Το Πενταμελές Εφετείο επέβαλε εξοντωτικές ποινές 5 έως 27 ετών σε πέντε νέους αναρχικούς, τον Α. Ντάλιο (27 χρόνια), Ν. Ρωμανό (18 χρόνια), Δ. Πολίτη (12 χρόνια και 2 μήνες), Γ. Μιχαηλίδη (11 χρόνια) και Γ. Τσάκαλο ( 5χρόνια),  τους οποίους καταδίκασε βάσει του νόμου 187Α, παρότι οι τέσσερις από αυτούς έχουν πρωτόδικα αθωωθεί από την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Το δικαστήριο επέβαλε τις εξοντωτικές αυτές ποινές κρίνοντας ότι οι κατηγορούμενοι λειτουργούσαν ως «ατομικοί τρομοκράτες».

Η «αμερόληπτη δικαιοσύνη», παραβιάζοντας την αρχή της αναλογικότητας με σαφή πολιτική μεροληψία,  εξάντλησε όλη της την αυστηρότητα πάνω στους πέντε νέους αναρχικούς.  Την ίδια μάλιστα ώρα που οι ναζιστές δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και επικίνδυνοι δράστες ρατσιστικών εγκλημάτων, στα σπίτια των οποίων βρέθηκαν ολόκληρα οπλοστάσια, εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Η απόφαση του δικαστηρίου διαπλατύνει τους δρόμους για ευρύτερες εξουθενωτικές καταδίκες  αγωνιστών που παλεύουν ενάντια στην μνημονιακή εξαθλίωση ως «ατομικών τρομοκρατών». Ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου η εφαρμογή των μνημονίων και η όξυνση της καταστολής βαδίζουν χέρι με χέρι. Με βάση το άρθρο 187Α, ο καθένας μόνος του μπορεί να θεωρηθεί «τρομοκράτης», με κριτήριο την δήθεν πρόθεσή του να καταστρέψει «τις θεμελιώδεις συνταγματικές πολιτικές και οικονομικές δομές της χώρας». Κατηγορία που  αποδίδεται από την αστυνομία και το δικαστήριο με εντελώς αυθαίρετα κριτήρια ως προς την αντικειμενική δυνατότητα προσβολής του αγαθού που υποτίθεται ότι προστατεύει ο νόμος και χωρίς να προϋποθέτει καν την ένταξη σε οργάνωση.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει να καλύπτεται πίσω από την υποτιθέμενη «ανεξαρτησία» της δικαιοσύνης και να καταργήσει τους «τρομονόμους», όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑΕ

27/3/2018