Με τον νόμο που ψηφίστηκε στην Βουλή με πρόσχημα τη φαρμακευτική χρήση της Κάνναβης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ σε συνεργασία με ξένα funds επιχειρούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε «ναυαρχίδα» παραγωγής κάνναβης στην Ευρώπη, αξιοποιώντας τόσο το κλίμα και το πρόσφορο έδαφος και τις «ευκαιρίες» για τους επενδυτές που ανοίγει ο συγκεκριμένος νόμος. Όπως γράφεται στην αιτιολογική αίτηση, η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά και η Ελλάδα πρέπει σύμφωνα με τους συντάκτες του νόμου ν’ αρπάξει την ευκαιρία και να ανοίξει όλους τους δρόμους στους ιδιώτες που θα επενδύσουν.

Είναι ένα προμελετημένο «έγκλημα»! Από τον Ιούλιο τροποποιήσαν διατάξεις του ν. 4139/13, ενώ δεν προχωρούν σε άλλες ουσιαστικές αλλαγές που ζητούν εδώ και καιρό φορείς απεξάρτησης και οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης της Εξάρτησης, έτσι ώστε να υπάρχει αυτό το πρόσφορο έδαφος για τον ιδιωτικό τυχοδιωκτισμό.

Πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου έχει επιτραπεί η καλλιέργεια της Φαρμακευτικής Κάνναβης, δεν υπάρχει αυτή η «χαλαρότητα». Στην Ιταλία, για παράδειγμα, η καλλιέργεια γίνεται από τον Στρατό και στην Γαλλία από συγκροτημένους συνεταιρισμούς με πολύ αυστηρά κριτήρια.

Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον για τη πρόσβαση στη φαρμακευτική κάνναβη των ασθενών με καρκίνο, όταν μία σειρά από αντικαρκινικά φάρμακα δεν περιλαμβάνονται στην λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να τα πληρώνουν οι ίδιοι, από τη τσέπη τους και όσοι μπορούν.

Αντίθετα, υπάρχει πρόβλεψη για ένταξη των παρασκευασμάτων της Φαρμακευτικής Κάνναβης στην λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, εξασφαλίζοντας σίγουρη αγορά στις πολυεθνικές ενώ, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, κάποιο άλλο φάρμακο θα βγει από αυτή την λίστα για να μπουν τα νέα σκευάσματα.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε «παράδεισο» καλλιέργειας κάνναβης προς όφελος των καπιταλιστών. Είναι ήδη μια «μπανανία» ξεπουλήματος των πάντων. Τώρα «ανοίγουμε και περιμένουμε» και τους αετονύχηδες του αγροτικού τομέα που θα μας φέρουν τους σπόρους και χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις και «ελευθερία» από τους ελέγχους του κράτους. Συγκεκριμένα:

  • Εξαιρεί την Κάνναβη από τις ναρκωτικές ουσίες ,με περιεκτικότητα σε τετραυδροϋκανναβινόλης (ΤΗC) άνω του 0,2% παραβιάζοντας το όριο, που αυστηρά έχει καθοριστεί από το Ευρωπαϊκά Κοινοβούλιο και που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε εξαρτήσεις.

  • Επιτρέπει τη δραστηριότητα ιδιωτών και παραχωρεί το δικαίωμα της καλλιέργειας σε πολυεθνικές εταιρείες ενώ ταυτόχρονα απαγορεύει την ανάληψη σχετικών δραστηριοτήτων από το κράτος, με την προσχηματική δικαιολογία ότι .υπάρχει «ιδιαιτερότητα στη παραγωγή της φαρμακευτικής Κάνναβης»!

Επίσης, εξαιρεί την Επιτροπή Ναρκωτικών από κάθε γνωμοδότηση, που αφορά στους όρους ασφαλείας της καλλιέργειας της κάνναβης της μεταφοράς και φύλαξης των εξαγόμενων προϊόντων.

Υπόσχεται θέσεις εργασίας στους αγρότες, δηλαδή διαφημίζει φτηνά εργατικά χέρια για τις πολυεθνικές, ενώ η Χώρα τώρα παρά ποτέ, είναι αναγκαίο να κινητοποιήσει τον αγροτικό τομέα για την διατροφική της επάρκεια.

Ο νομός Ημαθίας επελέγη από πολυεθνική για την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος Νάουσας του Νομού Ημαθίας ενοικίασε και δέσμευσε για πολυεθνική, αγροτική δημοτική έκταση 1000 στρεμμάτων για 30 (!!!) χρόνια. Ακολουθούν εκτάσεις στην Πελοπόννησο και αλλού. Πολλά ακούγονται για συγκεκριμένα συμφέροντα, που έχουν συνασπιστεί πίσω από παράγοντες της σημερινής κυβέρνησης.

Σήμερα είναι ακόμα πιο αναγκαία η επανίδρυση της Κρατικής μας Φαρμακοβιομηχανίας, που απαξίωσαν και έκλεισαν και που θα μπορούσε με άξιους επιστήμονες να αξιοποιήσει όλο το φυτικό πλούτο της χώρας μας και να παράγει κάνναβη για Ιατρική χρήση και μόνο.

Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όταν μιλάει για επενδύσεις εννοεί να μετατρέψει τη χώρα μας σε Κούβα του Μπατίστα.

Επιτροπή Υγείας της ΛΑΕ

Ομάδα εργασίας για πρόληψη – αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

20/3/2018