Ο εκσυγχρονισμός και η αναδιοργάνωση οργανισμών, επιχειρήσεων, φορέων κτλ., όταν επιχειρείται με σοβαρότητα, την απαραίτητη επιστημονική στήριξη, και κυρίως με σεβασμό των δικαιωμάτων όσων εργάζονται σ΄ αυτούς, είναι γενικά θετικός.

Σε ότι αφορά στη χθεσινή συνέντευξη τύπου των εκπροσώπων της ΚΑΘ και της ΑΕ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, από την ανάγνωση των σχετικών δημοσιευμάτων, μας δημιουργήθηκαν πολλά ερωτηματικά.

  1. Επειδή η εύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση έργων, στη χώρα των μνημονίων, δεν είναι και το πιο εύκολο ζήτημα, αναρωτιόμαστε, αν η Διοίκηση της ΚΑΘ ΑΕ, έχει μια έστω αρχική σοβαρή εκτίμηση του κόστους. Αυτό, επειδή η αναφορά σε έργο συνολικού κόστους από 20 εκατ. ευρώ ως 30 εκατ. ευρώ, έχει μια απόκλιση 10 εκατ. ευρώ, η οποία είναι πολύ μεγάλη (το 1/3 του συνόλου) για να μας πείσει ότι έχει γίνει ένας πρώτος, τεκμηριωμένος υπολογισμός, και η επακόλουθη εξασφάλιση του απαιτούμενου ποσού.

  2. Είναι γνωστό ότι το βασικό πρόβλημα, εκτός από την παλαιότητα των εγκαταστάσεων στην ΚΑΘ, είναι η έλλειψη ζωτικού χώρου για την ανάπτυξη των χώρων στέγασης των εμπόρων, οι οποίοι στενάζουν σε καταστήματα των 60 τμ., ενώ η συνολική έκταση της ΚΑΘ είναι μόλις 120 στρέμματα. Με βάση την εξαγγελία των έργων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και η δημιουργία νέας πτέρυγας για τη διακίνηση εμπορευμάτων πρώτης μεταποίησης, η επέκταση των κτιριακών της εγκαταστάσεων, η δημιουργία εργαστηρίου υπολειμμάτων κτλ. θα απαιτηθούν κι άλλες εκτάσεις γης, ζήτημα για το οποίο δεν έγινε καμιά αναφορά στη συνέντευξη τύπου. Έχουν βρεθεί αυτές οι εκτάσεις, και έχουν διασφαλιστεί ή τα έργα απλώς αναγγέλλονται χάριν εντυπωσιασμών;;

  3. Η πτώση των εργασιών της ΚΑΘ ΑΕ, κυρίως λόγω της κατακόρυφης μνημονιακής μείωσης των εισοδημάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, μπορεί να ανατραπεί μόνον με τον εκσυγχρονισμό της ή χρειάζεται κυρίως, μια άλλη, συνολική οικονομική πολιτική, έξω από τα μνημόνια; Σε αυτήν την κατεύθυνση σκέφτονται κάτι οι επικεφαλείς της ΚΑΘ ΑΕ;;

Τέλος, η Λαϊκή Ενότητας Α΄ Θεσσαλονίκης, εκφράζει τους βάσιμους φόβους της, ότι η ΚΑΘ ΑΕ, εκσυγχρονίζεται, με χρήματα που θα επιβαρύνουν τους έλληνες φορολογούμενους, προκειμένου να ξεπουληθεί πιο εύκολα σε ιδιώτες, μετά και από τη μεταφορά της στο Υπερταμείο πέρσι. Οι δηλώσεις άλλωστε της διευθύνουσας του Υπερταμείου πριν από λίγες μέρες, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν και μετά από την «έξοδο» από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, δυστυχώς, μας προϊδεάζουν πολύ αρνητικά και για την πορεία της ΚΑΘ ΑΕ, και για τις μύχιες προθέσεις των αρμοδίων, σε ότι αφορά την αναβάθμισή της.

Το Γραφείο Τύπου