Κάτω τα χέρια από την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση εργαζομένων και φοιτητών/τριων στο πανεπιστήμιο

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους/ες αγωνιστές/τριες που μηνύθηκαν από τον πρώην πρύτανη και νυν βουλευτή της ΝΔ Θ. Φορτσάκη

Στις 13 Μαρτίου 2018 δικάζονται στο Ζ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών οι Αθηνά Αλεξανδρή και Βανέσσα Πεντογάλου, εργαζόμενες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ο Παναγιώτης Σωτήρης, διδάσκων στο ΕΑΠ, πρώην μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας. Για τα γεγονότα της ίδιας περιόδου δικάζεται και ο τότε φοιτητής του ΕΚΠΑ, Χρήστος Ξαγοράρης, μέλος της Λαϊκής Ενότητας, στις 29/3/2018 στο Θ Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Δικάζονται κατόπιν μήνυσης του τότε πρύτανη και σήμερα βουλευτή της ΝΔ Θ.Φορτσάκη. Μήνυση που κατέθεσε ο πρώην πρύτανης με αφορμή μία συνδικαλιστική παράσταση διαμαρτυρίας στις 30/10/2014 όπου παρέστησαν εκατοντάδες φοιτητές και εργαζόμενοι. Ο Θ. Φορτσάκης αφού είχε φροντίσει να καλέσει τα κανάλια για να στήσει ένα καλοστημένο σκηνικό περί «Νόμου και Τάξης», που θα τον βοηθούσε να χτίσει την μετέπειτα πολιτική του καριέρα, διαμαρτυρόταν ότι η παρουσία τους στην Σύγκλητο ήταν παράνομη! Η πραγματικότητα είναι ότι μέσω των αυταρχικών πρακτικών που ο ίδιος εφάρμοζε καθ’ όλη τη διάρκεια της μικρής του θητείας ως πρύτανης του ΕΚΠΑ, κλειδώνοντας τους εργαζόμενους μέσα στο κτήριο της Πρυτανείας, αγνοώντας επιδεικτικά το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας, καλώντας τα ΜΑΤ να «αντιμετωπίσουν» τους φοιτητές με βία και καταστολή, κ.α. προσπαθούσε να καταστείλει τον κοινό αγώνα φοιτητών-εργαζομένων.

Η απαράδεκτη παρέμβαση των διωκτικών αρχών ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2013, όταν ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, βρισκόταν στην κορύφωση μιας πολύμηνης απεργιακής κινητοποίησης πρωτόγνωρης μαχητικότητας, αποφασιστικότητας και αυτενέργειας, με στόχο την ανατροπή της πολιτικής των απολύσεων εκατοντάδων εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και ευρύτερα στο δημόσιο τομέα και ενάντια στη διάλυση και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τη συνεχιζόμενη ωμή παρέμβαση των διωκτικών αρχών στη συνδικαλιστική δράση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Μια παρέμβαση που στοχεύει στην ποινικοποίηση και την καταστολή των αγώνων και που προσβάλει βάναυσα τα κοινωνικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Πρακτικές του είδους αυτού καταδεικνύουν ότι το κράτος έχει συνέχεια, την οποία δεν αναιρούν οι εναλλαγές σε επίπεδο προσώπων και κομμάτων. Οι διώξεις των αγώνων αποτελούν συστατικό στοιχείο για τη διασφάλιση της σιγής μιας κοινωνίας που έχει φτάσει στο όριο από τις μνημονιακές πολιτικές.

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ στους διωκόμενους Αθηνά Αλεξανδρή, Βανέσσα Πεντογάλου, Παναγιώτη Σωτήρη και Χρήστο Ξαγοράρη, που βρίσκονται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών για τα γεγονότα της εποχής Φορτσάκη.

Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, τις συλλογικότητες και τα σωματεία των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να καταδικάσουν την ακραία απόπειρα τρομοκράτησης και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και των απεργιακών αγώνων εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ωμή παρέμβαση του κράτους και των κατασταλτικών του μηχανισμών.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ