Όχι στα νέα διόδια σε Άγιο Στέφανο και Βαρυμπόμπη. Να καταργηθούν τα διόδια στην Αττική και σ’ όλη τη χώρα.

 

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ, παραβρέθηκε σήμερα Κυριακή 4/3/2018, σε συγκέντρωση εκατοντάδων κατοίκων, που διοργάνωσαν τα Δημοτικά συμβούλια Διονύσου και Κηφισιάς με παρουσία και παρεμβάσεις και από τα τοπικά κινήματα και επιτροπές αγώνα, για να διαμαρτυρηθούν για την Υπουργική Απόφαση έγκρισης  της μελέτης περιβαλλοντικών  επιπτώσεων, με την οποία ανοίγει ο δρόμος γιανέους σταθμούς διοδίων, στον Άγιο Στέφανο και την Βαρυμπόμπη.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ο Δ. Στρατούλης έκανε στους παριστάμενους δημοσιογράφους δήλωση, στην οποία ανάφερε τα εξής:

«Oι δρόμοι δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ιδιοκτησία και μέσο πλουτισμού των μεγαλοεργολάβων. Είναι δημόσια αγαθά και πρέπει να παρέχονται δωρεάν σε όλους τους πολίτες. Γι’ αυτό οι αποικιακού τύπου συμβάσεις παραχώρησης των δρόμων σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα πρέπει να καταργηθούν.

  • Με τα νέα διόδια στον Άγιο Στέφανο και στη Βαρυμπόμπη θα επιβληθεί άλλο ένα χαράτσι στο λαό, που έχει πληρώσει μέχρι τώρα στο πολλαπλάσιο την Εθνική Οδό, από τη φορολογία και από τα διόδια, παρότι αυτή, όπως και όλοι οι δρόμοι αποτελούν έργα, που το κράτος είχε και έχει υποχρέωση να κατασκευάσει και να παρέχει δωρεάν στους πολίτες. Επίσης, δεν υπάρχουν παράπλευροι δρόμοι και σε όποια σημεία υπάρχουν είναι ανεπαρκείς, ακατάλληλοι και επικίνδυνοι.
  • Τα νέα διόδια στη Βαρυμπόμπη και στον Άγιο Στέφανο είτε αυτά θα είναι συμβατικά με κουβούκλια είτε ηλεκτρονικά θα επιφέρουν νέες οικονομικές επιβαρύνσεις στα λαϊκά νοικοκυριά και θα προκαλέσουν στην περιοχή των δύο Δήμων και στην ευρύτερη περιοχή γειτονικών Δήμων περισσότερα ατυχήματα, ατέλειωτο και πολύωρο μποτιλιάρισμα, μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση, ακόμα περισσότερη κατανάλωση σε καύσιμα.

Γι αυτό οι λαϊκές αντιστάσεις πρέπει να αφορούν σε όλη την Αττική, να συμπεριλάβουν δήμους, κοινωνικά κινήματα, φορείς και όλο το λαό και να συντονιστούν με τους αγώνες των κατοίκων και των άλλων περιοχών της χώρας μας για ελεύθερους δρόμους χωρίς διόδια.

Απαιτούμε να σταματήσουν όλες οι ποινικές και οικονομικές διώξεις, που έχουν ασκηθεί εναντίον πολιτών που συμμετέχουν στα κινήματα ενάντια στα διόδια και να καταργηθεί ο Νόμος Βορίδη, που ποινικοποιεί αυτές τις κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει μεγάλες πολιτικές ευθύνες, γιατί έχει ακυρώσει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για αναθεώρηση των λεόντειων σε βάρος του δημοσίου συμβάσεων παραχώρησης των δρόμων σε μεγαλοεργολάβους και για κατάργηση ή μείωση των διοδίων και γιατί συνεχίζει την επιβολή νέων διοδίων και αυξήσεις των παλαιών.

Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στηρίζει και θα στηρίξει τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής και όλης της χώρας, για να μην κατασκευαστούν οι νέοι σταθμοί διοδίων στην Αττική και για να καταργηθούν τα διόδια είτε συμβατικά είτε ηλεκτρονικά και εδώ και σε όλη την Ελλάδα.»

Αθήνα 4/3/2018

Το Γραφείο Τύπου