Η Λαϊκή Ενότητα απαιτεί την πλήρη και διαφανή διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του 26χρονου κρατούμενου Σώζου Μαλτέζου, ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελίες κρατουμένων, πέθανε στις φυλακές Λάρισας από οδοντική φλεγμονή.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο νεαρός κρατούμενος, ο οποίος βρέθηκε νεκρός δύο μέρες μετά την μεταγωγή του από τις φυλακές Μαλανδρίνου, που δεν διαθέτουν οδοντίατρο, ζητούσε επίμονα την μεταφορά του σε νοσοκομείο, ενώ όταν μεταφέρθηκε για το πρόβλημα αυτό στις φυλακές Λάρισας, το πρόσωπο του ήταν ήδη έντονα παραμορφωμένο από το πρήξιμο της φλεγμονής.

Ο θάνατος ενός 26χρονου νέου στις φυλακές δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί «φυσιολογικός». Ακόμη κι αν οφείλεται σε άλλα παθολογικά αίτια, η μη έγκαιρη μεταφορά του σε νοσοκομείο συνιστά εγκληματική αμέλεια, αν όχι κάτι χειρότερο. Απαιτούμε την δημοσιοποίηση του ιατροδικαστικού πορίσματος σχετικά με τα αίτια θανάτου του Σώζου Μαλτέζου και την απόδοση των ποινικών ευθυνών που αναλογούν στους υπαίτιους για τον θάνατο του.

Συγχρόνως, καταγγέλλουμε την ανάλγητη στάση της ψευδεπίγραφα «αριστερής» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Κοντονή προσωπικά, που, ελέω μνημονίου και της πλήρους αδιαφορίας τους για τις προεκλογικές εξαγγελίες τους σχετικά με τα δικαιώματα των κρατουμένων, το μόνο που απεργάζονται πλέον για τους κρατούμενους είναι η επιδείνωση των συνθηκών της κράτησής τους διαμέσου της αυστηροποίησης του σωφρονιστικού κώδικα.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι αναλώσιμος!

Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑ.Ε.

6/6/2018