Η αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, που κατέθεσε άμεσα η κυβέρνηση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, αποδεικνύει τις δεσμεύσεις, που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Τσίπρα απέναντι στον Ερντογάν και τις οποίες προσπαθεί τώρα να διαχειρισθεί μέσω της αίτησης ακύρωσης.

Η κυβέρνηση προέβη σ’ αυτή τη συγκεκριμένη ενέργεια προτάσσοντας την προσφυγή στα δικαστήρια, παρότι γνωρίζει ότι ο Άρειος Πάγος (το ανώτερο δικαστήριο) με απόφασή του έχει αποφανθεί επί του θέματος αυτού οριστικά και αμετάκλητα.

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου κατά της απόφασης, της οποίας έκανε αίτηση ακύρωσης η κυβέρνηση, έκρινε ότι η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης, σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Η κυβέρνηση όμως αντί να αποδεχθεί την απόφαση της Επιτροπής, προέβη στη συγκεκριμένη ενέργεια θέλοντας προφανώς να φανεί συνεπής σε προηγούμενες δεσμεύσεις της, ενώ είχε υποχρέωση να υπερασπισθεί μια στάση αρχών με βάση τα δεδομένα και την απόφαση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασύλου.

Για άλλη μια φορά λοιπόν αποδεικνύεται, ότι απαιτείται από την Ελλάδα η χάραξη μιας ανεξάρτητης πορείας, βασισμένης στις αρχές του διεθνούς δικαίου και η συγκρότηση νέων σχέσεων στην εξωτερική μας πολιτική, σχέσεις ικανές και αναγκαίες να βοηθήσουν την χώρα μας, να υπερασπίζονται την ανεξαρτησία της και να στηρίζονται στην αξιοπρέπεια και στην ισοτιμία.

 

Αθήνα 31\/12/2017

Γραφείο Τύπου