Δελτίο Τύπου

Η ΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡ. ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΖΙΑΚΑ, ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Το μόνο ζήτημα στο οποίο δείχνει απόλυτη συνέπεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι οι υπαναχωρήσεις που κάνει.

Έτσι, και στο θέμα των πρ. Στρατοπέδων, τα οποία προεκλογικά ισχυρίζονταν ότι θα πρέπει να αποδοθούν στους κατοίκους και να γίνουν χώροι υψηλού πρασίνου υπερτοπικής σημασίας, έκανε…άτακτη υποχώρηση. Μεταξύ άλλων, ψήφισε το ν. 4407/2016 που δίνει τη δυνατότητα στο ΤΕΘΑ να ξεπουλάει ακίνητα-φιλέτα του μέσω ενός «δικού του» ΤΑΙΠΕΔ, ζητά από τους δήμους να αποδίδουν 5% επί της αξίας των οικοπέδων των πρ. στρατοπέδων, άφησε «παράθυρα» στη σύμβαση παραχώρησης του πρ. στρατοπέδου Π. Μελά για ιδιωτικές επιχειρηματικές χρήσεις, και τώρα, αποφάσισε να μισθώσει το πρ. στρατόπεδο Ζιάκα, εμβαδού 123 στρεμμάτων, στα όρια των Δήμων Κορδελιού – Ευόσμου και Μενεμένης, στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ, για κατασκευή χώρου logistics.

Είναι φανερό, ότι με την κίνηση αυτή, τον μεν ΥΠΕΘΑ θα έχει έσοδα, οι κάτοικοι όμως των υποβαθμισμένων αυτών περιοχών, με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, που βρίσκονται δίπλα στα ΕΛΠΕ, που υφίστανται, συν τοις άλλοις, και τις συνέπειες μιας οσμής τις αιτίες της οποίας ακόμη «ερευνούν» οι αρμόδιοι φορείς, που δεν έχουν πάρκα για να πάνε εκδρομή οι μαθητές, που δεν έχουν χώρους ελεύθερου πρασίνου, θα υποστούν ακόμη μια «ανήκεστο βλάβη», αφού θα χάσουν τη μοναδική ευκαιρία τους για ανάσα ζωής.

Η Π.Ε. Κορδελιού-Ευόσμου της Λαϊκής Ενότητας Α΄ Θεσσαλονίκης παραβρέθηκε με αντιπροσωπεία της, αποτελούμενη από το συντονιστή της Βοσκόπουλο Γιώργο και τους Ασβεστόπουλο Μπάμπη, Βασιλειάδη Μωυσή, Καπουσίζη Δημήτρη, στη διαμαρτυρία των κατοίκων, την οποία κάλεσε η Ομάδα Διάλογος-Επιτροπή για τη σωτηρία του στρ. Ζιάκα.

Δήλωσε τη σταθερή θέση της ΛΑΕ να εκχωρηθεί στο Δήμο το πρ. στρατόπεδο, αφού χαρακτηριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ή άλλη νομοθετική ρύθμίση ως κοινόχρηστος χώρος υψηλού πρασίνου υπερτοπικής σημασίας, ώστε να αποκλειστεί η οικοδόμηση και η επιχειρηματική εκμετάλλευσή του, να μεταφερθούν κονδύλια ώστε να γίνει ανάπλαση του χώρου, να καταργηθούν οι ν. 2745/99 (ν. Τσοχατζόπουλου) και οι διατάξεις του ν. 4407/2016 που δημιουργούν πεδίο ξεπουλήματος ακινήτων-φιλέτων του ΤΕΘΑ.

Σε ότι αφορά στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, η οποία πραγματικά χρειάζεται χώρο για να λειτουργήσει κανονικά, να της μισθωθεί χώρος εκτός πολεοδομικού ιστού, όπως είναι ήδη τώρα.

Ο κ. Βοσκόπουλος δήλωσε επίσης, ότι σύσσωμη η οργάνωση της Λαϊκής Ενότητας Κορδελιού-Ευόσμου θα στηρίξει όλες τις διαμαρτυρίες και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων στην κατεύθυνση αυτή, μέχρι την τελική νίκη.

Το Γραφείο Τύπου

Θεσσαλονίκη 7 Δεκέμβρη 2017