Τοποθέτηση της Αγλαΐας Κυρίτση,
επικεφαλής της παράταξης Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή,
κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού
της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
στη συνεδρίαση της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2017

7 Δεκεμβρίου 2017

Είναι ο τέταρτος προϋπολογισμός που καλούμαστε να συζητήσουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι ο τέταρτος προϋπολογισμός που εισηγείστε και για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνετε περίτρανα αυτό που ως παράταξη έχουμε πολλές φορές καταγγείλει. Ότι, η αντίληψή σας και η πρακτική σας διέπεται από λογική διεκπεραίωσης και υπαλληλίας, δηλαδή, από μια ακόμα πιο αφυδατωμένη διαχειριστική αντίληψη από αυτή που επιβάλει το ασφυκτικό πλαίσιο, των μνημονίων και του Καλλικράτη, μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού.

Το είπε σαφώς ο κ. Αργυρίου στην «πολιτική « του εισήγηση. Ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε κατ’ εφαρμογή των υποδείξεων του αρμόδιου υπουργού και κατ’ επέκταση , αποτελεί προέκταση του κρατικού προϋπολογισμού. Υπάρχει για άλλη μια φορά, τυπική παράθεση στεγνών διαδικασιών και τυποποιημένων αριθμών , χωρίς πολιτική εισήγηση.

Οι προϋπολογισμοί, είναι κορυφαίες πολιτικές στιγμές. Μέσα από τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού, περνάνε οι πολιτικές κατευθύνσεις και στοχεύσεις, οι προτεραιότητες, οι ανακατανομές πόρων κ.λπ.

Δηλαδή, θα έπρεπε πριν την παράθεση των τυπικών εγγράφων, να υπάρχει μια σοβαρή πολιτική τοποθέτηση της περιφερειακής Αρχής και δη της κυρίας περιφερειάρχη, η οποία αναλυτικά θα έλεγε πώς και γιατί κατανέμονται κάποια κονδύλια, να εξηγούσε πώς ιεραρχεί τις ανάγκες, να περιγράφει αν μειώνει από έναν τομέα πόρους για να τους κατευθύνει αλλού, να ιεραρχεί ζητήματα κ.λπ.

Αντί γι’ αυτό, έχουμε μια παράθεση- παρουσίαση, της διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού.

Αυτό που συμβαίνει και το λέω με σοβαρότητα και σεβασμό στα πρόσωπα όλων, είναι υποτίμηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και θα ‘πρεπε οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, να εξεγείρεστε πρώτοι απ’ όλους.

Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι συζήτηση προϋπολογισμού;

Αυτό που κάνουμε είναι πολιτική συζήτηση για τους στόχους και τις ιεραρχήσεις της περιφερειακής Αρχής;

Κυρίες και κύριοι της περιφερειακής αρχής, συμπληρώνετε κάθε χρόνο έτοιμες φόρμες για τον προϋπολογισμό.

Να το πω λίγο προκλητικά;

Και να μην υπήρχε περιφερειακό συμβούλιο και να μην υπήρχε πολιτική διοίκηση, οι υπάλληλοι της περιφέρειας μια χαρά θα κατάρτιζαν και θα υλοποιούσαν τον προϋπολογισμό.

Ποια είναι η δική σας πολιτική παρέμβαση και στόχευση;

Και δεν μιλάμε για σχέδια επιχάρτου. Μιλάμε για πολιτικό σχεδιασμό, η παράθεση στοιχείων κάλλιστα μπορεί και έγινε από τους καθ’ όλα άξιους διοικητικούς υπαλλήλους της Περιφέρειας.

Μπορεί κανείς να απαντήσει αν ο προϋπολογισμός του 2018, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2017, κάνει κάτι για τα τεράστια κοινωνικά ζητήματα που υπάρχουν στην περιφέρειά μας;

Το προσφυγικό παραμένει βόμβα, ο αυξημένος ΦΠΑ έρχεται σε 20 μέρες, οι πλειστηριασμοί σπιτιών ξεκινούν και αφορούν και τα νησιά μας, τα επίσημα χτεσινά στοιχεία λένε ότι 557.000 εργαζόμενοι στη χώρα μας είναι με μερική απασχόληση και μέσο μισθό 570 ευρώ, ο τουρισμός στα νησιά μας ασθμαίνει, η ευλογιά θερίζει την κτηνοτροφία και πάει λέγοντας…

Αντικατοπτρίζονται πουθενά στον προϋπολογισμό έστω και ως πρόθεση τέτοιου είδους ζητήματα; Όχι…

– Ας πάμε τώρα σε μια συγκεκριμένη ερώτηση: Ο προϋπολογισμός του 2016 ήταν στο σύνολό του 83,9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 53,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν έργα της περιφέρειας που θα πληρώνονταν από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Ο προϋπολογισμός του 2017 στο σύνολό του ήταν 38,22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 8,52 εκατ. ευρώ αφορούσαν έργα που θα χρηματοδοτούνταν από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Δηλαδή, το 2017 σε σχέση με το 2016 μιλούσαμε για μια διαφορά σε ό,τι αφορά το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, της τάξης των 44,9 εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι στο σύνολό του 34 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης να ανέρχονται σε 5,55 εκατ. ευρώ.

Μπορεί κάποιος αρμόδιος να μας απαντήσει τι είναι, τι σημαίνουν και πώς προκύπτουν αυτές οι χαοτικές διαφορές;

Θέλουμε μια σαφή απάντηση.

Και να σας θυμίζω ότι εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχουμε επίσημα ζητήσει να γίνει συζήτηση για το περίφημο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, αλλά ακόμα να το συζητήσουμε, όπως και τόσα άλλα βέβαια…

Είναι σαφές ότι καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, καταγγέλλοντας ακόμα μια φορά την προκλητικά επιδεικτική υποβάθμιση και απαξίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου.