Ο Βασίλης Πριμικήρης, υπεύθυνος του τμήματος Ελληνισμού της Διασποράς και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας, απηύθυνε στους Έλληνες της Διασποράς το παρακάτω μήνυμα:

Αγαπητοί συμπατριώτες, Έλληνες και Ελληνίδες της Διασποράς, στην πατρίδα μας ζούμε καταστάσεις φοβερά δύσκολες. Η χρονιά που μας πέρασε σημαδεύτηκε από τη βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά συμφέροντα από τις δυνάμεις εκείνες που προωθούν και στη χώρα μας τις συνταγές του πιο σκληρού και άγριου νεοφιλελευθερισμού.

Η ανεργία και η φτώχεια μπήκαν για τα καλά στη ζωή του μεγαλύτερου μέρους των Ελλήνων. Οι πολιτικές λιτότητας εκ των πραγμάτων πλήττουν βασικά και κύρια τα πλατιά λαϊκά στρώματα, όλο τον κόσμο της δουλειάς και του μόχθου.

Αυτές οι απαράδεκτες πολιτικές επηρεάζουν σημαντικά και τους Έλληνες της διασποράς. Δεν είναι τυχαίες οι περικοπές στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση, το κλείσιμο των προξενείων και η φοροεπιδρομή σε όλους τους απόδημους που έτυχε να έχουν στην Ελλάδα μια κάποια μικρή ακίνητη περιουσία, που απέκτησαν με αίμα και θυσίες δεκαετιών στη ξενιτιά.

Η τεράστια αναδιανομή του πλούτου, αυτή την φορά στην ακίνητη περιουσία, γίνεται με τον ποιο άγριο τρόπο δια μέσου των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

Παράλληλα, βλέπουμε ότι και σήμερα οι Έλληνες παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς λόγω της δυσβάστακτης μνημονιακής πραγματικότητας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας. Για μια φορά ακόμα ο ελληνικός λαός και η νεολαία του εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.

Η διαφορά είναι, ότι σήμερα το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών που ωθούνται στη μετανάστευση, δεν είναι οι χειρώνακτες όπως στη δεκαετία του ‘60, αλλά εξειδικευμένο προσωπικό με υψηλή ακαδημαϊκή και επιστημονική κατάρτιση. Κι αν στα μέσα του προηγούμενου αιώνα η Ελλάδα ήταν διαλυμένη από τον πόλεμο, την κατοχή και τον εμφύλιο, τώρα είναι οι απάνθρωπες πολιτικές της λιτότητας και του άγριου νεοφιλελευθερισμού που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ωθούν τους εργαζόμενους στην έξοδο από τη χώρα.

Η ελπίδα για την Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, στη προσπάθειά τους για την συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα απαλλάξει τη χώρα μας από τα μνημόνια και τους διεθνείς τοκογλύφους.

Στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τα πλοκάμια του νεοφιλελευθερισμού θα πρέπει να δώσουν και θα δώσουν το παρόν τους και οι Έλληνες της Διασποράς. Ο κόσμος της αποδημίας πάντα στάθηκε στο πλευρό του ελληνικού λαού από τα χρόνια της επανάστασης του 1821 και τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής ως τα μαύρα χρόνια της αμερικανοκίνητης χούντας και του αντιδικτατορικού αγώνα γιατί είναι αναπόσπαστο κομμάτι του.

Η ΛΑΕ καλεί όλους τους Έλληνες της Διασποράς να στρατευθούν όπου κι αν βρίσκονται, ώστε το 2018 να γίνει μια χρονιά νικηφόρων αγώνων και ανατροπών για μια άλλη δίκαιη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Ειδικότερα οι Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στις χώρες της Ε.Ε εκτός των άλλων κοινωνικών αγώνων που θα κάνουν μαζί με τους εργαζόμενους των χωρών υποδοχής για να ανατραπεί αυτή η Γερμανοκρατούμενη Ε.Ε επιβάλλεται να στηρίξουν την ΛΑ.Ε που πρωτοστατεί στον αγώνα για τη δημιουργία ενός μετώπου των αριστερών, ριζοσπαστικών, πατριωτικών, δημοκρατικών και αντιμνημονιακών δυνάμεων για να σταματήσει το ξεπούλημα της χώρας μας και την καταστροφή του λαού μας.

Το τμήμα του Ελληνισμού της Διασποράς της Λαϊκής Ενότητας εύχεται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΥΓΕΙΑ σε όλους τους συμπατριώτες μας στην ξενιτιά.

Τμήμα Ελληνισμού της Διασποράς της ΛΑΕ

29/12/2017