Κατά την περιοδεία του στη Χίο (1/3/18) ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ, σε συνέντευξη στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Ο μίνι-ανασχηματισμός, αποτελεί προϊόν των αδιεξόδων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αξιοποιείται ως στοιχείο αποπροσανατολισμού, αφού οι άξονες της μνημονιακής πολιτικής δεν αλλάζουν. Η χώρα δεν χρειάζεται “ανασχηματισμούς’” μνημονιακών προσώπων, αλλά ”αντιμνημονικούς” πολιτικούς μετασχηματισμούς!

Κάτι ανάλογο ισχύει με το σκάνδαλο «Novartis», όπου η κυβέρνηση προβάλλει ως σημαιοφόρος της «κάθαρσης», χωρίς να αλλάζει σε τίποτα το αμαρτωλό καθεστώς της ασυδοσίας των πολυεθνικών στο φάρμακο και στην εμπορευματοποίηση της υγείας. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τη μνημονιακή αντιπολίτευση, κυρίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που η ευαισθησία τους εξαντλείται στην αποφυγή πολιτικού καταλογισμού ευθυνών και όχι στην ουσία του προβλήματος.

Η απάντηση στα «κακώς κείμενα» βρίσκεται στον ουσιαστικό έλεγχο της διατίμησης των φαρμάκων, στη δραστική μείωση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, στη δημιουργία κρατικής φαρμακοβιομηχανίας, ανάληψη από τον ΕΟΦ-ΙΦΕΤ της συστηματικής επιστημονικής ενημέρωσης των ιατρών στα νέα φάρμακα, καθώς και στη δημιουργία δημόσιου συστήματος υγείας με δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτό.!!

Η στήριξη της συγκεκριμένης πολιτικής στο φάρμακο και στην υγεία, αποτελεί για τη «Λαϊκή Ενότητα», αναπόσπαστο στοιχείο ενός προγράμματος παραγωγικής ανόρθωσης της χώρας, αύξησης του εισοδήματος και μείωση της ανεργίας, ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης μισθών-συντάξεων, κατάργηση της λιτότητας, διακοπή της εξυπηρέτησης του χρέους και βαθιά διαγραφή του, εφαρμογή «Σεισάχθειας» στα χρέη λαϊκών νοικοκυριών, δημόσιο έλεγχο τραπεζών, μετάβαση στο εθνικό νόμισμα και συνολική ανάκτηση του ελέγχου της οικονομικής πολιτικής από μια λαϊκή κυβέρνηση. Δυστυχώς η υποταγμένη στην ευρωζώνη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκτελώντας υπάκουα τις εντολές της, ξεπουλά κερδοφόρες ΔΕΚΟ χάριν των δανειστών, στηρίζει την αρπαγή κατοικιών με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς υπέρ τραπεζών και ξένων funds, ενώ χρησιμοποιεί τα ΜΑΤ για τη βίαιη καταστολή λαϊκών αντιδράσεων, κά.

Ειδικότερα στα Νησιά του Αιγαίου, η κυβέρνηση προωθεί την οριστική κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, πλήττοντας τη χειμάζουσα οικονομία τους. Ταυτόχρονα οι ασταμάτητες προσφυγικές και μεταναστατευτικές ροές, εξ’ αιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Συρία και σε άλλες χώρες της περιοχής, φορτώνουν πρόσθετα βάρη στις τοπικές κοινωνίες. Η πολιτική της αποτροπής και της επαναπροώθησης προσφύγων που εφαρμόζει η ΕΕ έχει αποτύχει, με αποτέλεσμα τα νησιά να έχουν μετατραπεί σε «αποθήκες ψυχών». Η κυβέρνηση με βάση το διεθνές δίκαιο, εκτός από τη χορήγηση ασύλου και εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και προσωρινής διαμονής των προσφύγων, να χορηγήσει τα αναγκαία έγγραφα μετακίνηση τους στις χώρες που επιθυμούν, ενώ ταυτόχρονα να στηρίξει ενεργητικά τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στα πλαίσια του ΟΗΕ, για τη δημιουργία ομαλών συνθηκών επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους.

Η «Λαϊκή Ενότητα» (ΛΑΕ), με τις πρωτοβουλίες και κινηματικές της δράσεις, προσπαθεί στο μέτρο του δυνατού, να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αντιστάσεων κατά των πολιτικών Μνημονίου. Ταυτόχρονα απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα σε όλες τις αριστερές, ριζοσπαστικές, πατριωτικές αντιμνημονιακές δυνάμεις, στη κοινή συμπόρευση και τη δημιουργία ενός ισχυρού «Μετώπου» εναλλακτικής πολιτικής, με στόχο τη φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση και με ορίζοντα τη σοσιαλιστική προοπτική. Η ανάπτυξη στο κοινωνικό πεδίο, ευρύτερων κινηματικών δράσεων και αντιστάσεων κατά των μνημονιακών μέτρων, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στο άνοιγμα του δρόμου μιας τέτοιας ελπιδοφόρας προοπτικής.

Το Γραφείο Τύπου της Λαίκής Ενότητας (ΛΑΕ)

2/3/2018