ΌΧΙ στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, όχι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παράλληλα με τη ψήφιση του νόμου Γαβρόγλου το καλοκαίρι με κλειστές σχολές, τακτική που συνήθιζαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ανακοίνωσε μια σειρά αναδιαρθρώσεων στα ΤΕΙ. Κύριος άξονας της αναδιάρθρωσης που επιχειρείται είναι οι συγχωνεύσεις τμημάτων ΤΕΙ ή ΑΕΙ και ΤΕΙ ανά γεωγραφική περιφέρεια (όπως η συγχώνευση ΑΕΙ-ΤΕΙ Ιονίου, ενάντια στην οποία έχουν υπάρξει ήδη αντιδράσεις). Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηριστική είναι η επικείμενη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ), που προκύπτει από τη συγχώνευση των δύο ΤΕΙ Αττικής (Αθήνας-Πειραιά), καθώς και από μια σειρά συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων.

 

Σε σχέση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής λέγεται ότι θα περιλαμβάνει 21 τμήματα, από τα 37 που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και στα δύο ΤΕΙ. Η κίνηση αυτή δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί συνέχεια του σχεδίου «Αθηνά», μόνο που σήμερα επιχειρείται να αποσπαστεί πολύ βαθύτερα συναίνεση και από τους φοιτητές και από τους καθηγητές. Δεν αποτελεί απλώς μια κίνηση κατάργησης ή/και συγχώνευσης σχολών, αλλά το υπουργείο υπόσχεται μια «ποιοτική αναβάθμιση» σε πανεπιστήμιο. Μια αναβάθμιση βέβαια μόνο στα λόγια καθώς ούτε το επίπεδο σπουδών αναβαθμίζεται αφού μειώνεται σημαντικά η χρηματοδότηση, μα ούτε και τα πτυχία ενισχύονται την στιγμή που συγχωνεύονται τμήματα διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου (όπως εργοθεραπεία και φυσικοθεραπεία) και γίνεται μετακύλιση των μαθημάτων από τα τωρινά προγράμματα σπουδών μας σε νέους κύκλους σπουδών επί πληρωμή (μεταπτυχιακά και σεμινάρια μετεκπαίδευσης), με στόχο την αφαίρεση επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο στο όνομα της “επανακατάρτισης”. Μάλιστα τα τμήματα «που δεν προϋποθέτουν τα κριτήρια για την ανωτατοποίηση» ενδέχεται να αποτελέσουν ένα «μικρό ΤΕΙ», με τη μορφή διετών προγραμμάτων σπουδών.

 

Απέναντι σε αυτή την κίνηση του υπουργείου για υποβάθμιση των σπουδών και της επαγγελματικής-εργασιακής προοπτικής των σπουδαστών των ΤΕΙ, ξεκίνησαν μεγάλοι αγώνες από τους σπουδαστικούς συλλόγους με καταλήψεις, κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Παιδείας(όπου βρήκαν κλειστές πόρτες), πορείες στο κέντρο και σε γειτονιές της Αθήνας, δράσεις ενημέρωσης της κοινωνίας και ανυποχώρητη διάθεση απέναντι στη διάλυση του ονείρων τους.

 

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους απέναντι στις συγχωνεύσεις/καταργήσεις τμημάτων και στον νόμο Γαβρόγλου. Διεκδικούμε να παρθεί πίσω το απαράδεκτο σχέδιο για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την παιδεία και το πτυχίο μας να είναι η μόνη προϋπόθεση για να βρούμε αξιοπρεπή δουλειά σε αυτό τον τόπο.

 

 

Νέοι/ες ΛΑΕ