Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες

Χαιρετίζουμε την ετήσια Συνδιάσκεψη σας, που συμπίπτει με ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός – τα 75χρονα από την ίδρυση της ΕΠΟΝ – και έχει ως βασικό θέμα συζήτησης την «Αριστερή Εναλλακτική στον κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ». Πρόκειται για κεντρικό πολιτικό ερώτημα που όλο και πιο έντονα θέτουν οι δυνάμεις της μισθωτής εργασίας, οι συνταξιούχοι, η νεολαία και ευρύτερα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται ανελέητα από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές των Μνημονίων και της «Ευρωζωνικής Επιτροπείας».!

Τα ψεύτικα στερεότυπα που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για το επικείμενο δήθεν, τέλος των Μνημονίων, συνοδευόμενα και από μια «κούφια» αντιπολίτευση όλων των κομμάτων του μνημονιακού τόξου, κάνουν εξαιρετικά κρίσιμη τη διατύπωση της «Αριστερής Εναλλακτικής Απάντησης», στην πρωτοφανή κρίση που βιώνει ο ελληνικό λαός, καθώς στην αγωνιστική παρέμβαση για προώθηση της.

Η «Αριστερή Εναλλακτική Απάντηση», αφορά όχι μόνο την προγραμματικό  πτυχή, δηλ. τη δέσμη αριστερών μέτρων εξόδου από την κρίση. Αφορά επίσης την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης, κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την προώθηση της,. Δηλ. τη δημιουργία κατάλληλου του πολιτικού οχήματος, που θα λειτουργήσει ως φορέας ανατροπής.

Η «Λαϊκή Ενότητα» θεωρεί, ότι με βάση τις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις των πολιτικών οργανώσεων της ευρύτερης ριζοσπαστικής αριστεράς,  ιδιαίτερα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ, υπάρχει αντικειμενικό έδαφος για την κοινή συμπόρευση, στη λογική ενός «Μετώπου», αριστερών, ριζοσπαστικών δυνάμεων.  Η συγκεκριμένη συμπόρευση μπορεί να έχει ως αφετηρία την εφαρμογή ενός «μεταβατικού προγράμματος» ριζοσπαστικών αλλαγών, που ανοίγουν δρόμο στη σοσιαλιστική προοπτική, με όρους πολιτικής ηγεμονίας των δυνάμεων της μισθωτής εργασίας.

Ταυτόχρονα η δημιουργία του «Μετώπου» θα πρέπει να διασφαλίζει φερέγγυους όρους συμπόρευσης, ισότιμης συνεργασίας, σεβασμού της ιδιαίτερης πολιτικής φυσιογνωμίας των οργανώσεων, τη γείωση του στα κοινωνικά κινήματα και εξασφάλιση πλουραλιστικής εκπροσώπησης σε δημόσια αντιπροσωπευτικά όργανα. Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να ξεκινήσει ως «εκλογική συνεργασία» και στην πορεία, εφ’ όσον δημιουργηθούν προϋποθέσεις, σε «Μέτωπο» στρατηγικής συνεργασίας.

Η «Λαϊκή Ενότητα», παραμένει σταθερή στη συγκεκριμένη «πολιτική συμμαχιών», που αγγίζει τους ενδόμυχους πόθους χιλιάδων των αγωνιστών της αριστεράς και ταυτόχρονα δίνει ρεαλιστική διέξοδο στις αγωνίες και ελπίδες της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, για τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού δρόμου και μετάβασης της ελληνικής κοινωνίας από τη σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα προς το «ιστορικά αναγκαίο»,  τη σοσιαλιστική-κομμουνιστική προοπτική.

Το Γραφείο Τύπου                                                                                 

  23.2.18