ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων της  Εθνικής Τράπεζας είναι βαρβαρότητα

Η Εθνική Τράπεζα να τηρήσει τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της

Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες. Πρέπει να σταματήσει να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου

 Αντιπροσωπία της ΛΑΕ, αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Λαφαζάνη, Γραμματέα του Π.Σ και από τους Δημήτρη Στρατούλη μέλος της ΠΓ της και Αλέκο Καλύβη μέλος του ΠΣ της, παραβρέθηκε σήμερα στην νέα ενωτική, μαζική και μαχητική συγκέντρωση των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας για την υπεράσπιση του Λογαριασμού Επικούρησης τους (ΛΕΠΕΤΕ), την οποία διοργάνωσε ο σύλλογος συνταξιούχων της Εθνικής στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης μπροστά στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης της συγκεκριμένης τράπεζας.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε ως συνέχεια πολλών προηγούμενων, γιατί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αποθρασυμένη από τις κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές παραβιάζει τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της προς το Λογαριασμό Επικούρησης των εργαζομένων της Εθνικής, οδηγώντας τον σε οικονομική χρεοκοπία και κατά συνέπεια τις χορηγούμενες επικουρικές συντάξεις σε σφαγιαστικές για τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους μειώσεις, με πρώτο βήμα την μη καταβολή τους στους δικαιούχους για το μήνα Δεκέμβρη.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους συνταξιούχους ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής :

 “Η κατάργηση της επικουρικής σύνταξης των συνταξιούχων της εθνικής αποτελεί απόφαση βαρβαρότητας τόσο της κυβέρνησης όσο και της διοίκησης της εθνικής τράπεζας.

 Η ΛΑΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων και συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας για την υπεράσπιση και σωτηρία του Λογαριασμού Επικούρησης και των επικουρικών συντάξεων τους και θα πάρουμε συγκεκριμένες και άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο Λογαριασμός Επικούρησης της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να διατηρηθεί με χαρακτήρα εγγυημένων παροχών. Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να τηρήσει τις θεσμοθετημένες οικονομικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της προς το Λογαριασμό Επικούρησης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να σταματήσει να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Έχει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για το απαράδεκτο γεγονός της μη καταβολής στους συνταξιούχους της Εθνικής των επικουρικών συντάξεών τους για τον μήνα Δεκέμβρη. Το πρόβλημα που έχει προκύψει με το ΛΕΠΕΤΕ είναι κατεξοχήν πολιτικό και όχι “διμερές”, μεταξύ διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και ασφαλισμένων, όπως η κυβέρνηση ισχυρίζεται. Η επικουρική ασφάλιση είναι υποχρεωτική για την μισθωτή εργασία, αποτελώντας τμήμα της κοινωνικής ασφάλισης και δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό ως “διμερές” πρόβλημα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.”

Αθήνα  21/12/2017

Γραφείο Τύπου