Η Λαϊκή Ενότητα στέκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών και δηλώνει την πλήρη υποστήριξή της στις κινητοποιήσεις τους γιατί το ζήτημα της δημόσιας εκπαίδευσης αφορά όλο τον λαό.

Η εκπαίδευση έχει πληρώσει ακριβά το κόστος των μνημονιακών πολιτικών, με τη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού έργου, τις καταργήσεις σχολείων, τις συγχωνεύσεις τμημάτων, και πάνω από όλα με το πάγωμα για πάρα πολλά χρόνια των μόνιμων προσλήψεων εκπαιδευτικών.

Σήμερα το δημόσιο σχολείο εξαρτάται, περισσότερο από ποτέ, από το μεράκι, τη δουλειά, την απαντοχή των εκπαιδευτικών, που πολλοί από αυτούς, ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι βιώνουν συνθήκες απόλυτης επισφάλειας, προσλαμβανόμενοι και απολυόμενοι κάθε καλοκαίρι επί σειρά ετών, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, αναπληρώνοντας στην ουσία τον ίδιο τους τον εαυτό και ζώντας “με μια βαλίτσα στο χέρι”.

Το όραμα της κυβέρνησης για το σχολείο είναι πραγματικά μνημονιακό με όλο και πιο έντονο ταξικό χαρακτήρα. Με περιορισμένο εκπαιδευτικό έργο, προσανατολισμό στο να διδάσκει όχι τη γνώση και την κριτική σκέψη αλλά τη διαχείριση της πληροφορίας, με λίγους μόνιμους εκπαιδευτικούς, με ένα πλήθος ελαστικών εργασιακών σχέσεων (αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, «ωφελούμενοι»), με τους γονείς να πρέπει να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, με τους ιδιώτες και τους χορηγούς να καραδοκούν.

Το Υπουργείο Παιδείας ακολουθώντας την ίδια πολιτική εδώ και χρόνια το μόνο που κάνει είναι να εξαγγέλλει το πότε θα εξαγγελθούν οι μόνιμοι διορισμοί, εμπαίζοντας τους εκπαιδευτικούς ως εργαζόμενους αλλά και τους μαθητές ποδοπατώντας και τα εργασιακά και τα μορφωτικά δικαιώματά τους.

Χρειάζονται μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εδώ και τώρα με απόλυτη προτεραιότητα σε όσους και όσες επί χρόνια κρατούν όρθιο το σχολείο.

Ενώνουμε τη φωνή μας σε έναν κοινό αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση, για 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών και για εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών.

Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές χρειάζεται να δώσουν κοινό αγώνα για την πραγματική αλλαγή στον χώρο της εκπαίδευσης προς το συμφέρον των εργαζόμενων, των μαθητών, όλου του λαού.

 

Το γραφείο τύπου

30/03/2018