ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΩΡΑ!

Τετάρτη 28 Μάρτη, ημέρα πλειστηριασμών, έρχεται ο κ. Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη, στη φιέστα ενός ακόμη κακοσκηνοθετημένου Περιφερειακού Συνεδρίου, να μιλήσει για «δίκαιη ανάπτυξη» στη «μεταμνημονιακή» εποχή.

Επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει το λαό από τις δύσκολες μέρες των μνημονίων που τον πληγώνουν, αλλά και από τις καμπάνες των γεωπολιτικών «μνημονίων», που επιφέρει η αμερικανόδουλη προσκόλλησή του στο «ανήκομεν εις την δύσιν». Τι να πει εξάλλου;

 • Μόλις πέντε μέρες μετά την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

 • Ένα χρόνο μετά την παράδοση του αεροδρομίου «Μακεδονία» στη Fraport, και με την ΕΛΒΟ να ξεπουλιέται κομμάτι-κομμάτι.

 • Μόλις είκοσι οκτώ μέρες μετά την απόλυση 90 συμβασιούχων στην ΕΥΑΘ, και οκτώ μέρες μετά τις καταγγελίες του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ότι, ελλείψει οδοντιατρικής περίθαλψης, και εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων τους, εκατοντάδες βορειοελλαδίτες ασθενείς πηγαίνουν για φθηνές οδοντιατρικές υπηρεσίες στη Fyrom.

 • Με την ανεργία να καλπάζει στο 30% στη Θεσσαλονίκη, 32% στην Έδεσσα, 33% στις Σέρρες, και την απλήρωτη εργασία, τη μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, τις στρατιές των «ημιανέργων», την έλλειψη ελέγχων και τη συνολική απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων να αποτελούν κανόνα στους χώρους εργασίας.

 • Με τους συνταξιούχους ένα βήμα πριν από τον Καιάδα, και τους νέους, κυρίως επιστήμονες, μεταναστευτικά πουλιά στα πέρατα της γης.

 • Με τη μεγαλύτερη υφαρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας που συνέβη ποτέ σ΄ αυτήν τη χώρα, σε όφελος των τραπεζών και των κερδοσκοπικών funds, μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και επιβάλλει με τα ΜΑΤ και τη βία.

 • Με τους χιλιάδες απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος και νερού, με τους άστεγους εκτεθειμένους στις κρύες νύχτες, ακόμη και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

 • Με υποχρηματοδοτημένες τη δημόσια παιδεία και υγεία, σχολεία με ποντίκια και επανεμφάνιση ξεχασμένων ασθενειών, με νοσοκομεία χωρίς εξοπλισμό και απαραίτητα υλικά.

 • Με την ElDorado να τρώει τα σωθικά της Χαλκιδικής και να καταστρέφει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.

Εκτός από τα παραπάνω, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βάζει σε πρωτοφανείς κινδύνους και τη χώρα, έχοντας γίνει το χρήσιμο πιόνι των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στην περιοχή. Συμφωνεί με την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. και εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτή η πολιτική δε διασφαλίζει με τίποτε την προστασία των λαϊκών συμφερόντων και την ακεραιότητα της χώρας, η οποία προϋποθέτει μια άλλη, πολυδιάστατη, ανεξάρτητη, εξωτερική πολιτική, ισότιμων διεθνών οικονομικών σχέσεων, με διεθνιστική αλληλεγγύη και κοινή φιλειρηνική αντιιμπεριαλιστική δράση, που θα υπηρετεί μια διαφορετική πορεία, και ένα νέο προοδευτικό σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή.

Γι αυτό κι εμείς αποστασιοποιηθήκαμε έγκαιρα από το θλιβερό καρκίνωμα που καταστρέφει τα λαϊκά στρώματα και τη χώρα.

Γι αυτό κι εμείς θα είμαστε αλλού, απέναντι και ενάντια σε όσα απεργάζονται, δήθεν για εμάς, αλλά ενάντια σε εμάς.

 • Απαιτώντας να πάρουμε πίσω τις ζωές που μας στέρησαν.

 • Απαιτώντας το δικαίωμα να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

 • Διεκδικώντας κατάργηση των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων.

Αγωνιζόμαστε για:

 • Αποκατάσταση όλων των εργασιακών κατακτήσεων, με επίκεντρο την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού, κατάργηση της λιτότητας, στήριξη και ενίσχυση μισθών, συντάξεων, λαϊκών εισοδημάτων, καταπολέμηση της ανεργίας. Αναδιανομή υπέρ των εργαζόμενων τάξεων, που έχουν υποστεί τεράστιες και πολύπλευρες εισοδηματικές απώλειες στα χρόνια των μνημονίων, σε αντίθεση με τα κέρδη του κεφαλαίου που, ειδικά την τελευταία περίοδο, έχουν αρχίσει και ανακάμπτουν. Καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

 • Παραγωγικό, βιώσιμο και οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Με εργαλεία τον εργατικό έλεγχο και την αυτοδιαχείριση, το δημόσιο τομέα, τον κοινωνικό τομέα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με μια εκδημοκρατισμένη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

 • Αναβαθμισμένο, δημοκρατικό, δημόσιο σύστημα παιδείας, καθολικό, επαρκώς χρηματοδοτούμενο και στελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας και ένα φιλόδοξο σχέδιο για την πολιτιστική αναζωογόνηση της χώρας και για το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας στον αθλητισμό.

 • Ένα σημαντικά επαυξημένο, παραγωγικά επανασχεδιασμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με βασικά εργαλεία τον δημόσιο τομέα και τις εθνικοποιημένες επιχειρήσεις.

 • Προώθηση ενός δίκαιου και απλού φορολογικού συστήματος, που θα βοηθάει, όχι μόνο στην ριζική αναδιανομή του πλούτου στη χώρα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και στον αναπτυξιακό και παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Μείωση των φόρων για εργαζομένους και συνταξιούχους, για μικρούς και μεσαίους ελευθέρους επαγγελματίες. Κατάργηση των φορολογικών προνομίων και απαλλαγών της ολιγαρχίας.

 • Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και επαναφορά στο δημόσιο, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, των επιχειρήσεων και υποδομών στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας και των κοινωνικών αγαθών που ξεπουλήθηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

 • Εθνικοποίηση των τραπεζών, ώστε να μετατραπούν σε εργαλεία υπέρ της κοινωνίας, και της παραγωγικής ανασυγκρότησης με κοινωνικούς όρους.

 • Διαγραφή των χρεών των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, μικροεπαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, μικρών αγροτών.

 • Νομική κατοχύρωση του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας και προστασία της λαϊκής περιουσίας. Κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

 • Διαγραφή του δημόσιου χρέους με όπλο την παύση πληρωμών.

Θεμελιώδης προϋπόθεση για την εφαρμογή, και κυρίως την χρηματοδότηση όλων των παραπάνω, είναι η σχεδιασμένη έξοδος από την ευρωζώνη, η συγκρότηση και έκδοση εθνικού νομίσματος σε νέα βάση, και η ρήξη με την ΕΕ.

Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης συμμετέχει δυναμικά και καλεί τα μέλη τους φίλους της και όλους τους συμπολίτες μας, στη συγκέντρωση-πορεία αντίστασης και διαμαρτυρίας που διοργανώνουν, την Τετάρτη 28 Μάρτη, στις 6.00΄μμ. στο άγαλμα Βενιζέλου, σωματεία/συλλογικότητες/οργανώσεις.