Την ώρα που η κυβέρνηση κόμπαζε για το κλείσιμο με «επιτυχία» της τρίτης αξιολόγησης, δυο καταγγελίες που έγιναν για την εμφάνιση τρωκτικών σε χώρους εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, επικίνδυνων για τη υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών, φοιτητών, εργαζομένων, ήρθαν να αποδείξουν με τον πιο τραγικό τρόπο, σε πιο τριτοκοσμικό δρόμο οδηγείται η χώρα, και μέσα από ποιες βασικές περικοπές «χτίζονται» τα περίφημα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα κρούσματα, που μέχρι στιγμής έχουν καταγγελθεί, εμφανίστηκαν στο 2ο Εργαστήριο Ειδικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) στο δήμο Πυλαίας, και στο κτίριο της Διοίκησης του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με την καταγγελία της Δ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, το κτίριο όπου στεγάζεται το 2ο ΕΕΕΕΚ , στο οποίο να σημειώσουμε ότι φοιτούν μαθητές με ειδικές ανάγκες, είναι παλιός βιοτεχνικός χώρος, εντελώς ακατάλληλος για χώρος εκπαίδευσης. Μάλιστα, ενώ τα κρούσματα έχουν εμφανιστεί από πέρσι το Νοέμβρη, και οι όποιες προσπάθειες μυοκτονίας δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα υγείας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, το Υπ. Παιδείας εξακολουθεί να συνεχίζει τη στέγαση και λειτουργία του σχολείου στο επικίνδυνο αυτό κτίριο. Αποτέλεσμα, σήμερα να έχουν προσβληθεί από την επικίνδυνη νόσο της λεπτοσπείρωσης 15 μαθητές και εκπαιδευτικοί, βοηθητικό προσωπικό και φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους στο συγκεκριμένο χώρο.

Σε ότι αφορά στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, εδώ και αρκετό διάστημα έχουν εμφανιστεί τρωκτικά από τον 5ο ως τον 8ο όροφο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία εργαζομένων, φοιτητών, καθηγητών, επισκεπτών.

Με κομπασμούς και διαφημιστικά σποτ δεν καλύπτονται οι τεράστιες τρύπες στην εκπαίδευση, που δημιουργούν οι επί οκταετία εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές.

Οι υπερβολικές περικοπές του προϋπολογισμού για τη δημόσια εκπαίδευση, όπως και για τη δημόσια υγεία, τις οποίες εφαρμόζει με περισσή ευλάβεια η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου, έχουν οδηγήσει σε εξαθλίωση το χώρο της εκπαίδευσης, όπου, εκτός από τον περιορισμό των σχολικών κτιρίων, την έλλειψη των εκπαιδευτικών, την αντιεκπαιδευτική αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη κτλ. έχουμε και την παραμονή σε εντελώς ακατάλληλα κτίρια, και την πλημμελέστατη καθαριότητα των χώρων εκπαίδευσης, όπως στο ΑΠΘ, που οδηγούν σε τραγικές για την υγεία των ανθρώπων καταστάσεις.

Η Λαϊκή Ενότητα Α΄ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμένου, και το Υπ. Παιδείας για την ανάλγητη στάση τους απέναντι σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, όπως αυτό της διασφάλισης των απαραίτητων όρων υγιεινής στους χώρους εκπαίδευσης, και μάλιστα στον 21ο αιώνα.

Χαιρετίζει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις της Δ΄ ΕΛΜΕ σήμερα, στις 2.00΄μ.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Π & Δ Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Δηλώνει για μια ακόμη φορά, ότι, τα μημόνια δεν τελειώνουν στις 18 Αυγούστου, όπως ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας, αντίθετα, μόνον με την κατάργησή τους, με την απαλλαγή μας από το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος μέσω της διαγραφής τους, με τους τραπεζίτες και τους πλούσιους να πληρώνουν επιτέλους, με την εφαρμογή μια ριζοσπαστικής εναλλακτικής πολιτικής η οποία μόνον έξω από την ευρωζώνη και την Ε.Ε. μπορεί να εφαρμοστεί, μόνον έτσι, μπορεί ο λαός της χώρας μας να διασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση με θετική προοπτική.

Το Γραφείο Τύπου

Υ.Γ. Παραθέτουμε την καταγγελία της Δ΄ ΕΛΜΠΕ ΘΕΣ/ΚΗΣ


Δ΄ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
                                                             Θεσσαλονίκη   24 -1- 2018

     Προξένου Κορομηλά 51                                                                Α.Π.: 2018000019 ΕΞ

    delme.thess@gmail.com

                                           Προς     

                               Εκπαιδευτικούς Δ.Ε.

   δια μέσου των Σχολικών Μονάδων

                              

                                                                                                 

Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές

και αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές

 

Θέμα: Καταγγελία για τα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας. Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Π & Δ Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Τετάρτη 24-1-2018 – Ώρα 14.00.

Εδώ και τρεις μήνες στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας έχει προκύψει σοβαρό ζήτημα για την υγεία των μαθητών και του Εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού που εργάζεται εκεί, καθώς λόγω της παρουσίας ποντικιών στο κτίριο, το οποίο είναι ιδιωτικό (παλιά βιοτεχνία)μισθωμένο, και ακατάλληλο για εκπαιδευτική χρήση, έχουν εμφανισθεί κρούσματα λεπτοσπείρωσης, μιας νόσου που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Καταγγέλουμε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υπηρετώντας τις πολιτικές Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ., όπως και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, οδηγεί τα σχολεία σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης.

Παρότι τα εξαιρετικά οξυμένα προβλήματα είναι γνωστά εδώ και πολύ καιρό και όχι μόνο στο παραπάνω σχολείο αλλά και σε άλλα τις περιοχής μας ( π.χ. ΕΕΕΕΚ Θέρμης, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο (ΙΝΑΑ) ΠΕΥΚΩΝ  κ.α. ) η Κυβέρνηση αδιαφορεί για την επίλυση τους.

Αυτή η κατάσταση είναι ένα δείγμα της κανονικότητας που διατυμπανίζει η κυβέρνηση. Το 2018 παιδιά, και μάλιστα με ειδικές ανάγκες, να καλούνται να κάνουν μάθημα σε παλιά βιοτεχνία αντιμέτωπα με κρούσματα λεπτοσπείρωσης.

Πιο συγκεκριμένα:

Από τις αρχές του Νοέμβρη του 2017 εντοπίστηκαν τρωκτικά και ακαθαρσίες και παρά τις συνεχείς  ενέργειες του σχολείου προς τους αρμόδιους φορείς και τις προσπάθειες απολύμανσης και μυοκτονίας, μετά από τις οποίες παρατηρήθηκαν προβλήματα υγείας (έξαρση αλλεργιών, συμπτώματα του αναπνευστικού, περίεργη υπόγευση, ερεθισμένα κόκκινα και πρησμένα μάτια, πυρετός, φλεγμονές, ρινορραγίες, διάρροιες, ατονία κ.α. ) σε μαθητές και  εκπαιδευτικούς., το πρόβλημα εξακολουθεί θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία όλων.

Ήδη έχουν διαγνωστεί, μέχρι στιγμής, συνολικά 15 κρούσματα λεπτοσπείρωσης που αφορούν μαθητές εκπαιδευτικούς βοηθητικό προσωπικό και φοιτητές που κάνουν την  πρακτική τους στο σχολείο.

Ενώ λοιπόν το Σάββατο 20-1-2018 ο Γεν.Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας επισκέφτηκε το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας και διαβεβαίωσε ότι το σχολείο θα κλείσει μέχρι να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία των μαθητών και του συνόλου του προσωπικού που υπηρετεί στο σχολείο μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.

Επειδή λοιπόν το πρόβλημα, που αφορά την υγεία και την ασφάλεια, είναι πολύ σοβαρό, , απαιτούμε, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου σχολείου, από την κυβέρνηση, την Π.Δ.Ε. Κεντρικής Εκπαίδευσης. τη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης και το Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, αντί να μεταθέτουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη, να αναλάβουν  και  να δώσουν άμεση και οριστική λύση στο ζήτημα.

Απαιτούμε

Την δημιουργία σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων που θα καλύπτουν πλήρως τις μαθησιακές ανάγκες τα οποία στις περιπτώσεις που θα στεγάσουν μαθητές με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα και εξοπλισμένα βάσει των ειδικών προδιαγραφών.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Κεντρ. Μακεδονίας

 Τετάρτη 24-1-2018 στις 14:00 μ.μ.