Ολοκληρώθηκαν σήμερα 21/1 στη Βαρκελώνη οι εργασίες της «Διεθνούς συνέλευσης των λαών», μιας πολιτικής και κινηματικής διαδικασίας που συγκέντρωσε εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς  καθώς και κοινωνικών κινημάτων.

Στις εργασίες της, που ξεκίνησαν στις 19/1 αντιπροσωπεία  της Λαϊκής Ενότητας και ελληνικών κοινωνικών κινημάτων.

Τη ΛΑΕ εκπροσώπησε ο Άλκης Αντωνιάδης, μέλος της επιτροπής πολιτικού σχεδιασμού της. Ο Τάσος Μαυρόπουλος συμμετείχε εκ μέρους του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς, ενώ η Μάνια Μπαρζεφσκι συμμετείχε εκ μέρους της κίνησης «Απελάστε το ρατσισμό».

Η συνέλευση, που είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει της παγκόσμιας συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί τονΜάρτιο στο Καράκας της Βενεζουέλας, συζήτησε τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και αναζήτησε καλύτερους τρόπους οργάνωσης και ευρωπαϊκού και διεθνούς συντονισμού των αντιστάσεων ενάντια στο Νεοφιλελευθερισμό, τονιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.

Στο πλαίσιο αυτό εκπρόσωποι από κοινωνικά κινήματα και αριστερές και προοδευτικές οργανώσεις από 34 χώρες παρουσίασαν την πολιτική κατάσταση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και συζήτησαν τις προοπτικές του αγώνα ενάντια στη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα μετά τη συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έγινε ενημέρωση από τους Έλληνες αντιπροσώπους για τις κοινωνικές αντιστάσεις στη χώρα μας, το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς, το προσφυγικό-μεταναστευτικό  και τις κινητοποιήσεις ενάντια στις αντεργατικές-μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης.

Οι συζητήσεις, προχώρησαν σε βάθος για τη στάση της πολιτικής Αριστεράς απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στηνΕυρωζώνη με την ελληνική αντιπροσωπεία  να αναδεικνύει  ιδιαίτερα  το ζήτημα τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα για την  Αριστερά στην Ευρώπη να ριζοσπαστικοποίησει τη στάση της καθώς δεν μπορεί να υπάρξει καμία αυταπάτη ότι υπάρχει η δυνατότητα άσκησης  αριστερών  και φιλολαϊκών πολιτικών εντός του πλαισίου της Ε.Ε και της Ευρωζώνης.

Οι θέσεις της Λαϊκής Ενότητας συνάντησαν ευρεία αποδοχή μεταξύ των συμμετεχόντων. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις θέσεις της ΛΑΕ  ενώ τόσο ο εκπρόσωπος της Άλκης Αντωνιαδης όσο και η Μάνια Μπαρζεφσκι και ο Τάσος Μαυρόπουλος εκ μέρους των ελληνικών κινημάτων  πραγματοποίησαν σειρά διμερών και πολυμερών επαφών για την ενίσχυση του διεθνούς συντονισμού και συνεργασίας.

Τέλος, οι Έλληνες εκπρόσωποι εντάχθηκαν στην ομάδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Νότου και για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Οι ομάδες εργασίας τοπικές και θεματικές θα οργανωσουν νέες συναντήσεις μέχρι το μεγάλο γεγονός του Καράκας.