Βαρύτατες πολιτικές και ποινικές ευθύνες προκύπτουν από τις συγκλονιστικές καταγγελίες για το τραγικό ναυάγιο στο Αγαθονήσι που στοίχισε τη ζωή σε 16 πρόσφυγες, ενήλικους και μικρά παιδιά, για το οποίο το Λ.Σ. και η κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι συνέβη στις 17 Μαρτίου.

Οι καταγγελίες επιζώντων προσφύγων που δημοσιεύτηκαν από το περιοδικό Spiegel, αλλά και τα στοιχεία από τις εκκλήσεις για βοήθεια στα κινητά τηλέφωνα συγγενών τους στην Ελλάδα  το πρωί της 16ης  Μαρτίου, που ήλθαν επίσης στο φως της δημοσιότητας από την ΕφΣυν και άλλες δημοσιογραφικές πηγές, καταδεικνύουν εγκληματική  ολιγωρία στη διάσωση των προσφύγων. Αφού στο 112, στην αστυνομία και στο Λιμενικό, είχε κοινοποιηθεί άμεσα το γεωγραφικό στίγμα της προσφυγικής βάρκας που βυθιζόταν.  Ταυτόχρονα καταδεικνύεται προσπάθεια συγκάλυψης των καταγγελιών των επιζώντων από κυβερνητικά στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η Λαϊκή Ενότητα απαιτεί να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε το προσφυγικό ναυάγιο στο Αγαθονήσι, και να αποδοθούν οι αναλογούσες ποινικές ευθύνες. Όσο για την πολιτική ευθύνη, αυτήν την φέρει ακέραια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία ακολουθεί κατά γράμμα τις αντιπροσφυγικές πολιτικές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που έχουν μεταβάλει την Μεσόγειο και το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο.

Απαιτούμε την κατάργηση της ντροπιαστικής συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ για την αποτροπή των προσφύγων, τα ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες προς τις χώρες όπου επιθυμούν να ζήσουν και την ισότιμη κοινωνική ένταξή τους στις χώρες υποδοχής τους,  συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.

Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει «στα ψιλά» ένα νέο «Φαρμακονήσι», με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτήν τη φορά!
Η ΛΑ.Ε. στηρίζει την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν για το θέμα αυτό αντιρατσιστικές συλλογικότητες, την Μ. Τετάρτη, 6.30 μμ, στο Σύνταγμα.
 
Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑ.Ε.