Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τις κινητοποιήσεις που γίνονται με αίτημα την αθώωση 35 προσφύγων του κολαστηρίου της Μόριας, αφρικανικής κυρίως καταγωγής, που παραπέμπονται την Παρασκευή 20 Απριλίου σε δίκη, στη Χίο, με βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες, με μόνο πραγματικό «αδίκημα» την σύλληψή τους στο «σωρό», με κριτήριο το χρώμα του δέρματος τους, σε επιχείρηση – «σκούπα» που ακολούθησε την άγρια καταστολή διαμαρτυρίας, τον Ιούλιο του 2017, ενάντια στον εγκλεισμό των προσφύγων και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσής τους.

Επίσης, στηρίζει τις κινητοποιήσεις που γίνονται στο ίδιο πλαίσιο για την αθώωση άλλων 8 που κρατούνταν στην Διεύθυνση Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη, οι οποίοι επίσης παραπέμπονται σε δίκη την Παρασκευή 27 Απριλίου, για να δικαιολογηθεί ο ξυλοδαρμός τους από τους αστυνομικούς δεσμοφύλακές τους, όταν -χτυπώντας την πόρτα του κελιού τους- ζήτησαν απλώς να δουν τον διευθυντή του Κέντρου για να διαμαρτυρηθούν.

Και στις δύο περιπτώσεις οι πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας αντιμετωπίστηκαν με πρωτοφανή αγριότητα από την αστυνομία. Στην περίπτωση μάλιστα της Μόριας, υπήρξε συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων καταστολής και ακροδεξιών στοιχείων που έδρασαν ως παρακρατικός μηχανισμός, ενώ υπάρχουν και βίντεο που αποδεικνύουν την αγριότητα και την αυθαιρεσία με την οποία έδρασε η αστυνομία.

Η μεταφορά της δίκης τους στη Χίο αποτελεί εξάλλου μία προσπάθεια να στερηθούν τους μάρτυρες υπεράσπισής τους, που αδυνατούν να μεταβούν στην Χίο γιατί τους απαγορεύεται η έξοδος από την Λέσβο.

Η κυβέρνηση και ο αστυνομικός μηχανισμός, που στηρίζει μέσω της καταστολής τις επιλογές της, ζητούν τα «ρέστα» από ανθρώπους που είδαν τις χώρες τους να καταστρέφονται από τις ιμπεριαλιστικές πολεμοχαρείς πολιτικές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι οποίες δημιουργούν τα μεγάλα κύματα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Κύματα που, αναπόφευκτα, θα διογκωθούν μετά τις νέες πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, τις οποίες στηρίζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Οι πρόσφυγες της Μόριας και της Πέτρου Ράλλη, οι οποίοι κρατούνται διασκορπισμένοι σε διάφορες φυλακές της χώρας, δικάζονται για παραδειγματισμό: για να αποθαρρυνθεί κάθε προσπάθεια αντίστασης στις αντιπροσφυγικές πολιτικές της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, στον εγκλεισμό των προσφύγων σε στρατόπεδα- φυλακές και στην συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που οδηγεί διαρκώς σε μαζικούς πνιγμούς στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Απαιτούμε την αθώωσή τους.

Όλοι και όλες να στηρίξουμε με την παρουσία μας:

  • Τη συγκέντρωση και συνέντευξη τύπου, την Παρασκευή, 20 Απρίλη, μέρα που δικάζονται οι 35 της Μόριας στη Χίο, στις 12 μ.μ.., στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη.

  • Τη συγκέντρωση στα δικαστήρια (Αλεξάνδρας και Λουκάρεως), την Παρασκευή, 27 Απρίλη, στις 9 π.μ., στη δίκη των 8 διωκόμενων της Πέτρου Ράλλη.