία ή καθυστέρησαν να παραλάβουν την απόφαση σχετικά με το αίτημα ασύλου.

Ακόμα πιο εξοργιστική είναι η διάταξη που προβλέπει την πλασματική επίδοση των σχετικών με τον πρόσφυγα αποφάσεων στον διοικητή του στρατοπέδου, με αποτέλεσμα να «τρέχουν» οι προθεσμίες προσφυγής χωρίς καν να έχει λάβει γνώση ο ενδιαφερόμενος!

Τέλος, καταργούνται οι δυνατότητες κατάθεσης νέου αιτήματος μετά την απόρριψη. Πρόκειται για ένα αντιδραστικό τερατούργημα που καταργεί κάθε έννοια δικαίου. Η επαναφορά της πολύμηνης παραμονής στα άθλια hot-spot των νησιών γεννά αναπόφευκτα προσφυγικές αντιδράσεις, ενώ πάνω στο έδαφος αυτό, επιχειρούν κοινωνική γείωση και ρατσιστικές επιθέσεις, ακροδεξιά στοιχεία και φασιστικές ομάδες, όπως πρόσφατα στη Μυτιλήνη. Η κυβέρνηση Τσίπρα – Βίτσα (που επιλέγει να συλλαμβάνει τα θύματα αντί για τους θύτες) εμφανίζεται με το νέο νομοσχέδιο πλήρως ευθυγραμμισμένη με την αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ και είναι απολύτως υπεύθυνη για την επιχείρηση φασιστικοποίησης της κοινωνίας στα νησιά του Αιγαίου, που επιχειρείται από αντιδραστικούς κύκλους και παράγοντες της δεξιάς και της ακροδεξιάς.

Απαιτούμε την απόσυρση του απάνθρωπου και παράνομου νομοσχεδίου και την αντικατάστασή του με ένα σχέδιο άμεσης μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά σε δομές με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στην ενδοχώρα.

Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑ.Ε.

3/5/2018